Artikkeli

San­na Ke­kä­läi­nen­Ku­vat San­na Peu­ra­kos­ki­Ko­ti ja keit­tiö 12/2011

Glögipäärynät suklaakakussa

Taivaallinen makuyhdistelmä syntyy, kun vaaleassa glögissä kylvetetyt päärynät upotetaan suklaiseen kakkutaikinaan ja paistetaan uunissa.

6 an­nos­ta

6 pää­ry­nää

5 dl val­ko­vii­nig­lö­giä tai val­kois­ta glö­gi­me­hua

1 dl vet­tä

1 dl so­ke­ria

Täy­te:

2 ka­nan­mu­naa

2 dl so­ke­ria

2 tl va­nil­ja­so­ke­ria

50 g huo­neen­läm­pöis­tä voi­ta

2 dl ker­maa

2 ½ dl rou­hit­tua man­te­lia

½ dl veh­nä­jau­ho­ja

3 rkl tum­maa kaa­ka­o­jau­het­ta

1 tl lei­vin­jau­het­ta

Vuo­an voi­te­luun: voi­ta

1. Kuo­ri pää­ry­nät.

2. Mit­taa glögi, vesi ja so­ke­ri kat­ti­laan.

3. Kei­tä pää­ry­nöi­tä glö­gi­se­ok­ses­sa 15–20 mi­nuut­tia vä­lil­lä kään­nel­len, kun­nes pää­ry­nät ovat peh­me­äh­kö­jä.

4. Erot­te­le kel­tu­ai­set ja val­ku­ai­set. Vat­kaa kel­tu­ai­set ja so­ke­ri vaah­dok­si.

5. Li­sää jouk­koon voi ja ker­ma.

6. Yh­dis­tä kui­vat ai­neet kes­ke­nään ja li­sää tai­ki­naan.

7. Vat­kaa val­ku­ai­set toi­ses­sa kul­hos­sa ko­vak­si vaah­dok­si ja nos­te­le va­ro­vas­ti mui­den ai­nei­den jouk­koon.

8. Lu­si­koi seos kor­ke­ah­koon, voi­del­tuun uu­ni­vuo­kaan tai kuu­teen an­nos­vuo­kaan, esi­mer­kik­si cap­puc­ci­no­kup­pei­hin.

9. Aset­te­le pää­ry­nät vuo­kaan tai­ki­nan kes­kel­le. Pais­ta pie­niä vuo­kia 175-as­tei­sen uu­nin kes­ki­ta­sol­la noin 25 mi­nuut­tia tai kun­nes täy­te on kyp­sää. Ison vuo­an kyp­sen­nys kes­tää noin 35 mi­nuut­tia. Tai­ki­nan voi ha­lu­tes­saan jät­tää hie­man raa’ah­kok­si mud ca­ken tyy­liin.

10. Tar­joa läm­pi­mä­nä tai haa­le­a­na va­nil­ja­jää­te­lön tai vat­ka­tun va­nil­ja­kas­tik­keen kans­sa.