Asiakaspalvelu
Mediatiedot
Seuraa meitä somessa:
Asiakaspalvelu
Mediatiedot
Seuraa meitä somessa:
Kodit ja ideat
/
Vanhat tavarat
/
Reseptit
/
Puutarha
/
Matkat
/
Kilpailut
/
Yhteistyössä
Reseptit
/
/
Liha ja lintu
Kala ja äyriäiset
Kasvisruoka
Jälkiruoat
Aasialainen
Juomat
Arkiateriat
Suolaiset leivonnaiset
Makeat leivonnaiset
Tilaa lehti
Liha ja lintu
/
Kala ja äyriäiset
/
Kasvis
/
Makeat leivonnaiset
/
Jälkiruoat
/
Suolaiset leivonnaiset
/
Juomat
/
Aasia
/
Arkiateriat
Artikkeli
Friedl Holzer-Kjellbergin suunnittelemat riisiposliiniastiat olisivat suosittuja 1950-luvulla, ja niitä löytyykin monesta kodista. Astiat Old Times.

Friedl Holzer-Kjellbergin suunnittelemat riisiposliiniastiat olisivat suosittuja 1950-luvulla, ja niitä löytyykin monesta kodista. Astiat Old Times.

Tea Hon­ka­sa­lo asi­an­tun­ti­ja Bernt Mo­re­lius kuva Mart­ti Jär­vi

7.2.2022

Jos omistat riisi­pos­lii­ni­as­tioita, tunnetko niiden historian?

Riisiposliinia valmistettiin Suomessa 1940-luvulta vuoteen 1974 saakka.

Itä­val­ta­lais­syn­tyi­nen ke­raa­mik­ko Friedl Hol­zer-Kjel­l­berg (1905–1993) aloit­ti Ara­bi­an ke­raa­mik­ko­na vuon­na 1924. Hän työs­ken­te­li Ara­bi­al­la yh­teen­sä 46 vuot­ta, jois­ta kak­si vuot­ta tai­de­o­sas­ton joh­ta­ja­na. Opis­kel­les­saan Itä­val­las­sa hän näki Wie­nis­sä mu­se­os­sa val­koi­sen mu­nan­kuo­re­no­hu­en kul­hon 1600-lu­vul­ta. Se teki hä­neen suu­ren vai­ku­tuk­sen.

Ohu­en rii­si­pos­lii­nin ke­hit­tä­mi­nen oli pit­kä pro­ses­si. Vuon­na 1942 Hol­zer-Kel­l­berg on­nis­tui peit­tä­mään as­ti­aan lei­ka­tut rii­sin­jy­vän muo­toi­set rei­ät la­sit­teel­la – rii­si­pos­lii­ni oli syn­ty­nyt.

Rii­si­pos­lii­nin val­mis­ta­mi­nen oli hy­vin vaa­ti­vaa työ­tä, ja sik­si esi­neis­sä esiin­tyy­kin ylei­ses­ti epä­sym­met­ri­aa. Sar­ja­tuo­tan­to jat­kui 1950-lu­vul­ta vuo­teen 1974 as­ti. Va­li­koi­ma oli laa­ja ja muun­nel­mia oli pal­jon. Muun mu­as­sa Hel­sin­gin kau­pun­ki ti­la­si rii­si­pos­lii­ni­as­ti­as­ton, jos­sa oli pyö­re­ät rei­ät. As­ti­as­to tuli myö­hem­min sar­ja­tuo­tan­toon.

Friedl Holzer-Kjellbergin suunnittelemat riisiposliiniastiat olisivat suosittuja 1950-luvulla, ja niitä löytyykin monesta kodista. Astiat Old Times.

Friedl Holzer-Kjellbergin suunnittelemat riisiposliiniastiat olisivat suosittuja 1950-luvulla, ja niitä löytyykin monesta kodista. Astiat Old Times.

Lue Myös

Tiedätkö, miksi pöytäliinat olivat ennen vanhaan valkoisia?

Tunnetko räsymattojen historian?

Kumpi on ”oikea” samppanjalasi, laakea vai kapea?

Tiedätkö, miksi pöytäliinat olivat ennen vanhaan valkoisia?

Tunnetko räsymattojen historian?

Kumpi on ”oikea” samppanjalasi, laakea vai kapea?

Punasavi on kotoisa materiaali

Löytyykö kaapistasi värikkäitä muovi- ja emaliastioita?

Lelut ovat myös aikuisten harrastus

Tunnetko räsymattojen historian?

Kumpi on ”oikea” samppanjalasi, laakea vai kapea?

Tiedätkö, miksi pöytäliinat olivat ennen vanhaan valkoisia?

Tunnetko räsymattojen historian?

Kumpi on ”oikea” samppanjalasi, laakea vai kapea?

Tiedätkö, miksi pöytäliinat olivat ennen vanhaan valkoisia?

SUOSITTELEMME MYÖS NÄITÄ

LUETUIMMAT

Mikä on mielestäsi paras koti lehdessä 10/2023?

Uuteen taloon haettiin ja onnistuttiin luomaan perinteisen rintamiestalon kodikkuutta

Poimi tästä: 13 herkullista sienireseptiä

1950-luvun talo uudistui Annikin ja Ulfin käsissä: ”Sisustuksessa voi surutta yhdistää uutta ja vanhaa”

Parmigiana di melanzane eli tomaattinen munakoisopaistos Sisiliasta

Kurpitsainen toscakakku

Romanttisesta punamul­ta­tor­pasta moderniin valmistaloon – Ritva ja Ilkka vaihtoivat helpompaan asumiseen

Paistettu kukkakaalikuskus on mainio lisuke

Strömsön tv-nikkari Jim Björni arvostaa kauniisti tehtyjä esineitä ja rakenteita – ne luovat elämänlaatua

Upea syksy ­– satoa & tunnelmaa -lehti on ilmestynyt!

Omppuaika on täällä: Keitä omenahilloke kanelikreppien täytteeksi

Vegaaninen vaniljavanukas ja lakumansikat

Kokoa rento ja näyttävä jälkiruoka: Mascarpone-lakkadippi & kandi­so­ke­ri­keksit

Appelsini-fenkolisalaatti vie Sisiliaan

Paahdettu kurpitsakeitto & yrtti-pistaasipesto

Fenkoli-fetarisotolla täytetyt kaalikääryleet

Sekoita mustikkainen smash cocktail

Friteeratut kukka- ja parsakaalit curry-mangodipin kera

Puolukkainen saaris­to­lais­leipä

LUE KOTI & KEITTIÖ

KATSO RESEPTIT

Liha ja lintu
Kala ja äyriäiset
Kasvisruoka
Jälkiruoat
Aasialainen
Juomat
Arkiateriat
Suolaiset leivonnaiset
Makeat leivonnaiset

LUETUIMMAT

Mikä on mielestäsi paras koti lehdessä 10/2023?

Uuteen taloon haettiin ja onnistuttiin luomaan perinteisen rintamiestalon kodikkuutta

Poimi tästä: 13 herkullista sienireseptiä

1950-luvun talo uudistui Annikin ja Ulfin käsissä: ”Sisustuksessa voi surutta yhdistää uutta ja vanhaa”

Parmigiana di melanzane eli tomaattinen munakoisopaistos Sisiliasta

Kurpitsainen toscakakku

Romanttisesta punamul­ta­tor­pasta moderniin valmistaloon – Ritva ja Ilkka vaihtoivat helpompaan asumiseen

Paistettu kukkakaalikuskus on mainio lisuke

Strömsön tv-nikkari Jim Björni arvostaa kauniisti tehtyjä esineitä ja rakenteita – ne luovat elämänlaatua

Upea syksy ­– satoa & tunnelmaa -lehti on ilmestynyt!

Omppuaika on täällä: Keitä omenahilloke kanelikreppien täytteeksi

Vegaaninen vaniljavanukas ja lakumansikat

Kokoa rento ja näyttävä jälkiruoka: Mascarpone-lakkadippi & kandi­so­ke­ri­keksit

Appelsini-fenkolisalaatti vie Sisiliaan

Paahdettu kurpitsakeitto & yrtti-pistaasipesto

Fenkoli-fetarisotolla täytetyt kaalikääryleet

Sekoita mustikkainen smash cocktail

Friteeratut kukka- ja parsakaalit curry-mangodipin kera

Puolukkainen saaris­to­lais­leipä

LUE KOTI & KEITTIÖ

KATSO RESEPTIT

Liha ja lintu
Kala ja äyriäiset
Kasvisruoka
Jälkiruoat
Aasialainen
Juomat
Arkiateriat
Suolaiset leivonnaiset
Makeat leivonnaiset
Tilaa Koti & Keittiö Asiakaspalvelu Tietosuojaseloste Rekisteriseloste

Fokus Media Finland Oy

Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki

Y-tunnus 3157774-2

Tilaa Koti & Keittiö Asiakaspalvelu Tietosuojaseloste Rekisteriseloste

Fokus Media Finland Oy

Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki

Y-tunnus 3157774-2