Artikkeli
Grillattu tai savustettu kala kaipaa rinnalleen suussasulavan maustevoin tai kastikkeen. Kantarelleista, rakuunasta ja misotahnasta sekoitettu maustevoi on niin hyvää, että sitä tekisi mieli lusikoida sellaisenaan. Maustevoi sopii myös uusien perunoiden rinnalle. Jos kaipaat vähän tulisempaa soosia, korealaisella gochujang-chilitahnalla ja tuoreella korianterilla maustettu majoneesikastike on nappivalinta. Valmista maustevoi ja majoneesikastike jääkaappiin maustumaan vähintään puoleksi tunniksi. Ohjeet sivulla 90.

Grillattu tai savustettu kala kaipaa rinnalleen suussasulavan maustevoin tai kastikkeen. Kantarelleista, rakuunasta ja misotahnasta sekoitettu maustevoi on niin hyvää, että sitä tekisi mieli lusikoida sellaisenaan. Maustevoi sopii myös uusien perunoiden rinnalle. Jos kaipaat vähän tulisempaa soosia, korealaisella gochujang-chilitahnalla ja tuoreella korianterilla maustettu majoneesikastike on nappivalinta. Valmista maustevoi ja majoneesikastike jääkaappiin maustumaan vähintään puoleksi tunniksi. Ohjeet sivulla 90.

Suvi Rüster ku­vat Mart­ti Jär­vi

Grillissä savustettu siika kera kasvisten & herkku­kas­tik­keiden

Kesän hurmaavimmat kalaherkut valmistuvat grillissä. Ansaittua ihastusta keräävät kalan keralla tarjottavat savustetut varhaiskasvikset sekä misolla ja kantarelleilla viritetty maustevoi.

Gril­lis­sä sa­vus­tet­tua sii­kaa ja var­hais­kas­vik­sia

45 min + suo­laus 30 min . help­po . 25 e

4 an­nos­ta

1 iso tai 2 pien­tä pe­rat­tua ja suo­mus­tet­tua sii­kaa

500 g uu­sia pe­ru­noi­ta

5 pien­tä nau­ris­ta

5 pien­tä pork­ka­naa

5 pien­tä pu­na­juur­ta

2 rkl öl­jyä

sor­mi­suo­laa

Suo­la­lie­mi ka­lal­le:

1 l kie­hu­vaa vet­tä

1 dl me­ri­suo­laa

Li­säk­si:

alu­mii­ni­vuo­ka

sa­vus­tus­pu­ru­ja

1. Se­koi­ta suo­la­lie­men ai­nek­set riit­tä­vän isos­sa kul­hos­sa, jo­hon sii­ka mah­tuu. Jääh­dy­tä lie­mi. Nos­ta sii­ka suo­la­lie­meen ja an­na maus­tua kyl­mäs­sä 30–60 mi­nuut­tia.

2. Pese pe­ru­nat, nau­riit, pork­ka­nat ja pu­na­juu­ret har­jaa­mal­la puh­taik­si. Kei­tä pe­ru­nat, pork­ka­nat ja nau­riit omas­sa kat­ti­las­saan 6 mi­nuut­tia ja pu­na­juu­ria toi­ses­sa kat­ti­las­sa 10 mi­nuut­tia koos­ta riip­pu­en. Juu­rek­set saa­vat jää­dä na­pa­kan ko­vik­si, sil­lä sa­vus­tu­es­saan ne kyp­sy­vät li­sää.

3. Va­lu­ta sii­ka suo­la­lie­mes­tä ja kui­vaa pin­ta ta­lous­pa­pe­riin. Nos­ta sii­ka ja kas­vik­set öl­jy­tyl­le isol­le pa­ri­la­le­vyl­le, uu­ni­pel­lil­le tai alu­mii­ni­fo­li­o­vuo­kaan. Se­koi­ta kas­vis­ten jouk­koon öl­jyä. Le­vi­tä sa­vus­tus­pu­rut omaan eril­li­seen fo­li­o­vuo­kaan ja ase­ta gril­liin ri­ti­läl­le.

4. Kuu­men­na gril­li 200-as­tei­sek­si.

5. Sa­vus­ta ka­laa ja kas­vik­sia gril­lis­sä 20–30 mi­nuut­tia, kun­nes ka­las­ta ir­to­a­vat sel­kä­e­vät ja kas­vik­set tun­tu­vat peh­me­än kyp­sil­tä. Se­koit­te­le kas­vik­sia muu­ta­man ker­ran sa­vus­tuk­sen ai­ka­na.

6. Maus­ta kyp­sät kas­vik­set sor­mi­suo­lal­la. Tar­joi­le kan­ta­rel­li-mi­so­voin tai ko­re­a­lai­sen ma­jo­nee­si­kas­tik­keen kans­sa. Oh­jeet al­la!

Vink­ki! Sa­vus­tet­ta­va kala suo­laan­tuu ta­sai­sen täy­del­li­sek­si, kun nos­tat ka­lan puo­lek­si tun­nik­si en­nen kyp­sen­nys­tä 10-pro­sent­ti­seen suo­la­lie­meen.

Ko­re­a­lai­nen ma­jo­nee­si­kas­ti­ke

5 min . help­po . 4 e

4 an­nos­ta

2 dl ma­jo­nee­sia

1 rkl rii­si­vii­nie­tik­kaa

2 tl goc­hu­jang-chi­li­tah­naa

1 tl so­ke­ria

¼ tl suo­laa

½ dl hie­non­net­tua ko­ri­an­te­ria

1. Se­koi­ta ai­nek­set kul­hos­sa. An­na maus­tua jää­kaa­pis­sa 30 mi­nuut­tia.

Kan­ta­rel­li-mi­so­voi

15 min . help­po . 8 e

4 an­nos­ta

5 dl puh­dis­tet­tu­ja kan­ta­rel­le­ja

100 g huo­neen­läm­pöis­tä voi­ta

1 rkl vaa­le­aa mi­so­tah­naa

2 rkl hie­non­net­tua ra­kuu­naa

1. Puh­dis­ta kan­ta­rel­lit ja leik­kaa pie­nik­si pa­loik­si. Pais­ta kan­ta­rel­le­ja pan­nul­la, kun­nes sie­nis­tä ir­ron­nut nes­te on haih­tu­nut pan­nul­ta. Jääh­dy­tä, pu­ris­te­le sie­net lä­vi­kös­sä.

2. Vat­kaa voi ja mi­so­tah­na ta­sai­sek­si. Se­koi­ta jouk­koon sie­net ja ra­kuu­na.

3. Nos­ta maus­te­voi­ta lei­vin­pa­pe­ri­ar­kil­le ja muo­toi­le tan­gok­si. Nos­ta jää­kaap­piin maus­tu­maan vä­hin­tään 30 mi­nuu­tik­si.

Vink­ki!

Ku­vul­li­nen gril­li toi­mii sa­vus­tus­pönt­tö­nä mai­ni­os­ti, kun ka­laan ha­lu­aa lem­pe­än sa­vui­sen aro­min. Sa­vus­tus­pu­rut las­ta­taan alu­mii­ni­vuo­kaan gril­li­ri­ti­län pääl­le. Ka­lan kans­sa sa­maan ai­kaan gril­lis­sä kyp­sy­vät ja sa­vus­tu­vat var­hais­kas­vik­set. Gril­li­sa­vus­tus on sii­tä­kin kä­te­vää, et­tä kas­vik­sia ja ka­laa voi tar­vit­ta­es­sa kä­te­väs­ti kään­nel­lä kyp­sen­nyk­sen ai­ka­na.

Grillattu tai savustettu kala kaipaa rinnalleen suussasulavan maustevoin tai kastikkeen. Kantarelleista, rakuunasta ja misotahnasta sekoitettu maustevoi on niin hyvää, että sitä tekisi mieli lusikoida sellaisenaan. Maustevoi sopii myös uusien perunoiden rinnalle. Jos kaipaat vähän tulisempaa soosia, korealaisella gochujang-chilitahnalla ja tuoreella korianterilla maustettu majoneesikastike on nappivalinta. Valmista maustevoi ja majoneesikastike jääkaappiin maustumaan vähintään puoleksi tunniksi. Ohjeet sivulla 90.

Grillattu tai savustettu kala kaipaa rinnalleen suussasulavan maustevoin tai kastikkeen. Kantarelleista, rakuunasta ja misotahnasta sekoitettu maustevoi on niin hyvää, että sitä tekisi mieli lusikoida sellaisenaan. Maustevoi sopii myös uusien perunoiden rinnalle. Jos kaipaat vähän tulisempaa soosia, korealaisella gochujang-chilitahnalla ja tuoreella korianterilla maustettu majoneesikastike on nappivalinta. Valmista maustevoi ja majoneesikastike jääkaappiin maustumaan vähintään puoleksi tunniksi. Ohjeet sivulla 90.

vink­ki!

Tah­me­an tu­lis­ten ka­la­var­tai­den kans­sa so­pii lois­ta­vas­ti ko­re­a­lai­nen ma­jo­nee­si­kas­ti­ke.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ