Artikkeli

Toi­mit­ta­ja San­na Ke­kä­läi­nen

Ku­vau­sa­vus­ta­ja Jaa­na To­lo­nen

Ku­vat Fa­bi­an Björk

Vii­ni­suo­si­tuk­set Sari Sirén

Hummus sopii dipiksi tai leivän päälle - tässä kolme herkullista reseptiä

Kasvisdipit ovat mainio tapa ylevöittää leipä juhlakuntoon. Kokeile erilaisia hummuksia bataatista, punajuuresta ja edamame-pavuista.

Ma­rok­ko­lai­nen ba­taat­ti­hum­mus

 4–6 an­nos­ta

400 g ba­taat­tia

1 prk (290 g) kik­her­nei­tä

2 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

2 rkl sit­ruu­na­me­hu­a­noin

4 rkl olii­vi­öl­jyä

2 rkl ta­hi­nia

1 tl vaah­te­ra­sii­rap­pia

1–2 tl ras el ha­nout -maus­te­se­os­ta

(muu­ta­ma kier­ros chi­liä myl­lys­tä)

2 rkl hie­non­net­tua leh­ti-per­sil­jaa

sor­mi­suo­laa

mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

Näin val­mis­tat ba­taat­ti­hum­muk­sen:

1. Kuo­ri ja pa­loit­te­le ba­taat­ti. Paah­da 225-as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin 35 mi­nuut­tia tai kun­nes pa­lat ovat kyp­siä.

2. Va­lu­ta ja huuh­tai­se kik­her­neet sii­vi­läs­sä. Lai­ta kaik­ki ai­neet te­ho­se­koit­ti­meen ja su­rau­ta ne kar­ke­ah­kok­si tah­nak­si. Jos tah­na on lii­an ta­nak­kaa, li­sää enem­män öl­jyä.

Pu­na­juu­ri­hum­mus

 4–6 an­nos­ta

 5 kes­ki­ko­kois­ta pu­na­juur­ta

1 prk (290 g) kei­tet­ty­jä kik­her­nei­tä

noin 4 rkl olii­vi­öl­jyä

2 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

1 rkl ta­hi­nia

2 rkl sit­ruu­na­me­hua

1 rkl juok­se­vaa hu­na­jaa

1 tl juus­to­ku­mi­naa

sor­mi­suo­laa

mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

Näin val­mis­tat pu­na­juu­ri­hum­muk­sen:

1. Kuo­ri ja loh­ko pu­na­juu­ret. Paah­da nii­tä 225-as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin 45 mi­nuut­tia tai kun­nes ne ovat kyp­siä.

2. Va­lu­ta ja huuh­tai­se kik­her­neet sii­vi­läs­sä. Lai­ta kaik­ki ai­neet te­ho­se­koit­ti­meen ja su­rau­ta hie­man kar­ke­ah­kok­si tah­nak­si. Jos tah­na on lii­an ta­nak­kaa, li­sää hie­man öl­jyä.

Eda­ma­me-hum­mus

4 an­nos­ta

400 g kuo­ret­to­mia eda­ma­me-pa­pu­ja (esim. Oro­gel, pa­kas­te)

1 val­ko­si­pu­lin­kyn­si

2 tl sit­ruu­na­me­hua

2 tl ta­hi­nia

1 tl jau­het­tua juus­to­ku­mi­naa

3 rkl hie­non­net­tua, tuo­ret­ta ko­ri­an­te­ria

2 rkl hie­non­net­tua, tuo­ret­ta mint­tua

sor­mi­suo­laa, mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

noin 3 rkl olii­vi­öl­jyä

Näin val­mis­tat eda­ma­me-hum­muk­sen:

1. Kei­tä eda­ma­me-pa­vut pak­kauk­sen oh­jeen mu­kaan. Va­lu­ta vesi pois. Lai­ta pa­vut jääh­ty­mään kyl­mään ve­teen.

2. Lai­ta va­lu­te­tut, jääh­ty­neet pa­vut kul­hoon. Kuo­ri val­ko­si­pu­li ja lai­ta se sit­ruu­na­me­hun, ta­hi­nin, maus­tei­den ja yrt­tien kans­sa kul­hoon. Li­sää öl­jy. So­seu­ta sau­va­se­koit­ti­mel­la. Jos seos tun­tuu lii­an ta­na­kal­ta, lo­rau­ta jouk­koon öl­jyä.

Vii­ni­suo­si­tus:

Puo­li­ma­kea, he­del­mäi­nen ja maus­tei­nen Fet­zer Shaly Loam Gewürzt­ra­mi­ner 2014, Yh­dys­val­lat, 11,90 e.

Lue myös:

Kyl­läs­tyt­tä­vät­kö pe­rus­le­vit­teet? Täs­sä 2 mau­kas­ta tah­naa lei­vän pääl­le

Baba ga­noush -mu­na­koi­so­tah­na

Ton­ni­ka­lal­la täy­te­tyt pi­ta­lei­vät