Artikkeli

Koti ja keit­tiö 9/2008

Inkivääri-mallasleipä

Kuumenna 2 1/2 dl vettä kiehuvaksi ja sekoita joukkoon mallasuute ja 2 1/2 dl ruisjauhoja...

5 dl vet­tä

1 pus­si (à 35 g) val­mis­ta mal­las­juo­mau­u­tet­ta

noin 10 dl ruis­jau­ho­ja

2 pus­sia kui­va­hii­vaa

3/4 rkl suo­laa

1 1/2 tl in­ki­vää­riä

1/2 dl tum­maa sii­rap­pia

Voit­te­luun:

1 - 2 dl tum­maa olut­ta tai pils­ne­riä

1. Kuu­men­na 2 1/2 dl vet­tä kie­hu­vak­si ja se­koi­ta jouk­koon mal­la­suu­te ja 2 1/2 dl ruis­jau­ho­ja.

2. Se­koi­ta kui­va­hii­vat lop­puun ruis­jau­hois­ta.

3. Li­sää tai­ki­na­poh­jaan lo­put ai­nek­set ja vai­vaa tai­ki­na huo­lel­la ta­sai­sek­si. Pei­tä tai­ki­na lii­nal­la ja an­na nous­ta puo­li­sen tun­tia.

4. Lei­vo tai­ki­nas­ta 2 - 3 ma­ta­laa limp­pua. An­na limp­pu­jen ko­ho­te pei­tet­tyi­nä pel­lil­lä noin 15 mi­nuut­tia.

5. Voi­te­le pin­ta olu­el­la. Pais­ta limp­pu­na 200 as­tees­sa uu­nin ala­o­sas­sa noin puo­li tun­tia. Alen­na läm­pö 175 as­tee­seen ja pais­ta vie­lä puo­li­sen tun­tia, kun­nes lei­vät ovat kyp­siä ja pin­ta on kau­niin tum­man­rus­kea.

6. Kää­ri läm­pi­mät lei­vät voi­pa­pe­riin 3 tun­nik­si. Vaih­da vä­lil­lä uu­si voi­pa­pe­ri kos­tu­neen ti­lal­le.