Hardys ja Koti ja keittiö järjestivät yhdessä kilpailun, jossa kaksi joukkuetta voitti Altia Akatemian valmentajan vetämän viini- ja makutastingin. Katso juttu ja kuvat Suvin voittoisan joukkueen tastingista Jyväskylästä ja video Anitan Club Romancen illasta Kuusankoskelta!
VIINIT
Valkoviinit
Bin 141 Colombard Chardonnay
Varietal Range Cabernet Sauvignon
Stamp Semillon Chardonnay
Punaviinit
Bin 343 Cabernet Shiraz
Stamp Cabernet Sauvignon
Crest Cabernet Shiraz Merlot
Bonusviini
Nottage Hill Cabernet Shiraz.
Makulautanen & cause and effect -tasting
VALKOVIINI
sitruuna + valkoviini = viinin hapot häviävät.
hunaja + valkoviini = viinin hapot palaavat, kaikki makeus häviää.
hunaja + sitruuna + valkoviini = hyvää, viini on tasapainossa, latistuu vähän.
kylmäsavulohi + valkoviini = kalan suola latistaa viinin.
hunaja + kylmäsavulohi + valkoviini = suola ja sokeri nollaavat toisensa, ja viini toimii.
sinihomejuusto + valkoviini = viini ei maistu viiniltä, väljähtyy, hapot ja hedelmä häviävät.
sinihomejuusto + hunaja + valkoviini: = hyvää, juustolautaselle makea komponentti, viikunahillo tms.
PUNAVIINI
keitetty kananmuna + punaviini: = ikävä, metallinen jälkimaku.
keitetty kananmuna + tuorejuusto tai sinihomejuusto + punaviini = viini toimii.
vihreä omena + punaviini = omenahappo ei ole hyväksi viinille.
vihreä omena + punaviini = omenahappo ei ole hyväksi viinille.
vihreä omena + sitruuna + punaviini = omenahappo ja sitä voimakkaampi sitruunahappo saavat viinin toimimaan.
mustapekkajuuston juusto-osa + punaviini = viini pehmenee.
pippuri + punaviini = ei Cabernet Sauvignonia ja vahvoja tanniineja pippurille, mieluummin Merlot
tuorejuusto + punaviini = maut tasapainossa.
HARDYS-VIINITALON JA KOTI JA KEITTIÖN KISAVOITTAJAT
Sanataiturit viini- ja makukoulussa Jyväskylässä
Äidinkielen ja kirjallisuuden opettajaksi opiskeleva Suvi Korhonen, 25, toivoi, että saisi ilahduttaa ystäväänsä viini- ja makutastingilla. Kesäisenä iltana Altia Akatemian valmentaja Mikael Karttunen tarjosi iloisille sanataitureille neljän tunnin opintomatkan viinien ja makujen saloihin.
Suvin kirje raadille:
”Ystäväni sairastui äkillisesti ja joutui perumaan kauan odotetut syntymäpäivänsä. Voisin yllättää hänet ja muutkin tällä, hieman erilaisella lahjalla. Teemme usein ruokaa ystävien kanssa, ja tähän mennessä olemme valinneet viinin aika lailla sattuman kautta. Kulinaariset lauantaimme pääsisivät uusiin ulottuvuuksiin tämän palkinnon avulla.”
Eloisat opiskelukaverit & suhteita viiniin
Suvi Korhonen, 25. Kotoisin Siilinjärveltä. Opiskelee Jyväskylän yliopistossa äidinkielen ja kirjallisuuden opettajaksi. – En oikein pidä punaviinistä, mutta kerran olen juonut hyvää punaviiniä. En osta yleensä samaa viiniä kahta kertaa. Nyt haluan antaa punaviinille mahdollisuuden.
Titta Hänninen, 24. Kotoisin Pieksämäeltä. Opiskelee suomen kieltä. – Ensin ostettiin laatikkoviini festareille. Pidän punaviinistä, ja päädyn useimmiten chileläiseen.
Milla Filppula, 28. Kotoisin Vaasasta. Opiskelee äidinkielen ja kirjallisuuden opettajaksi. – Olen valkoviinin ystävä. En pidä punaviinistä, mutta suostun nyt maistamaan sitä.
Marjo Dahl, 23. Kotoisin Iisalmesta. Opiskelee Jyväskylän yliopistossa äidinkielen ja kirjallisuuden opettajaksi. – Olen tutustunut viiniin perheen kautta ruoan merkeissä. Pidän punaviineistä enkä erityisesti pidä valkoviineistä. Tuomme ulkomailta punaviinejä ja säästämme ne joulupöytään. Tuorein ostos on tokaji Budapestin kauppahallista.
Teemu Salo, 27. Kotoisin Nastolasta. Opiskelee äidin kielen ja kirjallisuuden opettajaksi.– Olen siirtynyt valkoviineistä punaviineihin. Jostakin syystä päädyn useimmiten ostamaan chileläistä viiniä.
Kristiina Litola, 23. Kotoisin Nokialta. Opiskelee äidinkielen ja kirjallisuuden opettajaksi. – Kotona on ollut tapana juoda viiniä ruoan kanssa. Pidä punaviineistä enemmän kuin valkoviineistä.
Heli Ojanen, 25. Kotoisin Joensuusta. Opiskelee äidinkieltä ja kirjallisuutta. – Asuin vuoden Italiassa, ja siellä opin yhdistämään viiniä ruokiin. Pidän Apulian Primitivosta ja Nero d´avolosta, en Sangiovesestä.
Johanna Viinikainen, 25. Kotoisin Jämsästä. Opiskelee äidinkielen ja kirjallisuuden opettajaksi. – Suhteeni viiniin on jännittävä ja iän myötä muuttuva. Olen kokeillut kaikki Alkon puolikuivat roseet. Viime aikoina olen ostanut myös punaviiniä.
Juuso Aaltonen, 26. Johannan poikaystävä – eikä opiskele suomea. – Suhteeni viineihin on aavistuksen sepporätymäinen. Puoliväkisin olen joskus joutunut juomaan. Olen viskimies.
ALOITTELIJALLE ON ENITEN HYÖTYÄ
Suvi ja ystävät ovat kokoontuneet Teemun tilavaan kaksioon.
Altia Akatemian valmentaja Mikael Karttunen on tuonut tastingin tarpeiston, kuten lasit, sylkymaljat, makulautaset ja illan päätähdet eli Hardys-viinitalon kolme valko- ja neljä punaviiniä sekä bonuksena Nottage Hill –laatikkoviinin.
-Teille tästä on kaikista eniten hyötyä, Mikael sanoo.
Kouluttaja näyttää, miten kierrekorkki avataan elegantisti. Tastingin aikana lähes jokainen pääsee kokeilemaan – temppu onnistuu ja naurattaa joka kerta.
HULAVANNE PYÖRII
Ryhmä opettelee pyörittämään viiniä lasissa. Tekniikka muistuttaa hulavanteesta.
Mikael neuvoo laittamaan punaviinin jääkaappiin puoleksi tunniksi ennen tarjoilua. Silloin tarjoilulämpötila on sopivan viileä, 16-18 astetta.
MAKUJA LAUTASELTA JA LASEISTA
Laseihin jätetään Crest Cabernet Shiraz Merlot ja Stamp Semillon Chardonnay. Mikael tuo makulautaset.
-Makean ja happaman tasapaino on tärkeää ruoassa. Esimerkiksi katkarapusalaattiin kannattaa laittaa hedelmää tai jotakin rasvaista. Ne nollaavat toisensa, Mikael neuvoo.
-Juustossa on paljon suolaa ja rasvaa. Suola tappaa viinistä makeuden. Juustolautasella kannattaisi sen takia olla jotakin makeaa, hunajamelonia, marmeladia tai viikunahilloa, Mikael neuvoo.
PIPPURILLE SHIRAZ, KERMAPIPPURILLE CABERNET
Raa´at vihannekset ja hedelmät eivät sovi viinin kanssa.
Sitten maistamme ensin omenaa, sitten sitruunaa ja Stamp Shiraz Cabernetia. Viini paranee.
-Ihan uskomatonta. Taikaa. Tai kemiaa, toteaa Titta.
JUHLAT JATKUVAT JUUSTOILLA
Lopuksi Mikael tuo viinien seuraksi Valion luksusjuustoja, Ritaria ja Mustaa Salaneuvosta, sekä ilmakuivattua kinkkua ja hunajamelonia.
Mikael neuvoo valitsemaan ensin viinin, sitten ruoan. Niin päin homma on helpompi.
-Saimme konkreettisia neuvoja ja opimme paljon uutta. Kiitos myös ruokasuosituksista, ryhmä kiittelee.
MAKULAUTANEN
vihreää omenaa
keitettyä kananmunaa
kylmäsavulohta
hunajaa
mustapippurituorejuustoa
sinihomejuustoa
sitruunaa’
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ