Artikkeli

Koti ja keit­tiö 6-7/2009

Gâteau Helène au café -torttu

Kuumenna vesi ja lisää joukkoon pikakahvijauhe. Anna jäähtyä...

(8 - 10 an­nos­ta)

150 g tum­maa suk­laa­ta tai ta­lous­suk­laa­ta

500 g sa­voi­ar­di­kek­se­jä

150 g suo­la­ton­ta voi­ta

1 dl hie­noa so­ke­ria

1/2 dl tum­maa sii­rap­pia

2 tl va­nil­ja­so­ke­ria

1 rkl kaa­ka­o­jau­het­ta

4 kel­tu­ais­ta

3 dl vet­tä

5 rkl pi­ka­kah­vi­jau­het­ta

1. Kuu­men­na vesi ja li­sää jouk­koon pi­ka­kah­vi­jau­he. An­na jääh­tyä.

2. Su­la­ta voi ja an­na jääh­tyä.

3. Raas­ta sa­voi­ar­di­kek­sit hie­nok­si. 4. Mit­taa kel­tu­ai­set ja so­ke­rit kul­hoon. Vat­kaa hie­man ja li­sää jouk­koon sii­rap­pi. Se­koi­ta hy­vin.

5. Li­sää kek­si- ja suk­laa­raas­te sekä kaa­ka­o­jau­he ja se­koi­ta puu­haa­ru­kal­la. Li­sää su­la­nut voi ja se­koi­ta hy­vin.

6. Li­sää jääh­ty­nyt kah­vi ja se­koi­ta hy­vin. Vuo­raa pit­kä­no­mai­nen vuo­ka kel­mul­la. Kaa­da tai­ki­na vuo­kaan, ta­soi­ta pin­ta ja pei­tä kel­mul­la. An­na te­key­tyä ja jäh­met­tyä kyl­mäs­sä ai­na­kin 3 vuo­ro­kaut­ta.

7. Ku­moa kak­ku alus­tal­le ja tar­joi­le mar­jo­jen kera. Li­säk­kee­nä mais­tuu myös rom­mil­la, suk­laal­la tai kah­vil­la maus­tet­tu va­nil­jak­ree­mi.

Vink­ki! Voit ha­lu­tes­sa­si kuor­rut­taa ka­kun. Su­la­ta 150 g tum­maa suk­laa­ta ja li­sää jouk­koon noin 1 dl vet­tä no­pe­as­ti se­koit­ta­en. Kuor­ru­ta kak­ku suk­laal­la ja an­na jääh­tyä kyl­mäs­sä en­nen tar­joi­lua.

Toi­mi­tuk­sen vink­ki: Voit myös rai­doit­taa ka­kun tai an­nos­pa­lat suk­laa­kuor­rut­teel­la.

Lu­ki­ja­kil­pai­lun 3.

Mar­jat­ta Tu­ru­nen-Cot­tig­nies, Kuo­pio

Mar­jat­ta: Sain oh­jeen rans­ka­lai­sel­ta ys­tä­väl­tä­ni, joka teki sitä uu­den­vuo­den­juh­liin. Tätä kah­vi­kak­kua tai jäl­ki­ruo­kaa ei tar­vit­se pais­taa. Kah­vin maku voi­mis­tuu, kun kak­ku val­mis­te­taan kol­me

päi­vää etu­kä­teen. Va­nil­ja­kas­ti­ke kruu­naa elä­myk­sen.

Raa­ti: Suk­lai­sen hou­kut­te­le­va, peh­meä ja me­he­vä ra­ken­ne.

Mau­kas lei­von­nai­nen, vah­va kah­vin maku. Mar­jat rai­kas­ta­vat ko­ko­nai­suut­ta.