● 2 leipää
3 dl huoneenlämpöistä
vettä
10 g tuorehiivaa
6 dl erikoisvehnäjauhoja
1/2 dl durumvehnäjauhoja
3/4 dl oliiviöljyä
2 tl merisuolaa
6 aurinkokuivattua tomaattia
(öljyyn säilöttyjä)
● Voiteluun:
oliiviöljyä
1. Sekoita tilavassa kulhossayhteen kaikki muut ainekset
suolaa ja aurinkokuivattuja
tomaatteja lukuun ottamatta.
Vaivaa taikinaa yhteensä 15-
20 minuuttia.
2. Lisää suola ja jatka vaivaamista
10 minuuttia. Silppua
aurinkokuivatut tomaatit ja lisää
ne taikinaan. Peitä kulho
muovikelmulla ja nosta taikina
jääkaappiin 12-20 tunniksi.
3. Jaa jääkaapissa seissyt
taikina kahteen osaan. Pyörittele
paloja leivonta-alustalla
niin, että ilmakuplat häviävät.
Anna taikinan levätä huoneenlämmössä
30 minuuttia.
4. Kauli taikina jauhotetulla
alustalla soikeiksi ja 2-3 cm
paksuiksi levyiksi. Leikkaa
taikinalevyn keskelle pitkittäinen
viilto ja sen molemmille
puolille 4-5 vinoa viiltoa (niin
että taikina muistuttaa puun
lehteä ruoteineen).
5. Nosta taikinalevyt leivinpaperilla
vuoratuille uunipelleille
(yksi leipä peltiä kohden). Levitä
taikinaviiltoja käsin leveämmiksi
ja anna leipien
kohota liinan alla vielä 1-2
tuntia.
6. Voitele leivät oliiviöljyllä.
Paista leivät kypsiksi 250-asteisessa
uunissa, noin 10 minuuttia.
Saat leipiin rapean
kuoren, kun ruiskutat suihkepullolla
uuniin vettä samalla,
kun työnnät leivät kypsymään.
Voit myös asettaa uunin
alatasolle vesiastian, josta
haihtuu vesihöyryä paistamisen
aikana. Voitele vastapaistetut
leivät oliiviöljyllä.
Vinkki! Voit maustaa leivän
myös silputuilla oliiveilla tai
tuoreyrteillä.
Koti ja keittiö 3/2004
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2