Artikkeli

Kaalikääryleet

Kiehauta tilavassa kattilassa runsaasti vettä ja lisää hieman suolaa. Nosta kaalinkerä varovasti kattilaan, kanta ylöspäin. Irrota kaalista lehtiä sitä mukaa kuin ne pehmenevät...

1 suu­ri val­ko­kaa­li (noin 1 1/2 kg)

Täy­te:

1 1/2 dl puu­rou­tu­vaa rii­siä

1 sa­lot­ti­si­pu­li

1 rkl voi­ta tai öl­jyä

500 g lam­paan jau­he­li­haa

1 tl suo­laa

1 dl sil­put­tua kei­tet­tyä kaa­lia

(70 g paah­det­tu­ja pin­jan­sie­me­niä)

mus­ta­pip­pu­ria

2 rkl sil­put­tua tuo­ret­ta mei­ra­mia

1 muna

1 dl ker­maa tai vet­tä

Pais­ta­mi­seen:

1 rkl voi­ta

2 rkl sii­rap­pia

1. Kie­hau­ta ti­la­vas­sa kat­ti­las­sa run­saas­ti vet­tä ja li­sää hie­man suo­laa. Nos­ta kaa­lin­ke­rä va­ro­vas­ti kat­ti­laan, kan­ta ylös­päin. Ir­ro­ta kaa­lis­ta leh­tiä sitä mu­kaa kuin ne peh­me­ne­vät. Huuh­te­le kaa­lin­leh­det kyl­mäs­sä ve­des­sä ja nos­ta ne va­lu­maan keit­ti­ö­pyyh­keen pääl­le. Pois­ta pak­suin osa leh­ti­ruo­dis­ta. Hie­non­na kes­kim­mäi­set kaa­lin­leh­det täy­tet­tä var­ten.

2. Kei­tä rii­si kyp­säk­si pak­kauk­sen oh­jeen mu­kaan. Kuo­ri ja silp­pua si­pu­li. Kuul­lo­ta si­pu­lia muu­ta­ma mi­nuut­ti vois­sa, mut­ta älä an­na sen saa­da vä­riä.

3. Se­koi­ta kei­tet­ty rii­si, si­pu­li, jau­he­li­ha, suo­la, kaa­li, ha­lu­tes­sa­si pin­jan­sie­me­net, mus­ta­pip­pu­ri, mei­ra­mi, muna ja ker­ma. Jätä seos mel­ko löy­säk­si. Jaa täy­te kaa­lin­leh­dil­le ja kää­ri ne tii­viik­si kää­ry­leik­si.

4. Rus­kis­ta kää­ry­leet vois­sa pan­nul­la. Nos­ta kää­ry­leet uu­ni­vuo­kaan ja va­lu­ta pääl­le sii­rap­pi. Huuh­te­le pan­nu ve­si­til­kal­la ja kaa­da lie­mi vuo­kaan. Kyp­sen­nä kää­ry­lei­tä 175-as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin 1 1/2 tun­tia. Voit va­lel­la nii­tä ve­den ja sii­ra­pin se­ok­sel­la. Tar­joi­le puo­luk­ka­hil­lon kera.