Artikkeli

Herkullisia luumuja

Luu­mut voi­vat ol­la joko it­se­pö­lyt­tei­siä tai ris­ti­pö­lyt­tei­siä. Joka ta­pauk­ses­sa kaik­ki luu­mut hyö­ty­vät sii­tä, et­tä lä­his­töl­lä kas­vaa toi­sia luu­mu­pui­ta. Kaik­ki la­jik­keet voi­vat pö­lyt­tää toi­si­aan. Luu­mu­puut ovat mel­koi­sen tal­ve­nar­ko­ja, ja nii­tä suo­si­tel­laan kas­va­tet­ta­vak­si lä­hin­nä ete­läi­ses­sä Suo­mes­sa.

Opal Vic­to­ria Rei­ne Clau­de d´Alt­han

Ri­vers Ear­ly Pro­li­fic Oul­lins Rei­ne Clau­de Ju­bi­leum

’Opal’

Opal on ruot­sa­lai­nen, voi­ma­kas­kas­vui­nen ja tuu­he­a­lat­vai­nen, ter­ve ja kes­tä­vä la­ji­ke. Ma­ke­at, tuo­reel­taan syö­tä­vik­si so­pi­vat si­ni­sen, kel­tai­sen ja pu­nai­sen vä­ri­set he­del­mät kyp­sy­vät elo­kuus­sa. La­ji­ke on niin sa­toi­sa, et­tä tert­tu­ja kan­nat­taa har­ven­taa, jot­ta luu­mut pys­tyi­si­vät kas­va­maan riit­tä­vän suu­rik­si. Osit­tain it­se­pö­lyt­ty­vä. Opa­lia vil­jel­lään Suo­mes­sa.

’Vic­to­ria’

Vic­to­ria on erit­täin suo­sit­tu ja her­kul­li­nen la­ji­ke. Puu on kes­ki­suu­ri ja le­ve­ä­kas­vui­nen, ter­ve ja kes­tä­vä. He­del­mät ovat kook­kai­ta, soi­kei­ta, pu­nai­sen tai orans­sin vä­ri­siä ja so­pi­vat käy­tet­tä­vik­si sel­lai­se­naan. Tert­tu­ja on hyvä har­ven­taa, jot­ta he­del­mil­lä oli­si ti­laa kas­vaa. Tämä la­ji­ke on pa­ras pö­lyt­tä­jä muil­le luu­mu­la­jik­keil­le. It­se­pö­lyt­ty­vä. Vic­to­ri­aa vil­jel­lään myös Suo­mes­sa.

’Rei­ne Clau­de d’Alt­han’

La­ji­ke on kes­tä­vä ja vah­va­kas­vui­nen. Puu so­pii hy­vin pie­niin pi­hoi­hin, sil­lä se on ka­pe­a­kas­vui­nen. Pyö­re­ät, kes­ki­ko­koi­set, pu­na­rus­ke­at ja me­huk­kaat he­del­mät kyp­sy­vät syys­kuus­sa. Sato pa­ra­nee, jos lä­hel­lä on pö­lyt­tä­jiä. Tämä la­ji­ke on Suo­men olois­sa erit­täin har­vi­nai­nen.

’Ri­vers Ear­ly Pro­li­fic’

La­ji­ke tuot­taa pie­niä he­del­miä, jot­ka kyp­sy­vät elo­kuus­sa. Kes­tä­vä la­ji­ke, joka tuot­taa ta­sai­ses­ti sa­toa vuo­des­ta toi­seen. Tar­vit­see pö­lyt­tä­jän. La­ji­ket­ta voi ko­keil­la ete­läi­sim­mäs­sä Suo­mes­sa.

’Rei­ne Clau­de d’Oul­lins’

Van­ha rans­ka­lai­nen la­ji­ke. He­del­mät ovat ma­kei­ta, kes­ki­ko­koi­sia ja kel­tai­sia. Voi­daan syö­dä sel­lai­se­naan, mut­ta so­pii eri­no­mai­ses­ti myös säi­lön­tään. Puu on voi­ma­kas, ter­ve ja kes­tä­vä, vaik­ka­kaan ei kaik­kein sa­toi­sin, sil­lä voi kes­tää jopa 10–15 vuot­ta en­nen kuin sa­toi­suus on hui­pus­saan. It­se­pö­lyt­ty­vä. La­ji­ke me­nes­tyy vain ete­läi­sim­mäs­sä Suo­mes­sa ja si­ten meil­lä mel­ko har­vi­nai­nen.

’Ju­bi­leum’

Uu­deh­ko Ruot­sa­lai­nen la­ji­ke, joka on yleis­ty­mäs­sä Suo­mes­sa. Sato kyp­syy syys­kuus­sa. He­del­mät ovat lii­lan­kel­lan­pu­nai­sia ja joko her­kul­li­sen ma­kei­ta tai ha­pah­ko­ja. Puu on hy­vin suo­ra­kas­vui­nen kun­nes se tu­lee sa­toi­kään. Sato pa­ra­nee, jos lä­hel­lä on pö­lyt­tä­jiä. Voi­daan vil­jel­lä ete­läi­sim­mäs­sä Suo­mes­sa.

 

SU­SIE HEL­SING NIEL­SEN • KU­VAUS­SUUN­NIT­TE­LU AN­NA RI­BORG HE­DE­GAARD/AN­NA­HE­DE­GAARD.DK. • KU­VAT JA­KOB VAL­LING/VAL­LING.COM