Artikkeli

ASI­AN­TUN­TI­JA SARI SIRÉN

KU­VAT AL­KO, AR­SI IKÄ­HEI­MO­NEN JA KRUU­NU­KEL­LA­RI

Espanjalaiset punaviinit - asiantuntijan vinkit

Koti ja keittiö -lehden viini­a­si­an­tuntija Sari Sirén esittelee parhaat espanjalaiset viinit ja minkä kanssa nautittavaksi ne sopivat.

Es­pan­jan pu­na­vii­nit hal­lit­si­vat Suo­men mark­ki­noi­den yk­kös­si­jaa vuo­si­kau­sien ajan en­nen uu­den maa­il­man vii­nien ryn­nis­tä­mis­tä Al­kon ti­las­to­jen kär­keen. Nyt eu­roop­pa­lai­set vii­nit ovat nou­se­mas­sa ta­kai­sin ku­lut­ta­jien suo­si­oon, ja Es­pan­jas­ta­kin on löy­det­ty uu­sia suo­sik­ki­a­lu­ei­ta tut­tu­jen klas­si­koi­den rin­nal­le.

1. TYY­LI­KÄS­TÄ KUO­HU­VAA KA­TA­LO­NI­AS­TA - SE­GU­RA VIU­DAS LA­VIT BRUT NA­TU­RE 2011, DO CAVA, 12,49 e

Erit­täin kui­va, ha­po­kas ja mi­ne­raa­li­nen cava, jos­ta löy­tyy ke­hit­ty­nyt­tä he­del­mäi­syyt­tä, paah­tei­suut­ta sekä sit­rus­ta. Mai­nio, ta­sa­pai­noi­nen seu­rus­te­lu­vii­ni, joka so­pii myös mo­nen­lais­ten ta­pas­ten ja äy­ri­äis­ruo­kien juo­mak­si.

2. HE­DEL­MÄI­NEN VAL­KO­VII­NI GA­LI­CI­AS­TA - LA LIEB­RE Y LA TOR­TU­GA AL­BA­RI­ÑO 2012, DO RIAS BAI­XAS, 10,92 e

Mo­ni­käyt­töi­nen ja hel­pos­ti lä­hes­tyt­tä­vä he­del­mäi­nen vii­ni, jon­ka hyvä ha­pok­kuus an­taa sil­le raik­kaut­ta ja ra­ken­net­ta. Aro­mi­maa­il­mas­ta löy­tyy kuk­kai­suut­ta, per­sik­kaa ja ome­naa. Tämä hin­ta-laa­tu­suh­teel­taan mai­nio vii­ni so­pii me­re­ne­lä­vil­le, pik­ku­suo­lai­sil­le al­ku­pa­loil­le tai seu­rus­te­luun sel­lai­se­naan.

3. RAI­KAS KA­LA­VII­NI RU­E­DAS­TA - JOSÈ PA­RIEN­TE VA­RIE­TAL VER­DE­JO 2013, DO RU­E­DA, 13,44 e

Sel­keä Ver­de­jo-la­ji­ke­vii­ni Es­pan­jan tun­ne­tuim­mal­ta val­ko­vii­ni­a­lu­eel­ta Ru­e­das­ta Mad­ri­din luo­teis­puo­lel­ta.  Vii­nis­sä on hy­vät ha­pot, sit­rus­ta, mi­ne­raa­lia sekä yrt­ti­syyt­tä, jot­ka te­ke­vät sii­tä oi­van kump­pa­nin sel­keil­le kala- ja äy­ri­äis­ruo­il­le. So­pii myös ke­sän odot­te­luun sel­lai­se­naan.

4. KUI­VAA SHER­RYÄ APE­RI­TII­VIK­SI - OS­BOR­NE MAN­ZA­NIL­LA, DO JE­REZ, 7,11 e (0,375 L)

Va­li­tet­ta­van usein unoh­duk­siin jää­vät fino- ja man­za­nil­la-sher­ryt ovat lois­ta­via ape­ri­tii­ve­ja hy­vin vii­len­net­tyi­nä. Os­bor­ne Man­za­nil­la kä­te­väs­sä pik­ku­pul­los­sa on hie­man suo­lai­sen oloi­nen ja ru­ti­kui­va sher­ry, jon­ka aro­meis­ta löy­tyy man­te­lia, hen­toa päh­ki­näi­syyt­tä sekä aa­vis­tus sit­rus­ta. So­pii eri­no­mai­ses­ti myös ta­pas­ten, ku­ten ras­vais­ten ser­ra­no-kink­ku­jen, olii­vien ja juus­to­jen, seu­rak­si.

5. RI­O­JAN HIE­NO KLAS­SIK­KO - COTO DE IMAZ GRAN RE­SER­VA 2005, DOCA RI­O­JA, 23,90 e

Es­pan­jan klas­sis­ta tyy­liä edus­ta­va temp­ra­nil­lo Ri­o­jas­ta. Ke­hit­ty­nyt, nah­kai­nen, kyp­sän kir­sik­kai­nen ja tan­nii­ni­nen ko­ko­nai­suus. Vii­ni on run­sas, tam­mi­nen ja ta­sa­pai­noi­nen gran re­ser­va. So­pii täy­del­li­ses­ti lam­paan tai riis­tan ka­ve­rik­si. Sa­mal­ta ta­lol­ta löy­tyy ke­vy­em­pi ja mar­jai­sem­pi ver­sio, El Coto  Cri­an­za 2011, 11,99 e.

6. LI­HA­PA­TO­JEN ÄÄ­REEN - LA GAR­NAC­HA SAL­VA­JE DEL MON­CA­YO 2012, VDT RI­BE­RA DE QU­EI­LES, 9,95 e

Kyp­sän mar­jai­nen ja maus­tei­sen mau­kas vii­ni Poh­jois-Es­pan­jas­ta. Kes­ki­täy­te­läi­nen ja peh­me­än tan­nii­ni­nen sekä he­del­mäi­nen ra­ken­ne. Hyvä pari eri­lai­sil­le pit­kään hau­du­te­tuil­le ja maus­tei­sil­le li­ha­ruo­il­le. Lois­ta­va hin­ta-laa­tu­suh­de!

7. MO­NI­KÄYT­TÖI­NEN VII­NI ALI­CAN­TES­TA - EL COL­LAO ROB­LE 2013, DO ALI­CAN­TE, 9,68 e

Va­nil­jai­nen ja kyp­sän he­del­mäi­nen, peh­meä se­koi­te­vii­ni Mo­nast­rel­l­la­jik­kees­ta, joka on saa­nut seu­rak­seen muun mu­as­sa Ca­ber­net Sau­vig­no­nia sekä mui­ta kan­sain­vä­li­siä la­jik­kei­ta. Hel­pos­ti lä­hes­tyt­tä­vä kes­ki­ha­po­kas vii­ni, jos­sa on peh­me­ät tan­nii­nit. Kiva vii­ni vaik­ka sel­lai­se­naan juo­ta­vak­si tai mak­ka­roi­den, li­ha­pa­to­jen ja mui­den sel­kei­den ruo­kien kans­sa.

8. TUH­TI LAA­TU­VII­NI PRI­O­RA­TOS­TA - COMA VEL­LA 2006, DOCA PRI­O­RAT, 31,90 e

Vii­nis­tä löy­tyy kar­pa­loa, vii­ku­naa ja lak­rit­saa. Se on täy­te­läi­nen, na­pak­ka­tan­nii­ni­nen vii­ni, jos­sa on lois­ta­va kon­sent­raa­tio, ta­sa­pai­noa ja pi­tuut­ta. Gar­nac­ha-voit­toi­nen, ke­hit­ty­nyt ja tyy­li­käs pih­vi­vii­ni. So­pii nau­tit­ta­vak­si sel­lai­se­naan tai suo­lais­ten juus­to­jen kans­sa. To­del­li­nen hel­mi!

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ