Artikkeli

Koti ja keit­tiö 4/2008

Hedelmä-marenki-leivoslevy

Aloita marengista. Pane kattilaan sokeri ja vesi ja kuumenna seos. Anna seoksen kiehua hetken ajan...

1 levy val­mis­ta pa­kas­te­voi­tai­ki­naa

Täy­te:

1 pus­si (à 63 g) val­mis­ta va­nil­ja­kas­ti­ke­ai­nes­ta

2 1/2 dl kuo­hu­ker­maa tai vaah­tou­tu­vaa

ker­ma­val­mis­tet­ta

1/2–1 dl mai­toa

Li­säk­si:

tuo­rei­ta man­si­koi­ta, pie­niä

tum­mia ki­vet­tö­miä vii­ni­ry­pä­lei­tä ja tuo­ret­ta ana­nas­ta

vaah­do­tet­tua ker­maa

Ita­li­a­lai­nen ma­ren­ki:

3/4 dl so­ke­ria

2 rkl vet­tä

1 iso val­ku­ai­nen

1. Aloi­ta ma­ren­gis­ta. Pane kat­ti­laan so­ke­ri ja vesi ja kuu­men­na seos. An­na se­ok­sen kie­hua het­ken ajan.

2. Vat­kaa val­ku­ai­nen ko­vak­si vaah­dok­si ja kaa­da kuu­ma so­ke­ri­lie­mi ohu­e­na nau­ha­na val­ku­ais­vaah­toon koko ajan se­os­ta voi­mak­kaas­ti vaah­dot­ta­en.

3. Vaah­do­ta vie­lä noin 5–10 mi­nuut­tia, kun­nes mas­sa on jä­mäk­kää ja py­syy kul­hos­sa sitä ylö­sa­lai­sin kään­net­tä­es­sä.

4. Nos­te­le ma­ren­ki­tai­ki­nas­ta lei­vin­pa­pe­ril­le uu­ni­pel­lil­le ohu­eh­ko­ja no­ka­rei­ta ja pais­ta 100 as­tees­sa noin tun­nin ajan, kun­nes no­ka­reet ovat ke­vyi­tä.

5. Yh­dis­tä sil­lä ai­kaa va­nil­ja­kas­ti­ke­ai­nek­set, ker­ma ja mai­to ta­sai­sek­si se­ok­sek­si ja jätä si­vuun noin 10 mi­nuu­tik­si.

6. Val­mis­ta lei­vos­poh­ja. Kau­li voi­tai­ki­na­le­vy ohu­em­mak­si ja pane se suo­ra­kai­teen muo­toi­sen, voi­del­lun reu­nal­li­sen vuo­an poh­jal­le niin, et­tä 1/3 tai­ki­nas­ta riit­tää peit­tä­mään vuo­an poh­jan ko­ko­naan.

7. Le­vi­tä tai­ki­nan pin­taan puo­let va­nil­ja­kas­ti­ke­se­ok­ses­ta ja tai­ta voi­tai­ki­na­le­vy täyt­teen yli vuo­an toi­sel­le puo­lel­le. Le­vi­tä pin­taan lo­put täyt­tees­tä ja mi­kä­li tai­ki­naa riit­tää tai­ta se taas täyt­teen yli toi­sel­le puo­lel­le.

8. Pais­ta uu­nin kes­ki­ta­sol­la 200 as­tees­sa noin 20–30 mi­nuut­tia tai kun­nes voi­tai­ki­na on kyp­sää. Nos­ta uu­nis­ta ja an­na jääh­tyä.

9. Pil­ko lei­vos­poh­jan pääl­le tuo­rei­ta man­si­koi­ta, vii­ni­ry­pä­lei­tä ja ana­nas­ta ja vii­meis­te­le lei­vos nos­ta­mal­la pääl­le ker­ma­vaah­toa ja ma­ren­ki­no­ka­rei­ta.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ