Pionit henkivät kesäromantiikkaa ja saavat puutarhan ja kukkakimpun aina näyttämään loisteliaalta. Opi kasvattamaan näitä fantastisia kukkia ja käyttämään niitä koristeissa ja seppeleissä.
Pionit ovat uskomattoman upeita ja samalla vähään tyytyviä perennoja. Pionilajeja ja lajikkeita on paljon, mutta suosituimpia ovat talonpoikais- eli tarhapionit (Paeonia officinalis) ja jalopionit (Paeonia Lactiflora -risteymät).
Tarhapionit kukkivat alkukesästä, minkä jälkeen aloittavat kukintaansa jalopionit. Tarhapioni kasvaa noin 60 cm korkeaksi. Jalopionit yltävät noin 80–100 cm:n korkeuteen. Jalopionit ovat pystykasvuisia ja kiiltävälehtisiä. Tarhapionin kasvusto on leveähköä ja lehdet mattapintaiset.
Pionien raskaat kukinnot vaativat lähes aina tuentaa. Upean kukinnan lisäksi pionit tarjoavat unohtumattomia tuoksuelämyksiä.
RUOHOVARTISET JA PENSASPIONIT
Pionit voidaan jakaa karkeasti ruohovartisiin pioneihin (Paeonia) ja pensaspioneihin (Paeonia suffruticosa).
Ruohovartisiin kuuluvat kaikki sellaiset lajit, jotka kasvattavat uudet varret kesäksi ja vain juuret talvehtivat.
Pensaspionit ovat puuvartisia ja kasvavat nimensä mukaisesti pensasmaisina. Kasvu jatkuu edellisen vuoden oksista. Pensaspionit ovat kotoisin Kiinasta, ja ne selviytyvät Suomessa talvisuojattuina suotuisilla paikoilla.
PIONI VIIHTYY LÄPÄISEVÄSSÄ MAASSA
Pionit ovat usein kotoisin karuista olosuhteista ja vuoristoista, joten ne ovat kestäviä ja helppoja kasvattaa. Pioni viihtyy tavallisessa, läpäisevässä maassa. Savimaa voi altistaa sienitaudeille ja tehdä kasvista hontelon. Savimaata voi parantaa laittamalla istutuskuoppaan soraa tai hiekkaa ja kompostimultaa.
Pioni viihtyy auringossa, mutta tyytyy myös puolivarjoon. Huolehdi, ettei se joudu kilpailemaan auringosta isojen puiden ja pensaiden kanssa.
Istuta pensaspionit suojaan keväiseltä aamuauringolta, koska muuten ne versovat liian aikaisin ja saattavat paleltua.
Varaa pionille tarpeeksi tilaa. Parin ensimmäisen vuoden aikana pioni ei tarvitse vielä paljoa tilaa, mutta sen jälkeen pioni tuuheutuu ja tarvitaan halkaisijaltaan noin 50–80 cm:n ala.
NÄIN ISTUTAT PIONIN OIKEIN
Pioneja voi jakaa keväisin ja syksyn korvilla. Ruohovartinen paljasjuuripioni istutetaan siten, että silmut jäävät noin 5 cm maanpinnan alapuolelle. Istutuskuopan tulee olla melko suuri, vähintään puoli metriä syvä. Laita kuopan pohjalle hieman lannoitetta, esim. hevosenlantaa tai luujauhoa.
Myymälästä ostettuja astiataimia voi istuttaa pitkin kesää. Ruukkutaimi istutetaan siten, että paakku jää 1 cm maanpinnan alapuolelle. Liian syvälle istutettu pioni ei kuki. Pensaspionit istutetaan n. 10–20 cm:n syvyyteen.
Pioni kukkii vain lyhyen aikaa, joten istuta pionit muiden perennojen sekaan. Tosin onneksi lehdistökin on kaunis ja terve.
Tue kerrotut pionilajikkeet, jotta ne jaksavat kannatella valtavat kukintonsa.
NÄIN HOIDAT PIONIN OIKEIN
Pionien luontainen kasvupaikka on kivinen ja huokoinen maa, joten lannoitustarve on pieni.
Pensaspionit hyötyvät kevätlannoituksesta, mutta ruohovartiset pionit kannattaa lannoittaa kukinnan jälkeen. Aikaisempi lannoitus saa ne kasvattamaan lehtiä kukkien sijaan sekä kasvamaan niin voimakkaasti, että ne kaatuvat.
Laita pari senttiä kompostia kasvin ympärille, sillä komposti lannoittaa maata hitaasti. Samalla se suojaa maata kuivumiselta ja rikkaruohoilta.
Useista muista perennoista poiketen pionien kuolleet lehdet kannattaa poistaa talveksi, jotta sienet eivät pääse talvehtimaan niissä ja tartuttamaan seuraavan vuoden versoja. Jos pionisi saavat sienitartunnan, leikkaa saastuneet lehdet ja oksat pois.
KUVAUSSUUNNITTELU PIA BUUSMANN •TEKSTI SUSIE HELSING-NIELSEN • KUVAT JES BUUSMANN • SUOMENNOS SIRPA PERÄMAA
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2