Artikkeli

MARI HAR­JU­LA • KU­VAU­SA­VUS­TA­JA AN­JA LEP­PÄ­NEN • KU­VAT AR­TO VUO­HE­LAI­NEN­KO­TI JA KEIT­TIÖ 12/2012

Joululeipä

Mausteinen joululeipä kätkee sisäänsä makeita rusinoita.

2 lei­pää

6 ½ dl ko­ti­kal­jaa

100 g hii­vaa

½ dl lei­pä­sii­rap­pia

1 ½ rkl suo­laa

2 rkl po­me­rans­sin­sie­me­niä

2–3 tl in­ki­vää­riä

3/4 tl nei­lik­kaa

50 g su­la­tet­tua voi­ta

3 dl ru­si­noi­ta

noin 13 dl ruis­jau­ho­ja

noin 4 dl veh­nä­jau­ho­ja

1. Liu­o­ta hii­va kä­den­läm­pöi­sek­si läm­mi­tet­tyyn ko­ti­kal­jaan. Li­sää jouk­koon maus­teet, su­la­tet­tu voi ja ru­si­nat.

2. Alus­ta jouk­koon jau­hot. An­na nous­ta tun­nin ajan lii­nal­la pei­tet­ty­nä.

3. Jaa tai­ki­na kah­teen osaan. Lei­vo pit­ku­lai­sik­si lei­vik­si ja lai­ta lei­vin­pa­pe­rin pääl­le pel­lil­le. An­na ko­ho­ta puo­li tun­tia.

4. Pais­ta uu­nis­sa 200 as­tees­sa noin 40 mi­nuut­tia.