Sari Rantanen
Tanja Hakala Kuvat Sari Rantanen
Ensimmäisenä adventtina salin ovet avataan. On juhlan hetki. Katarinan, Tomaksen, Astridin ja Arvidin 300-neliöisen talon suuri sali pidetään vain peruslämmöllä muun ajan vuodesta. Adventista Astridin tammikuisiin syntymäpäiviin tila on käytössä ja kaakeliuuni lämpiää tiheään. Kristallikruunu luo välkettä seinille. Omasta pihasta kaadettu kuusi tuoksuu.
Kun perhe vuosia sitten saapui kylään, se oli jo ennestään tuttu etenkin Katarinalle, joka on kylässä syntynyt ja lapsuutensa juuria kasvattanut.
Naapurit tutuiksi glögeillä
Perhe halusi heti jatkaa talon hyvää tunnelmaa.
– Koska muutimme uusina ihmisinä seudulle, pidimme ensimmäisenä vuotenamme salissa glögitilaisuuden ensimmäisen adventin kunniaksi. Halusimme tutustua ihmisiin, Katarina kertoo.
Tuosta ensimmäisestä adventin vietosta on kulunut nyt seitsemän vuotta. On syntynyt tiivis ystäväpiiri, joka jatkaa perinnettä edelleen.
– Adventin tulo on minulle hyvin merkityksellinen. Puen kodin jouluvaatteisiin. Värit vaihtelevat, mutta salin juhlailme pidetään lämpöisenä ja tyylikkäänä.
Tuuli sopii taloonkin
Pohjoistuuli viuhuu talon nurkissa. Se on heitellyt lumikinoksia koko pihapiirin mitalta. Aurinko pilkahtelee, ja pakkanen paukahtelee hieman yli kymmenessä. Nenänpäätä pureva tuuli painaa elohopean reiluun pariinkymmeneen.
– Harvoin tuulee suoraan pohjoisesta. Mutta silloin kun tuulee, se osuu suoraan makuuhuoneemme ikkunaan. Tänään aamulla lämpötila aivan ikkunan vieressä oli neljätoista. Peiton alla oli toki lämpimämpää, Tomas kertoo.
Vanhassa, vuonna 1858 rakennetussa talossa kuuluukin vähän tuulla. Villasukat pitävät jalat lämpiminä. Oli alusta asti selvää, että talosta tehtäisiin originelli, oikeasti vanha.
Suurkaupungista takaisin kotikylään
Tomas ja Katarina aloittivat yhteisen taipaleensa 29 vuotta sitten, vuonna 1989. He ehtivät elää ympäri maailmaa viitisentoista vuotta ennen lasten syntymää: Tukholmassa, Düsseldorfissa, Helsingissä… Tomas on alun perin paljasjalkainen helsinkiläinen, ja kodit maailmalla sijaitsivat aina keskellä kaupunkia.
Kaipuu omaan kotiin ja rauhallisempaan ympäristöön alkoi kolkutella Düsseldorfissa, Euroopan tiheimmin asutulla alueella. Molemmat olivat nähneet kiirettä ja maailmaa tarpeeksi.
– Päätimme haluavamme takaisin kotiin, Suomeen. Muutimme töiden vuoksi ensin Tukholmaan ja sieltä Helsinkiin. Etsimme tovin vanhaa taloa, kunnes kohtalo johdatti meidät kotikylääni, Katarina kertoo.
Raskaat remonttivuodet
Talo oli rumassa kunnossa, pilattu remontein aina 1940-luvulta 70-luvulle saakka. Oli muovimattoa, mineriittilevyä ja uusia panoraamaikkunoita. Kaikki purettiin ja kunnostettiin entiseen malliin, myös pihapiirin rakennukset.
Paljon tietysti myös säästettiin, niin paljon kuin vain voitiin. Tomas luki kaiken mahdollisen kirjallisuuden hirsi- ja perinnerakentamisesta. Hän opetteli kunnioitettavan määrän itselleen uusia, vanhoja ja perinteisiä taitoja ja tekniikoita. Katarinan isä käytännössä katsoen asui talolla kuusi vuotta ja auttoi aivan kaikessa rakentamisessa. Tekemistä riitti pihatiestä alkaen.
– Kaiken keskelle syntyivät lapset, joiden hoitamisessa suurena apuna oli äitini. Olihan se aikamoista selviytymistaistelua. Suuren surunkin kohtasimme tuona aikana, kun Tomaksen äiti kuoli.
Katarinan ja Tomaksen suhde kesti turhankin pitkäksi venyneen kunnostusurakan melko yksinkertaisella reseptillä: rakkaudella, kunnioituksella ja yhteisellä päätöksellä.
Perhe kunnioittaa perinteitä. Lapset koristelevat kuusen muun muassa aidoilla piparkakuilla.
Sopimus jaksamisesta
– Kun me vuonna 2003 ostimme Gamla Sjökullaksi kutsutun paikan, teimme sopimuksen: jos projekti alkaa käydä suhteen päälle, on sille sanottava hyvästit, Katarina sanoo.
Eikä se kaukana ollutkaan jossain vaiheessa, kun kolmivuotiseksi luultu urakka jatkui jatkumistaan.
– Välillä olin todella loppu. Silloin mietimme, että onko nyt tullut luopumisen aika, Tomas muistelee.
Mutta ei. Taloa ei voinut jättää kesken. He eivät tulisi koskaan saamaan investointejaan takaisin siinä mittakaavassa, miten paljon he olivat siihen jo sijoittaneet.
Eurojen lisäksi suurimmat tunteet liittyivät siihen, miten paljon aikaa, työtä ja rakkautta he olivat jo talolle antaneet. Nousi vahva tahto ja sisu viedä urakka maaliin saakka. Vuonna 2009 perhe muutti valmiiseen kotiin.
– Syvin toiveemme on, että tästä paikasta tulee sukutila, joka kestää sukupolvelta toiselle. Lapsemme ovatkin silminnähden kiintyneitä kotitaloonsa.
Punainen talo sointuu kauniisti maisemaansa. Kuva on otettu talon lyhyemmältä puolelta, toiselta puolelta talo on vaikuttavan pitkä.
Joulusta nautitaan kotona
Jotenkin vain on niin, että vanhassa hirsitalossa joulun tunnelma on aidoimmillaan. Koristeet on valittu kauniisti perinteitä kunnioittaen. Ei säihkettä tai kimallusta, vaan vanhan ajan joulun värit punaisesta vihreään.
Talon henkeen sopii sekin, ettei joulusta stressata.
– Emme tee mitään, koska on pakko. Olen jättänyt kaikki isot ruoanlaitot pois. Ostan laatikot valmiina, lorautan niihin kermaa ja asettelen kauniisiin astioihin. Minulle tärkeämpää ovat esteettiset asiat, Katarina selventää.
Ennen Gamla Sjökullaa perheen joulut kuluivat kyläillessä. Muutto maalle sai nauttimaan juhlapyhien tunnelmasta omassa ihanassa kodissa.
– Nykyään Katarinan vanhemmat tulevat meille aattona. Juomme glögiä, luemme joulu-
evankeliumin ja odottelemme joulupukkia. Jatkamme rentoilua pyhien yli, teemme juuri niitä asioita, joista itse pidämme, Tomas kertoo.
Koti
Pikkukylässä Raaseporissa.
Vuonna 1858 rakennettu 300-neliöinen hirsitalo kahdessa kerroksessa.
Asukkaat
Tutkijana työskentelevä Tomas ja markkinoinnin ammattilainen Katarina sekä lapset Arvid, 13, ja Astrid, 14.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2