Mari Lahti
Kaika Pohtokari
Lomakoti: Ahvenanmaan pohjoissaaristossa. Vuonna 1918 valmistunut kaksikerroksinen huvila Hemskär, 8 h + k, noin 300 m2.
Asukkaat: Pirjo ja Matts.
Satavuotias talo sai viime kesänä uuden maalipinnan. Kesän tähtihetkiä on ulkona syöminen, kun ystävät ja hyvä ruoka kohtaavat pitkän pöydän äärellä.
Mari Lahti
Oli vuosi 1985, kun Pirjo tuli ensimmäisen kerran Hemskäriin, puolisonsa Mattsin isoisän Otto Anderssonin rakennuttamalle huvilalle. Talo tuskin näkyi villiintyneen pensaikon ja puiden keskeltä. Katto oli vuotanut, terassit lahonneet ja osa ikkunoista rikki. Sisällä olivat pesineet linnut, oravat ja lepakot. Lintujen luurankoja oli joka puolella. Eläimet olivat syöneet tekstiilejä.
Pirjolle ja Mattsille sanottiin, ettei ollut järkeä kunnostaa huvilaa.
– Vaikka näky oli järkyttävä, kaikesta näki, miten hieno vanha huvila oli ollut. Eikä elämässä ylipäätään ole mitään järkeä. Tuntui tärkeältä pelastaa talo ihan vain kulttuuritekona, Pirjo kertoo.
Vanhojen ikkulasien läpi siilautuu pehmeä valo huvilan ruokasaliin, jonka "tuhatjalkaisessa pöydässä" on monta lisäpalaa. Kaunis liina on matkamuisto. Painavat öljylamput ovat talosta. Kustavilainen sohva saatiin Mattsin kotoa ja kunnostettiin tänne sopivaksi.
Mari Lahti
Remonttivälineet avoveneellä Raumalta
Hemskärin kunnostuksesta tuli Pirjon ja Mattsin harrastus, jota he ovat katuneetkin monta kertaa. Jos rahaa olisi ollut rajattomasti, olisi ollut yksinkertaista ja nopeaa antaa remontti rakennusfirmalle. Pari päätti valita edullisen tavan.
– Ja loppumattoman remontin, Matts toteaa.
Pirjo tunsi raumalaisia käsityöläisiä, jotka innostuivat pitkäaikaisesta projektista. Monina kesinä täällä asui ja työskenteli peltiseppiä, muurareita, kirvesmiehiä ja maalareita.
Työt olivat raumalaisen Repe Peipon vastuulla. Hän hoiti kunnostustöitä huolellisesti ja ammattitaitoisesti, vanhaa säästäen ja huoltaen. Talvisin hän mietti, mitä seuraavana kesänä tehdään. Keväällä Repe ilmoitti, milloin hän lähtee Raumalta avopaatilla ja tuo tavarat mukanaan.
– Ensimmäisinä vuosina kesän alkuun kuului jännittävä odotus, milloin Repe tulee ja mitä hänellä on veneessä. Silloin ei ollut vielä kännyköitä, Pirjo muistaa.
Kapeaan keittiöön puhkaistiin valon takia uusi oviaukko. Nyt täältä on käynti porraskäytävään, ruokasaliin, piiankammariin, apukeittiöön ja takapihalle. Kiinteät keittiökalusteet toimitti remontista vastannut raumalainen Repe Peippo.
Mari Lahti
Ensimmäiseksi aamulla sytytetään tuli vanhaan puuhellaa, jonka taustaseinää peittävät kauniit kaakelilaatat. Ne saatiin ruokasalin osittain romahtaneesta kaakeliuunista. Isossa pannussa on aina kuumaa vettä tiskaamista varten.
Mari Lahti
Uuden ja vanhan yhdistelyssä on riskinsä
Ensimmäinen kunnostuskierros kesti 15 vuotta, nyt on menossa kolmas. Viime kesänä talo maalattiin ulkoa.
Kalusteista suurin osa on talon vanhoja, vaikka 1970-luvulla päätettiinkin, että sukulaiset saavat hakea irtaimistoa halutessaan. Painavien huonekalujen kuljettaminen saarelta oli hankalaa eikä vanhoja esineitä arvostettu kuten nykyään. Niinpä rautasängyt, piirongit, pöydät, peilit, matot ja myös taffelipiano ovat täällä yhä.
Huvilan sisustus oli aiemmin hyvin runsas ja värikkäitä tekstiilejä oli paljon. Osa oli rapistunut niin pahoin, ettei niitä voitu pelastaa. Kaikkea vanhaa ei haluttu jättää paikoilleen.
– On pieni riski yhdistää sisustuksessa vanhaa ja uutta. Halusimme säilyttää vanhaa, mutta myös tehdä sisustuksesta meidän oloisen, pelkistetymmän, Pirjo kertoo.
Toisaalta piti miettiä tarkoin, mitä saareen kannattaa kuljettaa, sillä vaivalloista se on yhä vene- ja kantomatkoineen.
Yhdessä vieraashuoneessa on vaaleansiniset tekstiilit ja matala, pitkulainen ikkuna. Vanha sohva päällystettiin ruutukankaalla ja Emma-tuolit kukkakankaalla.
Mari Lahti
Seitsemän viikon kesäreissu
Matka parin kotikaupungista Helsingistä saarelle kestää 11 tuntia. Välillä kuljetaan laivalla ja lossilla ennen kuin auto jätetään Vårdön rantaan. Tavarat siirretään veneeseen, josta ne puolen tunnin merimatkan jälkeen kannetaan ylämäkeä metsän halki talolle.
Ei siis ihme, että Matts ja Pirjo viettävät täällä kesäisin yhtäjaksoisesti yleensä seitsemän viikkoa. Talvella Hemskärissä ei pysty olemaan, sillä suuret tilat ovat hankalat lämmittää.
Kokonaisuuteen kuuluvat huvilan lisäksi saunamökki ja pieni punamultamökki heti laiturilla.
Itse huvila, vastamaalattu kaksikerroksinen rakennus parvekkeineen ja kuisteineen näyttää todelliselta lomaparatiisilta.
Holvimainen kattorakenne aukeaa juhlavana yläkerran aulassa. Sohva on Ikeasta, kapea pöytä Casuarinasta. Kaiteessa on jäljellä entinen maali.
Mari Lahti
Aurinko lämmittää ja valaisee
Koko saaressa ei ole sähköä eikä juoksevaa vettä. Kaivossa on talousvettä, joka lämmitetään puuhellalla suurella pannulla tiskaamista varten. Juomavesi kannetaan mantereelta.
Aiemmin taloa valaistiin öljylampuilla ja kynttilöillä. Nyt talossa on käteviä aurinkopaneelilamppuja, jotka viedään välillä pariksi tunniksi ulos aurinkoon latautumaan.
Tavalliset puuhat talossa ja puutarhassa täyttävät Pirjon ja Mattsin päivät aamusta iltaan.
– Täällä ei todellakaan ehdi lepotuolissa istumaan ja kirjoja lukemaan. Välillä ruokakello kutsuu miehen syömään omista kunnostustöistään. Tykkään laittaa ruokaa. Teen joka päivä kunnon lounaan ja päivällisen, Pirjo kertoo.
Isäntäväen makuuhuoneessa oli aikoinaan Otto Anderssonin huone. Täältä on käynti parvekkeelle. Sängyt, peitot, lipasto, matot ja taulut ovat kaikki olleet talossa.
Mari Lahti
Puutarha vaatii alituista hoivaa
Kolmekymmentä vuotta sitten puutarha oli kasvanut luonnon kanssa yhteen. Se oli täynnä lupiineja. Pöheikkö kuhisi käärmeitä.
Pirjo ryhtyi raivaamaan puutarhaa käsin ja viikatteella. Hän ajatteli istuttaa vain valkoisia ruusuja, ehkä muutaman vaaleanpunaisen. Ruusut eivät menestyneet, ja Pirjo arvelee syyksi veden puutteen. Viime vuosina ruusuja on kuitenkin alkanut nousta.
Pirjo siistii kukkapenkkejä ja kitkee rikkaruohoja – ja sanoo luonnon olevan ihmistä vahvempi. Jos rikkaruohoja ei kitke viikoittain, alue ränsistyy. Lisäksi peurat, kanit ja myyrät tekevät omaa tuhoaan.
– Kuljen päivät pitkät ympäri tonttia. Kesävaatetukseeni kuuluvatkin hattu, hanskat, saappaat ja emaliämpäri täynnä puutarhavälineitä, Pirjo kertoo.
Vaaleansininen maalipinta peittää nykyisin yläkerran makuuhuoneiden lautalattioita.
Mari Lahti
Hemskär on kulttuuriaarre
Huvilan suunnittelivat arkkitehtiveljekset Bertel (1872–1946) ja Valter Jung (1879–1946). Bertel on tunnetumpi ja erityisesti asemakaava-arkkitehtina.
Vuonna 1918 valmistunut suuri huvila on sekoitus jugendia ja kansallisromantiikkaa. Se poikkesi saariston perinteisistä punamultarakennuksista. Hirsitalossa on tiilikatto ja ulkolaudoitus. Sisällä vanhat hirret näkyvät yhä muualla paitsi piiankamarissa, jossa ne on peitetty pinkopahvilla ja tapetilla.
Talon rakennutti perheensä lomakodiksi Ahvenanmaalla syntynyt musiikintutkija ja kansanrunoustieteilijä Otto Andersson (1879–1969). Hän suoritti kanttori-urkurin tutkinnon 21-vuotiaana ja väitteli musiikkitieteen tohtoriksi 44-vuotiaana. Hänestä tuli Åbo Akademin musiikkitieteen professori ja rehtori, jonka ympärille perustettiin Turun Sibelius-museo 1949. Kansatieteilijänä Otto Andersson tallensi kansansävelmiä matkoillaan Suomessa ja Virossa.
Nykyinen isäntä Matts peri huvilan isältään, joka oli Otto Anderssonin poika. Matts on viettänyt täällä kaikki lapsuuden kesät. Hän muistaa vilkkaan sosiaalisen elämän, suomenruotsalaisen kulttuuriväen vierailut ja iltapäivien musiikkihetket. Siihen aikaan huvilalla oli myös puutarhuri ja kaksi apulaista.
Talo oli Otto Anderssonin kuoleman jälkeen pitkään tyhjillään. 1970-luvulla hänen poikansa halusi lahjoittaa tontin ja huvilan Ahvenanmaan maakunnalle, mutta se ei onnistunut. Matts ja Pirjo alkoivat kunnostaa taloa vuonna 1985.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2