Arto Vuohelainen
Mari Harjula, Sanna Kekäläinen Kuvat: Arto Vuohelainen, Fabian Björk, Kirsi-Marja Savola Koonnut: Jessi Mäkinen
Perunagnocchit ja salvia-sitruunavoi
4 annosta
500 g jauhoisia perunoita (esim. Rosamunda)
1 ½ dl durumvehnäjauhoja tai perunajauhoja
½ dl parmesaanijuustoa raastettuna
½ tl suolaa
1 valkosipulinkynsi
1 muna
Keittämiseen:
vettä, suolaa ja oliiviöljyä
Salvia-sitruunavoi:
75 g voita
1 ruukku salviaa
½ rkl sitruunamehua
Tarjoiluun:
parmesaanijuustoa
1. Pese perunat ja laita kattilaan kylmää vettä niin, että ne peittyvät. Mausta vesi suolalla. Kuumenna kiehuvaksi ja kypsennä 25-30 minuuttia, kunnes perunat ovat pehmeitä.
2. Valuta ja kuori perunat lämpiminä. Muussaa perunat sileäksi esimerkiksi perunasurvimella. Sekoita perunasoseeseen vähitellen jauhot, raastettu parmesaani, suola, kuorittu ja hienonnettu valkosipuli ja muna. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
3. Tee taikinasta sormen paksuinen pötkö ja leikkaa siitä noin 1 ½ sentin paloja. Pyöritä gnocchit jauhoissa, jotta ne eivät tartu kiinni toisiinsa.
4. Kiehauta suuressa kattilassa runsaasti vettä. Mausta suolalla ja lisää oliiviöljyä. Keitä gnocchit muutamassa erässä. Kypsyminen kestää noin 3–5 minuutta. Nosta pintaan nousevat gnocchit reikäkauhalla kattilasta, valuta hieman ja laita tarjoilukulhoon. Pidä lämpimänä.
5. Valmista salvia-sitruunavoi. Kuumenna voita ja salvianlehtiä pannulla, kunnes voi kuohuu ja saa hieman väriä sekä salvianlehdet rapeutuvat. Mausta sitruunamehulla. Lisää pannulle gnocchit ja jatka paistamista hetken samalla käännellen, kunnes ne lämpenevät ja rapeutuvat. Vuole päälle parmesaanijuustoa.
Vinkki!
Voit käyttää perunoiden tilalla myös bataattia. Voit keittää bataatit kuorittuina paloina tai halkaista ne ja paahtaa 200 asteessa noin 40 minuutin ajan. Pistele haarukalla reikiä bataatin kuoreen ennen paistoa. Paiston jälkeen anna hetken aikaa jäähtyä ennen kuorimista.
Valmistusaika: 45 min + perunoiden keittäminen 30 min
Vaikeusaste: hieman työläs
Hinta: noin 5 e
Gnocchilasagne
4 annosta
400 g (pihvikarjan) jauhelihaa
1 rkl oliiviöljyä
2 prk (à 400 g) valmista tomaattipastakastiketta
1 l pinaattia
gnoccheja 4:lle yllä olevan ohjeen mukaan tai kaupasta valmiina ostettuna
2 dl ranskankermaa
2 dl raastettua parmesaania
1. Paista jauheliha pannulla öljyssä kypsäksi. Lisää tomaattikastike ja anna seoksen kiehahtaa.
2. Ryöppää pinaatti kiehuvassa vedessä. Painele ylimääräinen vesi huolellisesti pois. Laita sivuun.
3. Keitä gnocchit ja valuta vesi pois.
4. Yhdistä gnocchit, jauhelihakastike ja pinaatti. Laita puolet seoksesta uunivuokaan. Lusikoi päälle ranskankerma. Lisää loput seoksesta. Ripottele päälle parmesaania.
5. Paista 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia tai kunnes parmesaani on hieman sulanut. Tarjoa vihreän salaatin kanssa.
Vinkki!
Korvaa jauheliha soijarouheella, härkiksellä tai nyhtökauralla.
Valmistusaika: 15 min + 10 min
Vaikeusaste: helppo
Hinta: noin 12 e
Kirsi-Marja Savola
Raitajuuri-gnocchipaistos
4 annosta
4 raita- tai punajuurta
gnoccheja 4:lle yllä olevan reseptin mukaan tai kaupasta valmiina ostettuna
Kastike
2 valkosipulinkynttä
1 kesäsipuli tai muu mieto sipuli
3 rkl oliiviöljyä
sormisuolaa
reilusti mustapippuria myllystä
1 iso prk (0,33 l) kuohukermaa
250 g kirsikkatomaatteja puolitettuna
100 g sinihomejuustoa muruina
3 rkl hienonnettuja yrttejä, esimerkiksi oreganoa tai basilikaa
1 dl pecorino-juustoraastetta
1. Valmista ensin raitajuuret. Pistele pestyihin raitajuuriin reikiä haarukalla. Laita ne uunivuokaan. Paista 225-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia tai kunnes raitajuuret ovat kypsiä. Kuori ja viipaloi ne.
2. Keitä gnocchit.
3. Tee kastike. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna kesäsipuli varsineen. Kuullota silppua pannulla keskilämmöllä öljyssä muutama minuutti. Lisää kerma. Kiehauta seos.
4. Lisää joukkoon raitajuurilohkot, puolitetut kirsikkatomaatit, hienonnetut yrtit ja sinihomejuusto. Mausta pippurilla ja halutessasi suolalla. Anna seoksen lämmetä.
5. Yhdistä keitetyt gnocchit ja kastike. Laita seos uunivuokaan. Ripottele pinnalle pecorinoa. Paista 225-asteisen uunin ylätasolla noin 10 minuuuttia tai kunnes juusto on saanut kauniin värin.
Valmistusaika: esikypsennys 1 tunti + valmistus 20 min
Vaikeusaste: helpohko
Hinta: noin 18 e
LUETUIMMAT
LUETUIMMAT
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2