Teksti ja kuvat Heikki Rautio
MIKÄ: 3 mh, k, 2 x oh, noin 140 neliötä 1930-luvun talossa.
MISSÄ: Leicesterissä, Englannissa.
TÄÄLLÄ ASUVAT: Mirka Gröh, John Crawford ja lapset Finn, 15, Leo, 13, ja Johnny, 10.
Kaunis lasimaalaus koristaa sisempää ulko-ovea. Eteisen lattia on alkuperäinen. Remontissa se hiottiin ja lakattiin. Rappusten alla, konsolipöydän takana, sijaitsee kausikengille varattu kaappi, jonka ovi häviää panelointiin.
Pihanurmen seasta pilkistää taivaansinisiä lemmikkejä. Mirka Gröhn istuu kotinsa takapihalla ja nauttii auringosta teemuki sylissään. Kolmivuotias Fez-koira touhuaa omiaan puutarhan perällä.
Olemme Leicesterissä, Keski-Englannissa, reilun tunnin automatkan päässä Lontoosta pohjoiseen. Keskustaan on linnuntietä vain pari kilometriä, mutta Knighton-nimisessä kaupunginosassa sen hulinasta ei tiedä tuon taivaallista.
Mirka kertoo, että Knighton on yksi Leicesterin vanhimmista osista. Myös kotikatu, New Market Street on harvinaisuus.
– Se on yksi koko Englannin vanhimmista kaduista, sillä se on merkitty jo vuonna 1066 laadittuun Doomsdaybook-karttaan.
Brittiolohuoneeseen kuuluu takka. Lukuvalona tanskalainen 1950-luvun jalkavalaisin. Nojatuoli on englantilaisen designlegenda Eric Lyonsin suunnittelema. Mirka ihastui rungon pähkinäpuun sävyyn. Fez on pian kolmevuotias lyhytkarvainen collie.
Lue myös: Teollinen muotoilija Arni Aromaa; "Autotalli on lempipaikkani"
”Mikä vuosikymmenten kirjo!”
Teekupponen on nautittu ja on aika astua sisään. Mirkan ja puolisonsa Johnin viisihenkisen perheen koti sijaitsee 1932 valmistuneessa, kaksikerroksisessa punatiilitalossa.
He asuivat aiemmin parin korttelin päässä 1800-luvun lopun perinteisessä englantilaisessa terassitalossa. Tilavampaa asuntoa he olivat etsineet pikkuhiljaa siitä asti, kun perheen kolmas lapsi syntyi 2006.
Reilut kolme vuotta sitten Mirka löysi tämän talon netistä. Se kaipasi remonttia, mutta se oli nähtävä! John ei ehtinyt mukaan näyttöön, vaan Mirka suuntasi sinne yhdessä ystävänsä ja yhtiökumppaninsa Jo Wiltonin kanssa.
– Oli mahdotonta sanoa, milloin asuntoa oli remontoitu viimeksi. Tarjolla oli oikea vuosikymmenten ja tyylien kirjo.
Seinissä oli rypyläinen pizzeriarappaus. Lattioita peitti riemukas kokoelma kokolattiamattoja 1950–70-luvuilta.
Mirka näki kuitenkin myös muuta. Sijainti oli oivallinen. Pohjaratkaisu toimi. Ovien, portaiden ja kattojen kauniit yksityiskohdat sykähdyttivät. Talo sai uudet omistajat.
Tanskalainen, tiikkinen ruokailuryhmä on 1960-luvulta. Heikki Turusen suunnittelema ja Ornon valmistama metallinen riippuvalaisin on Huuto.netistä. Vaaleankeltainen senkki on viktoriaaninen, eli 1800-luvulta. Mirka ihastui sen väriin ja patinaan.
Lue myös: Matto viimeistelee sisustuksen: Näin valitset sen oikean
”Pidän neutraaleista seinistä”
Mirka kertoo, että talon pohjaratkaisu on hyvin englantilainen. Eteinen sijaitsee kadun puolella. Sen vieressä on perinteisesti sijainnut talon hienoin huone, salonki. Pihan puolella ovat keittiö ja arkiolohuone. Makuuhuoneet ja kylpytilat sijaitsevat yläkerrassa.
Toimiva pohjaratkaisu ei kaivannut suuria muutoksia. Arkiolohuonetta kuitenkin laajennettiin hiukan. Näin kattoikkunalliseen, valoisaan tilaan saatiin paikka ruokapöydälle ja uusi kulku pariovista puutarhaan. Vanhastaan pihalle pääsi keittiöstä.
Remontissa seinät ja katot rapattiin ja maalattiin valkoisiksi.
– Olen joskus kokeillut värillisiä seiniä, mutta pidän enemmän siitä, että seinät ovat väriltään neutraalit ja rauhalliset.
Vain kylpyhuone maalattiin hennon siniliilaksi. Sävy on sama kuin perheen edellisessä kylpyhuoneessa.
Olohuoneessa on muotoilua 40-luvulta tähän päivään. Vico Magistrettin 60-luvun Demetrio-sohvapöytä on muovia. Kukkapylväs on &New:n Twin table. Taideteos on sveitsiläisen taiteilija-graafikko Karl Gerstnerin. Tämä kirjasinsuunnittelun edelläkävijä on Johnin idoli.
”Innostuminen tuo haastetta”
Mirka on suunnittelija, John-puoliso graafikko. Mirka kertoo, että välillä pari käy tiukkaakin vääntöä sisustuksesta.
– Sain olohuoneeseen mieleiseni sohvapöydän, kun John sai ruokailutilan päätyyn dramaattisen muotokuvan, joka miellyttää häntä.
Hyvä muotoilu on kummallekin tärkeää, eikä ole väliä, onko se uutta vai vanhaa. Mirka pitää selkeästä sisustuksesta, mutta kuvaa itseään hamstraajaksi.
– Innostun helposti uudesta. Se tuo pientä haastetta. Kivoja huonekaluja ei voi koskaan olla liikaa.
Tärkeää on, että sisustuksessa on jotakin sattumanvaraista. Kokonaisuus ei saa olla liian suunniteltu.
– Englantilainen tapa ommella verhot, sohvat ja sohvatyynyt samasta kankaasta on minulle kauhistus.
Arkiolohuoneen sohva on kodin harvoja uusia kalusteita. Melamiinikantinen sohvapöytä on 1950-luvulta. Keramiikkavalaisin on italialainen. Pieni 1960-luvun maalaus on tanskalainen.
Lue myös: Nämä 11 tyylikästä kuntoiluvälinettä sopivat sisustajalle
”Oma mallisto pitää kiireisenä”
Mirka on jo vuosia pyörittänyt yhtiökumppaninsa Jo Wiltonin kanssa vintage-huonekalukauppaa. Liikkeen varastoista oli iloa, kun perhe alkoi sisustaa 1930-luvun taloa.
Tila vaati suoralinjaisia ja moderneja huonekaluja – ei entisen kodin tummia, koristeellisia kaappeja ja lipastoja.
Oma tarve sai Mirkan ja Jon perustamaan &New-muotoiluyrityksen 2014.
– Huomasimme, ettemme löytäneet mistään sitä mitä halusimme ja tarvitsimme, emme uutena emmekä vanhana.
&New tarkoittaa kepeitä ja värikkäitä metallikalusteita. Kokoelmaan kuuluu pöytiä, naulakoita ja säilytyskalusteita. Se on otettu vastaan innostuneesti ja on jo saanut muotoilupalkintojakin.
Mirkan &New pitää nyt iloisen kiireisenä.
– Toivottavasti ehtisimme kuitenkin kesällä saada Johnin kanssa takapihan villiintyneen puutarhan takaisin ruotuun.
Kaunis puusänky on huutokauppalöytö. Mirkan &New-kokoelmaan kuuluva Robot-sivupöytä sopii sen viereen. Graafinen pöytävalaisin on kirpputorilta. Se on englantilainen 50-luvun design-klassikko: Habitatin Maclamp No 8.
Lue myös:
Unelmakoti löytyi rintamamiestalosta
Uudistus tuli Koti ja keittiöön; ja se saa katsomaan asioita uusin silmin
Helsinkiläisperheen tyylikäs sisustus hehkuu ylellisyyttä
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2