Artikkeli

Grilliruokien lisukkeet

Mau­kas kas­ti­ke, sa­laat­ti tai muu her­kul­li­nen kas­vis­li­su­ke täy­den­tää gril­li­a­te­ri­an.

Aa­si­a­lai­nen ket­sup­pi maus­te­taan in­ki­vää­ril­lä ja li­men kuo­rel­la.  Ka­ta­lo­ni­a­lai­nen ro­mes­co­kas­ti­ke suu­rus­te­taan man­te­leil­la ja se on eri­no­mai­nen li­su­ke eten­kin lam­paan-, broi­le­rin- ja pos­sun­li­hal­le. Ar­gen­tii­na­lai­nen chi­mic­hur­ri  so­pii niin kas­vis­ten, ka­lan kuin li­han­kin li­suk­keek­si ja ma­ri­na­dik­si. Ros­ma­rii­ni-ap­pel­sii­ni­sii­rap­pi mais­tuu esi­mer­kik­si gril­lat­tu­jen he­del­mien kera.

Her­ne­pes­to  on pe­rin­tei­sen pes­ton ke­sä­ver­sio. Rou­hea pes­to  val­mis­tuu mök­ki­keit­ti­ös­sä il­man te­ho­se­koi­tin­ta tai mo­ni­toi­mi­ko­net­ta. Myös qu­a­ca­mo­len  voi jät­tää koos­tu­muk­sel­taan sal­sa­mai­sek­si.

Ita­li­a­lai­nen pan­za­nel­la­sa­laat­ti höys­te­tään paah­de­tuil­la lei­pä­pa­loil­la. Fen­ko­li­co­les­law  val­mis­te­taan ni­men­sä mu­kai­ses­ti var­ha­si­kaa­lin si­jaan fen­ko­lis­ta ja maus­te­taan ap­pel­sii­nin­kuo­rel­la.

Gril­la­tuis­ta kas­vik­sis­ta val­mis­te­taan gril­li­ca­po­na­ta  tai  ma­ri­noi­tua ke­sä­kur­pit­saa ja mu­na­koi­soa.

  Öl­jy-vii­nie­tik­ka­lie­mes­sä ma­ri­noi­tu ke­sä­kur­pit­sa  saa ma­kua yr­teis­tä, chi­lis­tä ja sit­ruu­na­kuo­res­ta.

Mui­ta her­kul­li­sia li­suk­kei­ta ovat papu-to­maat­ti­sal­sa , paah­det­tu bul­gur-sa­laat­ti sal­via-pe­ru­nat ja ka­ra­mel­li­soi­dut pu­na­si­pu­lit.