Artikkeli

Teks­ti Sari Sirén

Ku­vat Al­ko, maa­han­tuo­jat

Italialainen punaviini sopii tunnelmallisiin iltoihin – katso 6 suosikkiamme

Italialaiset punaviinit kasvattavat suosiotaan. Italian persoonallisilta alueilta löytyy punaviinejä joka makuun ja tilanteeseen.

1. Ce­ci­lia Be­ret­ta Val­po­li­cel­la Su­pe­ri­o­re Ri­pas­so 2015, Ve­ne­to, 14,99 e

Köy­hän mie­hen ama­ro­nek­si kut­su­tus­sa ri­pas­sos­sa pe­rus­vii­ni on lai­tet­tu uu­del­leen käy­mään ama­ro­neen pu­ris­te­tun ry­pä­le­mäs­kin kans­sa. Näin ri­pas­soon saa­daan ama­ro­nen aro­me­ja, ku­ten luu­mua, vii­ku­naa ja suk­laa­ta. Vii­ni on mau­kas ja läm­min, so­pi­van voi­ma­kas pa­doil­le, pos­sul­le ja sekä maus­tei­sil­le li­hoil­le.

2. Pog­gio al Tufo Rom­pi­col­lo 2015, Tos­ca­na, 11,99 e

Rom­pi­col­lo on mo­ni­käyt­töi­nen ja run­sas Tos­ca­nan San­gi­o­ve­sen sekä Ca­ber­net Sau­vig­no­nin se­koi­tus. Täs­sä maus­tei­ses­sa ja kyp­sän he­del­mäi­ses­sä vii­nis­sä on ri­paus suk­lais­ta peh­meyt­tä. So­pii kump­pa­nik­si suo­lai­sil­le an­ti­pas­toil­le, juus­toil­le ja pit­kään mu­hi­neil­le pa­doil­le. Hyvä hin­ta-laa­tu­suh­de!

3. Cor­te Gi­a­ra Ama­ro­ne del­la Val­po­li­cel­la 2014, Ve­ne­to, 18,90 e 0,375 l

Mai­nio vii­ni pik­ku­pul­los­sa. Run­saan he­del­mäi­nen, luu­mu­hil­loi­nen ja maus­tei­nen vii­ni on peh­me­ä­tan­nii­ni­nen ja jät­tää mu­ka­van, pit­kän jäl­ki­maun. Ama­ro­ne on var­si­nais­ta kyl­män il­man juo­maa tak­ka­tu­len, kynt­ti­löi­den ja vah­vo­jen juus­to­jen ää­rel­le. Myös mah­ta­va lam­mas- ja pih­vi­vii­ni!

4. Dal Cero Sel­ve­rel­lo Sy­rah 2013, Cor­to­na, 17,90 e

Al­ku­tal­ven tuh­tien li­ha­ruo­kien, lam­paan ja ko­vien juus­to­jen vi­vah­tei­kas vii­ni­pa­ri löy­tyy Cor­to­nas­ta. Sy­rah on tä­män Tos­ca­nan hel­mek­si kut­su­tun alu­een eh­do­ton ku­nin­gas­la­ji­ke. Hie­nos­sa vii­nis­sä mais­tu­vat kir­sik­ka ja maus­teet, jois­ta pip­pu­ri nou­see tyy­lik­kääs­ti esiin. Verk­ko­kau­pan va­li­koi­maa.

5. Tra­vag­li­ni Gat­ti­na­ra 2011, Pie­mon­te, 23,99 e

Gat­ti­na­ra on Neb­bi­o­lo-la­jik­kees­ta val­mis­tet­tu na­pak­ka ja tan­nii­ni­nen riis­ta­ruo­kien ja vah­vo­jen juus­to­jen täy­del­li­nen kump­pa­ni. Vii­nis­tä löy­tyy kar­pa­loi­suut­ta, kir­sik­kaa, nah­kai­suut­ta sekä maus­tei­suut­ta. Tyy­li­käs ja vi­vah­tei­kas vii­ni on pa­kat­tu eri­koi­seen pul­loon, joka va­ro­vas­ti kaa­det­tu­na pi­tää sa­kan pul­los­sa. Hie­no lah­jai­dea!

6. Mas­se­ria Al­te­mu­ra Sas­seo Pri­mi­ti­vo 2015, Apu­lia, 17,78 e

Su­per­peh­meä seu­rus­te­lu­vii­ni Apu­li­as­ta. Pri­mi­ti­vo on alu­een oma la­ji­ke, jos­ta saa­daan her­kul­li­sen he­del­mäis­tä ja mu­he­vaa vii­niä. Täy­te­läi­nen ja maus­tei­nen kyy­ti­poi­ka vah­vo­jen li­ho­jen, lam­paan ja juus­to­jen seu­raan. Ta­sa­pai­noi­nen laa­tu­vii­ni. Verk­ko­kau­pan va­li­koi­maa.

Lue myös:

Mu­na­to­ti, pu­na­vii­nig­lö­gi, kar­de­mum­ma-dai­qui­ri – Näin teet jou­lun juh­la­juo­mat

Es­pan­ja­lai­set pu­na­vii­nit – asi­an­tun­ti­jan vin­kit

Par­haat luo­mu­vii­nit – so­pi­vat niin nau­tis­ke­luun kuin ruo­ka­pöy­tään­kin