Koti ja keittiö 1-2/2010
Ohje neljälle
400 g kuivattuja kikherneitä
2 palaa vaaleaa leipää
3–4 valkosipulinkynttä
puolikas sipuli
2 rkl vehnäjauhoja
3/4 tl ruokasoodaa
(1 muna)
3 rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna
1/2 tl jauhettua mustapippuria
1/2 tl cayennenpippuria
1 tl juustokuminaa
1 tl jauhettua korianteria
2 rkl tahinia eli seesaminsiementahnaa
1/2 tl suolaa
Uppopaistamiseen:
1 l rypsiöljyä
Tahinikastike:
1 dl tahinia eli seesaminsiementahnaa
kahden sitruunan mehu
3–4 valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
ripaus cayennenpippuria
3 dl vettä
Tarjoiluun:
viipaloitua tomaattia ja persiljaa
1. Liota kikherneitä yön yli runsaassa vedessä Kaada vesi pois, huuhtele ja valuta kikherneet. Keitä kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan.
2. Valmista tahinikastike. Pane ainekset monitoimikoneeseen tai tehosekoittimeen ja soseuta sileäksi tahnaksi. Laita kylmään maustumaan.
3. Jauha kikherneet monitoimikoneessa nopeasti karkeaksi seokseksi. Siirrä jauhoseos kulhoon.
4. Murustele joukkoon leivänsisukset. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja sipuli ja lisää massaan. Lisää vehnäjauhot, ruokasooda, muna, persilja ja muut mausteet. Sekoita ainekset hyvin ja jätä odottamaan.
5. Pyörittele taikinasta öljytyin käsin pyöryköitä.
6. Kuumenna öljy 180-asteiseksi valurautapadassa tai teräskattilassa. Tarkista kuumuus laskemalla yksi pyörykkä öljyyn. Sen tulisi saada väriä hetkessä.
7. Paista pyörykät muutamassa erässä öljyssä kauniin ruskeiksi, noin 3–4 minuuttia. Nosta ne reikäkauhalla talouspaperille valumaan hetkeksi.
8. Täytä halkaistun pitaleivän tasku pyöryköillä ja tomaatilla sekä halutessasi myös kurkulla ja salaatinlehdillä. Lusikoi päälle tahinikastiketta ja tarjoa lämpimänä.
Vinkki! Voit valmistaa pyörykkämassan monitoimikoneessa, jolloin siitä tulee melko sileää.
Valmistusaika: noin 1 t
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ