Artikkeli

Teks­ti Mari Har­ju­la

Ku­vau­sa­vus­ta­ja An­ja Lep­pä­nen

Kuva Ar­to Vuo­he­lai­nen

Jäädytetty pistaasi-mansikka-marenkikakku

Rapsakka pistaa­si­man­sik­ka­vaah­to­täyt­teinen marenkikakku sopii myös keliaakikolle.

(Glu­tee­ni­ton)

8–10 an­nos­ta

4 ka­nan­mu­nan­val­ku­ais­ta

2 ½ dl so­ke­ria

2 rkl mais­si­jau­ho­ja

2 tl val­ko­vii­nie­tik­kaa

1 tl ruu­su­vet­tä

Mas­car­po­ne­vaah­to:

4 kel­tu­ais­ta

½ dl so­ke­ria

3 dl vis­pi­ker­maa

1 prk (250 g) mas­car­po­ne­juus­toa

1 va­nil­ja­tan­ko tai 1 tl va­nil­ja­so­ke­ria

2 lii­va­te­leh­teä + tilk­ka vet­tä

1 l man­si­koi­ta

1 ½ dl pis­taa­si­päh­ki­nöi­tä

1. Val­mis­ta ma­ren­ki­poh­jat. Vaah­do­ta val­ku­ai­set ko­vak­si vaah­dok­si. Li­sää so­ke­ri ja jat­ka vat­kaa­mis­ta, kun­nes seos on pak­sua ja kiil­tä­vää. Li­sää mais­si­jau­hot, vii­nie­tik­ka ja ruu­su­ve­si. Se­koi­ta ta­sai­sek­si.

2. Pur­so­ta tai le­vi­tä lu­si­kal­la lei­vin­pa­pe­ril­le kak­si hal­kai­si­jal­taan noin 20 cm:n pyö­ry­lää. Pais­ta uu­nis­sa 120 as­tees­sa tun­nin ajan.

3. Val­mis­ta täy­te. Lai­ta lii­va­te­leh­det kyl­mään ve­teen li­ko­a­maan. Pa­loit­te­le 2/3 man­si­kois­ta ja rou­hi pis­taa­si­päh­ki­nät. Sääs­tä hiu­kan pis­taa­si­rou­het­ta ja lo­put man­si­kat ko­ris­te­luun.

4. Vaah­do­ta kel­tu­ai­set ja so­ke­ri. Vaah­do­ta ker­ma. Yh­dis­tä kel­tu­ais­vaah­to, ker­ma­vaah­to ja scar­po­ne­juus­to. Hal­kai­se va­nil­ja­tan­ko ja raa­pu­ta sen si­sus täyt­tee­seen tai maus­ta mas­sa va­nil­ja­so­ke­ril­la.

5. Liu­o­ta lii­vat­teet tilk­kaan kuu­men­net­tua vet­tä. Li­sää seos ohu­e­na nau­ha­na sa­mal­la se­koit­ta­en täyt­teen jouk­koon. Li­sää man­si­kat ja päh­ki­nät, se­koi­ta.

6. Ko­koa kak­ku. Lai­ta toi­nen ma­ren­ki­le­vyis­tä poh­jak­si. Lu­si­koi pääl­le puo­let täyt­tees­tä. Ase­ta pääl­le toi­nen ma­ren­ki­le­vy ja le­vi­tä sen pääl­le lo­put täyt­tees­tä. Pei­tä kak­ku ja lai­ta pa­kas­ti­meen jää­ty­mään 6–12 tun­nik­si.

7. Ota kak­ku huo­neen­läm­pöön vä­hin­tään puo­li tun­tia en­nen tar­joi­lua. Hal­kai­se tai vii­pa­loi lo­put man­si­kat ka­kun pääl­le, ri­pot­te­le pis­taa­si­rou­he.

Vink­ki! Ruo­an­lait­toon tar­koi­tet­tua ruu­su­vet­tä saa hy­vin va­rus­te­tuis­ta elin­tar­vi­ke­liik­keis­tä, luon­tais­tuo­te-ja eko­kau­pois­ta.