Johanna Vireaho Kuvat Hanna Marttinen
Kun keski- ja loppukesän aamuina avaan kasvihuoneen oven, ensimmäisenä vastaan tulvahtavat lämpö, tuoksu ja kosteus. Rakastan hetkeä, kun voin kävellä pihan poikki hakemaan basilikaa, uudenseelanninpinaattia tai tomaatteja aamiaispöytään. Saatan istua tovin nauttimassa omasta rauhasta, tarkkailla kasveja ja napsaista runkotomaatista ”varkaita”, lehtihankaan ilmaantuneita sivuversoja.
Kasvihuone merkitsee minulle omaa maailmaa. Siellä saan olla rauhassa omien ajatusteni kanssa ja tietenkin kasvattaa satoa.
Haluan kuitenkin, ettei kasvihuone ole vain minun paikkani ja kasvatusta varten, vaan siellä on tilaa myös oleiluun ja elämään. Mieheni tietää jo, että äitienpäiväksi on turha varata pöytää fiinistä ja täydestä ravintolasta. Kotoilen mieluummin perheen kanssa piknikillä kasvihuoneessa.
Haaveesta totta
Lapsuudenkodissani on ollut kasvihuone, ja äitini ja isäni kasvattivat itse tomaatit ja kurkut. Kasvihuoneen ainoa tarkoitus oli hyötykasvien viljely. Lapsuuskesieni muistoissa siintävät myös hetket, joita vietin enoni kauppapuutarhan suurissa kasvihuoneissa.
Vuonna 2000 ostimme mieheni kanssa 1920-luvulla rakennetun talon. Sen villiintynyttä puutarhaa kunnostaessani aloin itsekin haaveilla lasikasvihuoneesta. Sen sokkeli olisi muurattu harkoista, ja sisällä olisi pieni kamiina.
Isäni oli säilyttänyt vuosikausia varastossa vanhoja, metallikarmeilla varustettuja liiketilan ikkunalaseja. Niiden pohjalta aloimme suunnitella kasvihuoneen kokoa ja mittasuhteita. Rakennusvalvonnasta tarkistin maksimimitat ja säädökset. Kun kerran rakennetaan, halusin, että tehdään mahdollisimman suuri ja kunnollinen.
Savupiipusta istutusaltaaksi
Isäni ja mieheni rakensivat kasvihuoneen yhdessä. Sokkeli on muurattu kevytsoraharkoista, kuten myös istutusaltaat. Altaissa on syvyyttä 60 senttiä.
Mieheni muurasi kasvihuoneen sisälle punasavitiilistä takaseinän. Tiilet ovat peräisin talomme remontissa puretusta savupiipusta ja hormista. Ne ovat siis ainakin sata vuotta vanhat. Tiiliseinä varaa mukavasti lämpöä syyskesän aurinkoisina päivinä.
Pieni kamiina jäi laittamatta, mutta sain kasvihuoneeseen toisen haaveeni, lasipariovet. Vaikka ne eivät ole hulppeat ranskalaistyyliset pariovet, niin silti ne ilahduttavat edelleen. Ovista mahtuvat hyvin kottikärryt ja kalusteet.
Tarkkana viinirypäleiden kanssa
Halusin viljelyaltaisiin reilusti syvyyttä ja multatilaa, jotta voin istuttaa sisälle viiniköynnöksen ja kasvien hoito helpottuu kasteluvälin pidentyessä.
Tarhaojukkaviini Zilga saa rönsytä reilusti, sillä sen versot varjostavat aurinkoisella paikalla sijaitsevaa kasvihuonetta sopivasti. Rypäleet saavat valoa, mutta rehevän kasvuston suojista valo siivilöityy muille kasveille lempeämmin.
Olen tarkka, koska rypäleitä saa poimia. Niiden pitää antaa kypsyä kunnolla, jotta ne makeutuvat ja sisällä oleva siemen kutistuu pienemmäksi.
Viiniköynnöksen alla maanpeitekasvina olen kasvattanut jo muutaman vuoden uudenseelanninpinaattia. Keväällä ilmaantuu aina uutta kasvua. Liekö peräisin kylväytyneistä siemenistä vai onko juuristossa virinnyt elämää?
Basilikaa ei voi olla liikaa
Kasvatan kasvihuoneessa aina tomaatteja ja basilikaa. Ne muodostavat hyvän parin kasvikumppaneina ja tietysti lautasellakin.
Basilikaa ei voi kasvattaa liikaa. Viljelylaatikossa basilikat täyttävät tomaattien välit ja varjostavat sopivasti multaa, jotta se ei hetkessä kuivahda.
Ruukuissa kasvatan chilejä ja paprikaa. Yleensä kylvän vahapapua kasvihuoneeseen suureen ruukkuun, jotta pääsemme herkuttelemaan omilla pavuilla jo kesä–heinäkuun taitteesta lähtien.
Kurkkuja en enää vaivaudu kasvattamaan. Ne eivät kasva hyvin, sillä niille on aurinkoisella paikalla liiaksikin aurinkoa. Aika usein kurkkuja alkavat riivata vihannespunkit ja härmä.
Kastelen suuret viljelylaatikot pääsääntöisesti kaksi kertaa viikossa ja ruukkukasveja tarpeen mukaan useammin. Tuuletusta varten katossa on kaksi kaasujousella varustettua kattoluukkua, jotka aukeavat lämmön noustessa.
Viherkasvit pääsevät kesällä trooppisiin tunnelmiin. Erityisesti tillandsiat, ilmakasvit, viihtyvät kosteassa ja lämpimässä kasvupaikassa. Aurinkoisimpaan kohtaan laitan mehikasveja, joita kastelen kasvihuoneessa todella vähän, jos laisinkaan.
Aikainen kevät, myöhäinen syksy
Puutarhakausi starttaa kasvihuoneessa perheen kesken maalis–huhtikuun taitteen päivällisellä. Saatamme hakea varastosta lämmittimen, sytytämme kynttilöitä ja nautimme piknikillallista.
Ystävien kanssa vietetyille loka–marraskuun illallisille katamme pukkijalkapöydän leveälle käytävälle.
Oikeastaan en olisi uskonut, että varaston uumenista kaivetuista muutamasta vanhasta ikkunalasista ja kierrätystiilistä voi syntyä niin paljon hyvää mieltä, muistorikkaita hetkiä ja tietysti satoa.
kasvihuone
Kirkkonummella, 15 m2.
puutarhurit
Puutarhatoimittaja
Johanna Vireaho, muusikko-
opettaja Jari Vireaho, Saga, 16, ja Aino, 13.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2