Artikkeli

San­na Ke­kä­läi­nen ku­vat Reet­ta Pa­sa­nen

Herkullinen juustopiiras on päällystettynä juhlien maukas suolapala

Leivo maukas juustopiiras ja päällystä se lohella, parsalla tai porolla. Juhlat pienelle porukalle on katettu!

Väs­ter­bot­ten-pii­ras

25 min + pais­ta­mi­seen ja jääh­ty­mi­seen 1 t 30 min . hel­poh­ko . noin 19 e

noin 16 pa­laa

Poh­ja:

4 ½ dl veh­nä­jau­ho­ja

100 g kyl­mää voi­ta

1 ka­nan­mu­nan­kel­tu­ai­nen

noin 2 rkl kyl­mää vet­tä

Täy­te:

400 g Väs­ter­bot­ten-juus­toa tai muu­ta mau­kas­ta juus­toa

4 ka­nan­mu­naa

4 dl kuo­hu­ker­maa

½ tl mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

½ tl sa­vu­pap­ri­ka­jau­het­ta

Li­säk­si:

kyl­mä­sa­vu­loh­ta, mä­tiä, kyl­mä­sa­vu­po­roa, sme­ta­naa, hie­non­net­tua pu­na­si­pu­lia, avo­ka­doa, mi­ni­par­saa, yrt­te­jä

1. Nypi jau­hot ja voi mu­ru­mai­sek­si se­ok­sek­si kä­sin tai te­ho­leik­ku­rin kul­hos­sa. Li­sää kel­tu­ai­nen ja vesi ja se­koi­ta no­pe­as­ti ta­sai­sek­si tai­ki­nak­si. Kää­ri tai­ki­na kel­muun. Lai­ta jää­kaap­piin 15 mi­nuu­tik­si.

2. Kuu­men­na uu­ni 200 as­tee­seen. Lai­ta lei­vin­pa­pe­ri­pa­la noin 22 x 30 cm:n ko­koi­seen uu­ni­vuo­kaan. Pai­ne­le tai­ki­na jau­ho­te­tuin kä­sin vuo­an poh­jal­le ja reu­noil­le. Lai­ta pääl­le pala lei­vin­pa­pe­ria ja pai­nok­si kui­vat­tu­ja her­nei­tä. Esi­pais­ta poh­jaa uu­nis­sa 10 mi­nuut­tia. Pois­ta lei­vin­pa­pe­ri pai­noi­neen ja jat­ka kyp­sen­tä­mis­tä vie­lä 10 mi­nuut­tia.

3. Raas­ta juus­to kul­hoon. Se­koi­ta ka­nan­mu­nat, ker­ma ja maus­teet juus­to­raas­tee­seen. Kaa­da seos pii­ras­poh­jal­le.

4. Las­ke läm­pö 175 as­tee­seen. Jat­ka pais­ta­mis­ta noin 30–35 mi­nuut­tia tai kun­nes täy­te on hyy­ty­nyt. Jos pii­ras tum­muu lii­kaa, lai­ta pääl­le fo­lio.

5. An­na pii­raan jääh­tyä. Leik­kaa pa­loik­si. Ko­ris­te­le pa­lat joko kyl­mä­sa­vu­lo­hel­la ja mä­dil­lä tai po­ro­leik­ke­leel­lä. Vii­meis­te­le sme­ta­nal­la, si­pu­lil­la ja yr­teil­lä. Kas­vis­ver­si­on voi ko­ris­tel­la sa­laa­til­la, avo­ka­dol­la ja kei­te­tyl­lä vih­re­äl­lä mi­ni­par­sal­la.

Vink­ki! Tämä oh­je on help­po kas­vat­taa isom­man­kin po­ru­kan juh­la­tar­joi­luk­si!