Artikkeli

Koti ja keit­tiö 1-2/2010

Falafel eli kikhernepyörykät

Liota kikherneitä yön yli runsaassa vedessä Kaada vesi pois, huuhtele ja valuta kikherneet. Keitä kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan...

Oh­je nel­jäl­le

400 g kui­vat­tu­ja kik­her­nei­tä

2 pa­laa vaa­le­aa lei­pää

3–4 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

puo­li­kas si­pu­li

2 rkl veh­nä­jau­ho­ja

3/4 tl ruo­ka­soo­daa

(1 muna)

3 rkl tuo­ret­ta per­sil­jaa hie­non­net­tu­na

1/2 tl jau­het­tua mus­ta­pip­pu­ria

1/2 tl ca­yen­nen­pip­pu­ria

1 tl juus­to­ku­mi­naa

1 tl jau­het­tua ko­ri­an­te­ria

2 rkl ta­hi­nia eli see­sa­min­sie­men­tah­naa

1/2 tl suo­laa

Up­po­pais­ta­mi­seen:

1 l ryp­si­öl­jyä

Ta­hi­ni­kas­ti­ke:

1 dl ta­hi­nia eli see­sa­min­sie­men­tah­naa

kah­den sit­ruu­nan mehu

3–4 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

1 tl suo­laa

rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria

ri­paus ca­yen­nen­pip­pu­ria

3 dl vet­tä

Tar­joi­luun:

vii­pa­loi­tua to­maat­tia ja per­sil­jaa

1. Li­o­ta kik­her­nei­tä yön yli run­saas­sa ve­des­sä Kaa­da vesi pois, huuh­te­le ja va­lu­ta kik­her­neet. Kei­tä kyp­sik­si pak­kauk­sen oh­jeen mu­kaan.

2. Val­mis­ta ta­hi­ni­kas­ti­ke. Pane ai­nek­set mo­ni­toi­mi­ko­nee­seen tai te­ho­se­koit­ti­meen ja so­seu­ta si­le­äk­si tah­nak­si. Lai­ta kyl­mään maus­tu­maan.

3. Jau­ha kik­her­neet mo­ni­toi­mi­ko­nees­sa no­pe­as­ti kar­ke­ak­si se­ok­sek­si. Siir­rä jau­ho­se­os kul­hoon.

4. Mu­rus­te­le jouk­koon lei­vän­si­suk­set. Kuo­ri ja hie­non­na val­ko­si­pu­lin­kyn­net ja si­pu­li ja li­sää mas­saan. Li­sää veh­nä­jau­hot, ruo­ka­soo­da, muna, per­sil­ja ja muut maus­teet. Se­koi­ta ai­nek­set hy­vin ja jätä odot­ta­maan.

5. Pyö­rit­te­le tai­ki­nas­ta öl­jy­tyin kä­sin pyö­ry­köi­tä.

6. Kuu­men­na öl­jy 180-as­tei­sek­si va­lu­rau­ta­pa­das­sa tai te­räs­kat­ti­las­sa. Tar­kis­ta kuu­muus las­ke­mal­la yk­si pyö­ryk­kä öl­jyyn. Sen tu­li­si saa­da vä­riä het­kes­sä.

7. Pais­ta pyö­ry­kät muu­ta­mas­sa eräs­sä öl­jys­sä kau­niin rus­keik­si, noin 3–4 mi­nuut­tia. Nos­ta ne rei­kä­kau­hal­la ta­lous­pa­pe­ril­le va­lu­maan het­kek­si.

8. Täy­tä hal­kais­tun pi­ta­lei­vän tas­ku pyö­ry­köil­lä ja to­maa­til­la sekä ha­lu­tes­sa­si myös kur­kul­la ja sa­laa­tin­leh­dil­lä. Lu­si­koi pääl­le ta­hi­ni­kas­ti­ket­ta ja tar­joa läm­pi­mä­nä.

Vink­ki! Voit val­mis­taa pyö­ryk­kä­mas­san mo­ni­toi­mi­ko­nees­sa, jol­loin sii­tä tu­lee mel­ko si­le­ää.

Val­mis­tu­sai­ka: noin 1 t