Artikkeli

MARI HAR­JU­LA • KU­VAT AR­TO VUO­HE­LAI­NEN KOTI JA KEIT­TIÖ 9/2013

Gluteenittomat perunagnocchit ja salvia-sitruunavoi

Herkulliset gnocchit valmistuvat myös perunajauhoista.

4–6 an­nos­ta

750 g jau­hoi­sia pe­ru­noi­ta (esim. Ro­sa­mun­da)

Keit­tä­mi­seen:

vet­tä, suo­laa ja olii­vi­öl­jyä

2 ½ dl pe­ru­na­jau­ho­ja

½ tl suo­laa

1 muna

Sal­via-voi­kas­ti­ke:

75 g voi­ta

1 ruuk­ku sal­vi­aa

2 tl sit­ruu­na­me­hua

Tar­joi­luun:

par­me­saa­ni­juus­toa

1. Pese pe­ru­nat ja lai­ta kat­ti­laan kyl­mää vet­tä niin, et­tä pe­ru­nat peit­ty­vät. Maus­ta vesi suo­lal­la. Kuu­men­na vesi kie­hu­vak­si ja kei­tä pe­ru­noi­ta 25–30 mi­nuut­tia, kun­nes ne ovat peh­mei­tä.

2. Va­lu­ta ja kuo­ri pe­ru­nat läm­pi­mi­nä. Pu­ris­ta ne pe­ru­na­pu­ser­ti­men tai kas­vis­myl­lyn läpi kul­hoon. Voit myös pai­nel­la sii­vi­län läpi. Se­koi­ta pe­ru­na­sur­veen jouk­koon vä­hi­tel­len pe­ru­na­jau­hot, suo­la ja muna. Se­koi­ta tai­ki­na ta­sai­sek­si.

3. Jaa tai­ki­na muu­ta­maan osaan. Pyö­rit­te­le tai­ki­na­pa­lois­ta sor­men pak­sui­nen pöt­kö ja leik­kaa sii­tä noin 1 ½ sen­tin pa­lo­ja. Pyö­ri­tä gnoc­c­hit pe­ru­na­jau­hois­sa, jot­ta ne ei­vät tar­tu kiin­ni toi­siin­sa.

4. Kie­hau­ta suu­res­sa kat­ti­las­sa run­saas­ti vet­tä. Maus­ta suo­lal­la ja li­sää hie­man olii­vi­öl­jyä. Kei­tä gnoc­c­he­ja noin 3–5 mi­nuut­tia muu­ta­mas­sa eräs­sä. Nos­ta pin­taan nou­se­vat gnoc­c­hit rei­kä­kau­hal­la kat­ti­las­ta. Pidä läm­pi­mi­nä.

5. Val­mis­ta sal­via-voi­kas­ti­ke. Lai­ta voi ja sal­vi­an­leh­det pan­nul­le. Kuu­men­na, kun­nes voi kuo­huu ja saa hie­man vä­riä sekä sal­vi­an­leh­det ra­peu­tu­vat. Maus­ta sit­ruu­na­me­hul­la. Li­sää gnoc­c­hit pan­nul­le ja kään­te­le het­ken, jot­ta ne läm­pe­ne­vät ja ra­peu­tu­vat. Vuo­le pääl­le par­me­saa­ni­juus­toa.