Grillattu tai savustettu kala kaipaa rinnalleen suussasulavan maustevoin tai kastikkeen. Kantarelleista, rakuunasta ja misotahnasta sekoitettu maustevoi on niin hyvää, että sitä tekisi mieli lusikoida sellaisenaan. Maustevoi sopii myös uusien perunoiden rinnalle. Jos kaipaat vähän tulisempaa soosia, korealaisella gochujang-chilitahnalla ja tuoreella korianterilla maustettu majoneesikastike on nappivalinta. Valmista maustevoi ja majoneesikastike jääkaappiin maustumaan vähintään puoleksi tunniksi. Ohjeet sivulla 90.
Suvi Rüster kuvat Martti Järvi
Grillissä savustettua siikaa ja varhaiskasviksia
45 min + suolaus 30 min . helppo . 25 e
4 annosta
1 iso tai 2 pientä perattua ja suomustettua siikaa
500 g uusia perunoita
5 pientä naurista
5 pientä porkkanaa
5 pientä punajuurta
2 rkl öljyä
sormisuolaa
Suolaliemi kalalle:
1 l kiehuvaa vettä
1 dl merisuolaa
Lisäksi:
alumiinivuoka
savustuspuruja
1. Sekoita suolaliemen ainekset riittävän isossa kulhossa, johon siika mahtuu. Jäähdytä liemi. Nosta siika suolaliemeen ja anna maustua kylmässä 30–60 minuuttia.
2. Pese perunat, nauriit, porkkanat ja punajuuret harjaamalla puhtaiksi. Keitä perunat, porkkanat ja nauriit omassa kattilassaan 6 minuuttia ja punajuuria toisessa kattilassa 10 minuuttia koosta riippuen. Juurekset saavat jäädä napakan koviksi, sillä savustuessaan ne kypsyvät lisää.
3. Valuta siika suolaliemestä ja kuivaa pinta talouspaperiin. Nosta siika ja kasvikset öljytylle isolle parilalevylle, uunipellille tai alumiinifoliovuokaan. Sekoita kasvisten joukkoon öljyä. Levitä savustuspurut omaan erilliseen foliovuokaan ja aseta grilliin ritilälle.
4. Kuumenna grilli 200-asteiseksi.
5. Savusta kalaa ja kasviksia grillissä 20–30 minuuttia, kunnes kalasta irtoavat selkäevät ja kasvikset tuntuvat pehmeän kypsiltä. Sekoittele kasviksia muutaman kerran savustuksen aikana.
6. Mausta kypsät kasvikset sormisuolalla. Tarjoile kantarelli-misovoin tai korealaisen majoneesikastikkeen kanssa. Ohjeet alla!
Vinkki! Savustettava kala suolaantuu tasaisen täydelliseksi, kun nostat kalan puoleksi tunniksi ennen kypsennystä 10-prosenttiseen suolaliemeen.
Korealainen majoneesikastike
5 min . helppo . 4 e
4 annosta
2 dl majoneesia
1 rkl riisiviinietikkaa
2 tl gochujang-chilitahnaa
1 tl sokeria
¼ tl suolaa
½ dl hienonnettua korianteria
1. Sekoita ainekset kulhossa. Anna maustua jääkaapissa 30 minuuttia.
Kantarelli-misovoi
15 min . helppo . 8 e
4 annosta
5 dl puhdistettuja kantarelleja
100 g huoneenlämpöistä voita
1 rkl vaaleaa misotahnaa
2 rkl hienonnettua rakuunaa
1. Puhdista kantarellit ja leikkaa pieniksi paloiksi. Paista kantarelleja pannulla, kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut pannulta. Jäähdytä, puristele sienet lävikössä.
2. Vatkaa voi ja misotahna tasaiseksi. Sekoita joukkoon sienet ja rakuuna.
3. Nosta maustevoita leivinpaperiarkille ja muotoile tangoksi. Nosta jääkaappiin maustumaan vähintään 30 minuutiksi.
Vinkki!
Kuvullinen grilli toimii savustuspönttönä mainiosti, kun kalaan haluaa lempeän savuisen aromin. Savustuspurut lastataan alumiinivuokaan grilliritilän päälle. Kalan kanssa samaan aikaan grillissä kypsyvät ja savustuvat varhaiskasvikset. Grillisavustus on siitäkin kätevää, että kasviksia ja kalaa voi tarvittaessa kätevästi käännellä kypsennyksen aikana.
Grillattu tai savustettu kala kaipaa rinnalleen suussasulavan maustevoin tai kastikkeen. Kantarelleista, rakuunasta ja misotahnasta sekoitettu maustevoi on niin hyvää, että sitä tekisi mieli lusikoida sellaisenaan. Maustevoi sopii myös uusien perunoiden rinnalle. Jos kaipaat vähän tulisempaa soosia, korealaisella gochujang-chilitahnalla ja tuoreella korianterilla maustettu majoneesikastike on nappivalinta. Valmista maustevoi ja majoneesikastike jääkaappiin maustumaan vähintään puoleksi tunniksi. Ohjeet sivulla 90.
vinkki!
Tahmean tulisten kalavartaiden kanssa sopii loistavasti korealainen majoneesikastike.
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ