Artikkeli

Arto Vuohelainen

Mari Har­ju­la, San­na Ke­kä­läi­nen Ku­vat: Ar­to Vuo­he­lai­nen, Fa­bi­an Björk, Kir­si-Mar­ja Sa­vo­la Koon­nut: Jes­si Mä­ki­nen

Gnocchit – perusohje ja 2 ihanan tuhtia paistosta

Gnocchit toimivat pastan tapaan salaateissa, erilaisissa paistoksissa sekä lisukkeena vaikkapa sieni­mu­hen­nok­selle. Korvaamalla vehnäjauhot perunajauhoilla saat helposti gluteenittoman vaihtoehdon. Kokeile myös gnocchien bataattiversiota.

Pe­ru­nag­noc­c­hit ja sal­via-sit­ruu­na­voi

4 an­nos­ta

500 g jau­hoi­sia pe­ru­noi­ta (esim. Ro­sa­mun­da)

1 ½ dl du­rum­veh­nä­jau­ho­ja tai pe­ru­na­jau­ho­ja

½ dl par­me­saa­ni­juus­toa raas­tet­tu­na

½ tl suo­laa

1 val­ko­si­pu­lin­kyn­si

1 muna

Keit­tä­mi­seen:

vet­tä, suo­laa ja olii­vi­öl­jyä

Sal­via-sit­ruu­na­voi:

75 g voi­ta

1 ruuk­ku sal­vi­aa

½ rkl sit­ruu­na­me­hua

Tar­joi­luun:

par­me­saa­ni­juus­toa

1. Pese pe­ru­nat ja lai­ta kat­ti­laan kyl­mää vet­tä niin, et­tä ne peit­ty­vät. Maus­ta vesi suo­lal­la. Kuu­men­na kie­hu­vak­si ja kyp­sen­nä 25-30 mi­nuut­tia, kun­nes pe­ru­nat ovat peh­mei­tä.

2. Va­lu­ta ja kuo­ri pe­ru­nat läm­pi­mi­nä. Muus­saa pe­ru­nat si­le­äk­si esi­mer­kik­si pe­ru­na­sur­vi­mel­la. Se­koi­ta pe­ru­na­so­see­seen vä­hi­tel­len jau­hot, raas­tet­tu par­me­saa­ni, suo­la, kuo­rit­tu ja hie­non­net­tu val­ko­si­pu­li ja muna. Se­koi­ta ta­sai­sek­si tai­ki­nak­si.

3. Tee tai­ki­nas­ta sor­men pak­sui­nen pöt­kö ja leik­kaa sii­tä noin 1 ½ sen­tin pa­lo­ja. Pyö­ri­tä gnoc­c­hit jau­hois­sa, jot­ta ne ei­vät tar­tu kiin­ni toi­siin­sa.

4. Kie­hau­ta suu­res­sa kat­ti­las­sa run­saas­ti vet­tä. Maus­ta suo­lal­la ja li­sää olii­vi­öl­jyä. Kei­tä gnoc­c­hit muu­ta­mas­sa eräs­sä. Kyp­sy­mi­nen kes­tää noin 3–5 mi­nuut­ta. Nos­ta pin­taan nou­se­vat gnoc­c­hit rei­kä­kau­hal­la kat­ti­las­ta, va­lu­ta hie­man ja lai­ta tar­joi­lu­kul­hoon. Pidä läm­pi­mä­nä.

5. Val­mis­ta sal­via-sit­ruu­na­voi. Kuu­men­na voi­ta ja sal­vi­an­leh­tiä pan­nul­la, kun­nes voi kuo­huu ja saa hie­man vä­riä sekä sal­vi­an­leh­det ra­peu­tu­vat. Maus­ta sit­ruu­na­me­hul­la. Li­sää pan­nul­le gnoc­c­hit ja jat­ka pais­ta­mis­ta het­ken sa­mal­la kään­nel­len, kun­nes ne läm­pe­ne­vät ja ra­peu­tu­vat. Vuo­le pääl­le par­me­saa­ni­juus­toa.

Vink­ki!

Voit käyt­tää pe­ru­noi­den ti­lal­la myös ba­taat­tia. Voit keit­tää ba­taa­tit kuo­rit­tui­na pa­loi­na tai hal­kais­ta ne ja paah­taa 200 as­tees­sa noin 40 mi­nuu­tin ajan. Pis­te­le haa­ru­kal­la rei­kiä ba­taa­tin kuo­reen en­nen pais­toa. Pais­ton jäl­keen an­na het­ken ai­kaa jääh­tyä en­nen kuo­ri­mis­ta.

Val­mis­tu­sai­ka: 45 min + pe­ru­noi­den keit­tä­mi­nen 30 min

Vai­keu­sas­te: hie­man työ­läs

Hin­ta: noin 5 e

Gnoc­c­hi­la­sag­ne

4 an­nos­ta

400 g (pih­vi­kar­jan) jau­he­li­haa

1 rkl olii­vi­öl­jyä

2 prk (à 400 g) val­mis­ta to­maat­ti­pas­ta­kas­ti­ket­ta

1 l pi­naat­tia

gnoc­c­he­ja 4:lle yl­lä ole­van oh­jeen mu­kaan tai kau­pas­ta val­mii­na os­tet­tu­na

2 dl rans­kan­ker­maa

2 dl raas­tet­tua par­me­saa­nia

1. Pais­ta jau­he­li­ha pan­nul­la öl­jys­sä kyp­säk­si. Li­sää to­maat­ti­kas­ti­ke ja an­na se­ok­sen kie­hah­taa.

2. Ryöp­pää pi­naat­ti kie­hu­vas­sa ve­des­sä. Pai­ne­le yli­mää­räi­nen vesi huo­lel­li­ses­ti pois. Lai­ta si­vuun.

3. Kei­tä gnoc­c­hit ja va­lu­ta vesi pois.

4. Yh­dis­tä gnoc­c­hit, jau­he­li­ha­kas­ti­ke ja pi­naat­ti. Lai­ta puo­let se­ok­ses­ta uu­ni­vuo­kaan. Lu­si­koi pääl­le rans­kan­ker­ma. Li­sää lo­put se­ok­ses­ta. Ri­pot­te­le pääl­le par­me­saa­nia.

5. Pais­ta 225-as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin 10 mi­nuut­tia tai kun­nes par­me­saa­ni on hie­man su­la­nut. Tar­joa vih­re­än sa­laa­tin kans­sa.

Vink­ki!

Kor­vaa jau­he­li­ha soi­ja­rou­heel­la, här­kik­sel­lä tai nyh­tö­kau­ral­la.

Val­mis­tu­sai­ka: 15 min + 10 min

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: noin 12 e

Kirsi-Marja Savola

Rai­ta­juu­ri-gnoc­c­hi­pais­tos

4 an­nos­ta

4 rai­ta- tai pu­na­juur­ta

gnoc­c­he­ja 4:lle yl­lä ole­van re­sep­tin mu­kaan tai kau­pas­ta val­mii­na os­tet­tu­na

Kas­ti­ke

2 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

1 ke­sä­si­pu­li tai muu mie­to si­pu­li

3 rkl olii­vi­öl­jyä

sor­mi­suo­laa

rei­lus­ti mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

1 iso prk (0,33 l) kuo­hu­ker­maa

250 g kir­sik­ka­to­maat­te­ja puo­li­tet­tu­na

100 g si­ni­ho­me­juus­toa mu­rui­na

3 rkl hie­non­net­tu­ja yrt­te­jä, esi­mer­kik­si ore­ga­noa tai ba­si­li­kaa

1 dl pe­co­ri­no-juus­to­raas­tet­ta

1. Val­mis­ta en­sin rai­ta­juu­ret. Pis­te­le pes­tyi­hin rai­ta­juu­riin rei­kiä haa­ru­kal­la. Lai­ta ne uu­ni­vuo­kaan. Pais­ta 225-as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin 50 mi­nuut­tia tai kun­nes rai­ta­juu­ret ovat kyp­siä. Kuo­ri ja vii­pa­loi ne.

2. Kei­tä gnoc­c­hit.

3. Tee kas­ti­ke. Kuo­ri ja hie­non­na val­ko­si­pu­li. Hie­non­na ke­sä­si­pu­li var­si­neen. Kuul­lo­ta silp­pua pan­nul­la kes­ki­läm­möl­lä öl­jys­sä muu­ta­ma mi­nuut­ti. Li­sää ker­ma. Kie­hau­ta seos.

4. Li­sää jouk­koon rai­ta­juu­ri­loh­kot, puo­li­te­tut kir­sik­ka­to­maa­tit, hie­non­ne­tut yr­tit ja si­ni­ho­me­juus­to. Maus­ta pip­pu­ril­la ja ha­lu­tes­sa­si suo­lal­la. An­na se­ok­sen läm­me­tä.

5. Yh­dis­tä kei­te­tyt gnoc­c­hit ja kas­ti­ke. Lai­ta seos uu­ni­vuo­kaan. Ri­pot­te­le pin­nal­le pe­co­ri­noa. Pais­ta 225-as­tei­sen uu­nin ylä­ta­sol­la noin 10 mi­nuu­ut­tia tai kun­nes juus­to on saa­nut kau­niin vä­rin.

Val­mis­tu­sai­ka: esi­kyp­sen­nys 1 tun­ti + val­mis­tus 20 min

Vai­keu­sas­te: hel­poh­ko

Hin­ta: noin 18 e