Artikkeli

Photography: Reetta Pasanen

San­na Ke­kä­läi­nen

Iltapäiväteen klassikot: sitruunaskonssit ja mustikka-karde­mum­ma­hilloke

Mehevät skonssit ovat parhaimmillaan vasta­pais­tet­tuina. Niiden kanssa tarjotaan marjaisaa hilloketta ja double cream -vaahtoa. Sitruuna antaa skonseille ihanan raikkaan maun.

Sit­ruu­nas­kons­sit ja mus­tik­ka-kar­de­mum­ma­hil­lo­ke

8 skons­sia

4 dl veh­nä­jau­ho­ja

2 tl lei­vin­jau­het­ta

½ tl suo­laa

¾ dl so­ke­ria

50 g kyl­mää voi­ta

2 dl kuo­hu- tai ruo­ka­ker­maa

2 tl sit­ruu­na­me­hua

2 tl raas­tet­tua sit­ruu­nan­kuor­ta

Voi­te­luun:

1 ka­nan­mu­na

Tar­joi­luun:

1 prk doub­le cre­a­mia (Va­lio)

1 an­nos mus­tik­ka­kar­de­mum­ma­hil­lo­ket­ta

1. Se­koi­ta kui­vat ai­neet kes­ke­nään. Nypi jouk­koon kuu­ti­oi­tu, kyl­mä voi. Li­sää ker­ma, sit­ruu­na­me­hu ja kuo­ri­raas­te. Se­koi­ta mah­dol­li­sim­man no­pe­as­ti tai­ki­nak­si, et­tei sii­hen muo­dos­tu sit­koa.

2. Muo­toi­le tai­ki­nas­ta ke­vy­es­ti jau­ho­te­tul­le lei­vin­pa­pe­ril­le levy. Ota muo­til­la (esi­mer­kik­si kah­vi­kup­pi) ym­py­röi­tä. Voi­te­le ne ke­vy­es­ti vat­ka­tul­la ka­nan­mu­nal­la.

3. Pais­ta 200-as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin 10 mi­nuut­tia. Jos skons­sin poh­ja on kau­niin rus­kea ja tun­tuu ko­vah­kol­ta, niin lei­von­nai­nen on val­mis.

4. Vaah­do­ta doub­le cream -ker­ma. Maus­ta ha­lu­tes­sa­si to­mu­so­ke­ril­la. Tar­joa skons­sien ja mus­tik­kai­sen hil­lok­keen kans­sa.

Val­mis­tu­sai­ka: 15 min + 10 min

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: noin 12 e

Mus­tik­ka­kar­de­mum­ma­hil­lo­ke

8 an­nos­ta

1 dl pa­kas­te­mus­ti­koi­ta

½ tl jau­het­tua kar­de­mum­maa

2 tl sit­ruu­nan­kuo­ri­raas­tet­ta

2 dl mus­tik­ka­hil­loa

1. Yh­dis­tä jäi­set mus­ti­kat, kar­de­mum­ma, sit­ruu­nan­kuo­ri ja hil­lo. Tar­joa skons­sien kans­sa.

Val­mis­tu­sai­ka: 5 min

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: noin 2,5 e

Photography: Reetta Pasanen

Photography: Reetta Pasanen

Eng­lan­ti­lai­nen tee-eti­ket­ti

Pe­rin­tei­ses­ti il­ta­päi­vä­tee tar­joil­laan kel­lo 15 ja 17 vä­lil­lä.

Klas­si­nen tapa naut­tia il­ta­päi­vä­tees­tä on koo­ta tar­jot­ta­vat ker­ros­va­dil­le. Syö­mis­jär­jes­tys on al­haal­ta ylös­päin: en­sin suo­lai­set, sit­ten skons­sit ja lo­puk­si ylä­ker­ran ma­ke­at hou­ku­tuk­set.

Yleen­sä il­ta­päi­vä­teel­lä tar­joil­laan As­sam-, Dar­jee­ling- tai Earl Grey -tee­tä.

Teen kans­sa tar­joil­laan mai­toa, so­ke­ria ja sit­ruu­naa. Sa­maan kup­piin lai­te­taan joko mai­toa tai sit­ruu­naa.