Verannan sohva ja pöytä hankittiin nairobilaisilta katukauppiailta. Tuolit ovat Kitengela-liikkeestä Nairobista.
Anna Palmén KUVAT Vuokko Salo
Tervetuloa Keniaan!
Johannalle suuri ja kaunis puutarha oli merkittävin syy vuokrata juuri tämä talo. Hän elää ja työskentelee pääosin ulkona. Johannaa kiehtovat etenkin puutarhan vanhat puut ja kukat.
1980-luvulla rakennetun perinteisen bungalow-talon materiaalina on käytetty tiiltä ja kiveä.
Nairobia ei turhaan kutsuta lempinimellä The Green City in the Sun. Entiselle kahviviljelmälle perustettu Rosslynin vehreä ja vauras kaupunginosa Kenian pääkaupungissa Nairobissa avautuu auton ikkunasta kuin yhtenä suurena sademetsänä. Mutkikas tie johdattaa ison talon portille, jossa on vastassa talon suomalainen emäntä Johanna Jokinen-Gavidia. Hän toivottaa vieraan tervetulleeksi satumaiseen puutarhaan, jonka kukkaloisto huumaa kauneudellaan ja tuoksuillaan.
Johannan työ ulkoministeriössä vei hänet pari vuotta sitten Nairobiin, jossa hän työskentelee Suomen suurlähetystössä Somalia-tiimin vetäjänä. Osan ajasta Johanna asuu töidensä vuoksi Mogadishussa pienessä konttimajoituksessa.
Nairobin-koti löytyi sattumalta, kun Johannan perulainen mies Jorge näki vuokrailmoituksen talosta netissä. Johannan kollega kävi tekemässä tupatarkastuksen Johannan ollessa vielä Suomessa.
– Kollegani Tarja sanoi, että tästä saa oikean kodin. Rosslynin alueeseen liittyy paljon muistoja nuoruusvuosien matkoiltani Keniaan. Minulle oli selvää, että asetun juuri tälle alueelle. Rakennukset ovat aikaa nähneitä ja puutarhat ovat suuria.
Talon omistaa Yhdysvalloissa asuva kenialainen professori. Asuntoa oli hieman remontoitu juuri ennen muuttoa, joten Johannan perhe teki vain pieniä maalaustöitä ja rakensi puutarhaan pergolan.
Vitran naulakossa roikkuu Johannan pitkään haaveilema pieni käsilaukku, jonka hänen kaksi ystäväänsä toivat Libanonista. Afrikkalainen naishahmo ja punottu kori ovat Nairobista hankittuja.
Johannan aviomies Jorge suunnitteli ja piirsi olohuoneen pienemmän sohvan ja pöydän. Ne teetettiin kenialaisella puusepällä Mbithilla. Nahkasohva on Hakolan. Siena-tyynynpäälliset ovat Alvar Aallon suunnittelemat. Johannan ystävä, arkkitehti Jaana Mioch toi berberimaton Marrakechista Johannan toiveiden mukaan. Seinää koristaa egyptiläisen Mostafa Sleemin teos Listening to me. Kuutti Lavosen teos Suhde on eteisen katseenvangitsija. Valaisimet ovat Tapio Wirkkalan suunnittelemat.
KODIN VOI TEHDÄ MIHIN VAIN
Kansainvälinen työ on vienyt Johannaa ympäri maailmaa. Hän on asunut noin 15 eri maassa, esimerkiksi Afganistanissa, Saudi-Arabiassa, Brasiliassa, Tanskassa, Belgiassa, Italiassa ja Yhdysvalloissa.
– En ole koskaan rakastunut seiniin, ja muuttaminen on ollut minulle helppoa.
Tärkeintä hänelle on ollut rakentaa viihtyisä koti aina uuteen maahan ja kaupunkiin. Kotien tyyli on muuttunut maasta ja elämäntilanteesta riippuen.
– Koti on minulle inspiraation lähde, jossa on erilaisia tiloja. Uskon, että kodilla on valtava merkitys siinä, miten olen viihtynyt eri maissa.
Johanna on väri-ihminen ja hän suosii luonnonmateriaaleja. Kaikissa hänen kodeissaan on ollut paljon taidetta paikallisilta ja suomalaisilta taitelijoilta.
– Muotoilun ja taiteen kautta pääsen tutkimaan yhteiskuntaa syvällisemmin, Johanna pohtii.
Johannan perheellä on kodit myös Helsingissä ja Italian Toscanassa, jonka vuoksi Nairobiin lähti muuton yhteydessä vain pienempi tavarakontti. Johanna on ahkera kierrättäjä ja minimalisti, eikä ylimääräistä tavaraa kerry helposti.
– Muuttaminen on ihanaa, koska jokaisen muuton yhteydessä selkeytyy se, mitkä tavarat jatkavat kanssamme seuraavaan kotiin.
Artekin 406-nojatuolit Johanna sai perintönä ja vaihtoi mustat satulavyöt uusiin. Pyöreä pöytä on sisustussuunnittelija Jutta Wilhelmin tuotantoa. Suuri taideteos Naked Portrait ja pienempi vaalea teos ovat egyptiläisen taiteilija Mostafa Sleemin maalaamat. Värikäs pieni taulu on sudanilaisen Rashid Diabin käsialaa. Oikealla Katariina Sourin teos Marriage.
Johannaa kiehtoo kenialaisessa sisustuskulttuurissa luontoyhteys, upeat käsityöt ja moninaisuus. Nairobi on afrikkalaisen taiteen ja sisustuksen metropoli ja sieltä voi löytää taidetta melkein kaikista Afrikan maista.
SKANDI-AFRIKKALAINEN TYYLI
Osa Nairobin-kodin huonekaluista teetettiin paikallisella puusepällä. Johanna ideoi huonekalut ja hänen miehensä Jorge piirsi ne.
– Olen aina halunnut tukea paikallisia artesaaneja. Sisustusfilosofiani on sekoitus vähän kaikkea, ja kotona on suomalaista, paikallista ja maailmalta hankittua tavaraa. En pidä viimeisen päälle silotelluista kodeista. Suomessa arvostan valoisia asuntoja, mutta Keniassa tyyliin kuuluu pienempi määrä valoa sisällä.
Nairobin kodissa auringonvalo on ulkona, ja suuri puutarha on jatkumoa sisätiloille. Johanna kuvaa tyyliään skandinaaviseksi, mutta afrikkalaisella twistillä. Artekin klassiset tuolit ja pöydät ovat liittyneet tummapuisten, koristeellisesti veistettyjen huonekalujen seuraan. Ruokapöydän ympärille on kokoontunut sekä vaaleaa taivutettua koivua että iloisenkirjavasti verhoiltuja rautatuoleja. Värikäs ruokailunurkkaus onkin kodin sydän ja sen ensimmäinen pysähdyspaikka.
– Kutsun usein ystäviä illalliselle ja elokuvailtoihin kotiin. Koti on minulle inspiraation lähde ja elämän keskus.
Ruokailupöydän värikkäät metalliset tuolit ja lamput suunnitteli Afrikassa vaikuttava saksalainen sisustussuunnittelija Jutta Wilhelm. Itämaisen maton Johanna osti työmatkaltaan Pakistanista. Ruokailuryhmän seinää koristavat sudanilaisen taiteilija Rashid Diabin teos sekä taiteilija Katariina Sourin maalaus Out of Horizon.
Johanna rakastaa hedelmiä ja syö niitä päivittäin. Ne ovat hänelle myös osa estetiikkaa. Kulho on italialaisen Casantonio Potteryn. Se on ostettu Italian Cortonasta, jossa Johannalla on kakkoskoti. Johanna suosii myös suomalaisia tekstiilejä, kuten Marimekkoa.
KANSAINVÄLISYYS VERENPERINTÖNÄ
Johannan kaukokaipuu syntyi jo lapsena. Hän kirjoitti koulussa äidinkielen aineet aina matkustamisesta. Hänen lapsuudenkotinsa oli värikäs, ja siellä näkyi kiinnostus suomalaiseen muotoiluun. Johannan isoäiti keräsi taidetta ja teki ryijyjä.
– Kasvoin ympäristössä, jossa oli luonnollista lähteä Afrikkaan tai Lähi-itään. Äidilläni oli ystäviä, jotka työskentelivät Afrikassa. Kesällä odotin heiltä aina Afrikan-tuliaisia, Johanna muistelee.
Ensimmäiset taideostokset Johanna teki vanhempiensa opastuksella. Taide ei ole hänelle investointi vaan se merkitsee hyvää oloa.
– Jos taulu puhuttelee minua, niin yleensä se löytää kotiimme. En koskaan ajattele, onko taiteella jälleenmyyntiarvoa. Rakkauteni taiteeseen on vain vahvistunut vuosien varrella.
Yksi makuuhuoneista toimii Johannan joogahuoneena. Joogamatto on Manuela Boscon suunnittelema Tuli. Ystävä hankki afgaanimaton Kabulista Johannan toiveiden mukaan. Liikkuvaisen Johannan matkalaukku on aina puoliksi pakattuna. Artekin pöytä teetettiin omien mittojen mukaan. Tuoli 69 on Alvar Aallon Artekille suunnittelema klassikko. Perinteinen vanha Lamu-sänky on Swahili Chicin tuotantoa.
Yöpöydän valaisin on Eero Aarnion suunnittelema. Yöpöydän Johanna teetti paikallisella puusepällä. Tekstiileissä Johanna suosii Marimekkoa ja Lapuan Kankureita. Seinällä on taiteilija Manuela Boscon teos Äidin rukous.
VAATIVAT TYÖYMPÄRISTÖT
Johanna on työnsä vuoksi asunut myös useilla konfliktialueilla, kuten Somaliassa ja Afganistanissa, joissa turvallisuustilanne on heikko ja liikkuminen rajoitettua. Hän tuntee välillä huonoa omaatuntoa siitä, että on töiden vuoksi paljon poissa perheen luota.
– Arvostan enemmän tavallista arkea työskenneltyäni vaativissa olosuhteissa ja ympäristöissä. Olen jollain tavalla oppinut elämään erilaisten tunteiden kanssa. Työni antaa minulle paljon, ja upeimmat naiset olen tavannut maissa, joissa on paljon kärsimystä, kuten Somaliassa, Afganistanissa ja Saudi-Arabiassa.
Johanna kuvaa itseään taiteilijasieluiseksi kulkuriksi. Muutos on Johannalle jatkuvaa eikä hän yleensä mieti liikaa menneitä. Pysyvyyttä tuovat perhe ja laaja ystäväpiiri.
– Tunnen itse asiassa oloni usein parhaaksi käytännöllisessä konttiasunnossani Somaliassa, jossa on vain vähän kotivelvoitteita. Rakastan merellistä Mogadishua.
Pergolasta on kaunis näkymä puutarhaan. Pöytä teetettiin Nairobissa paikallisella puusepällä. Tuolit ovat Ikeasta, tyynyt päällystettiin Marimekon kankaalla. Johannan kollegat käyttävät pergolaa välillä myös työskentelypisteenä, kun he ovat matkalla lähellä sijaitsevaan YK:n toimistoon. Pöydän ympärillä nautitaan usein hyvää ruokaa ystävien kesken ja parannetaan maailmaa.
Puutarhassa kasvaa viisi erilaista avokadopuuta, papaijaa, pinaattia, kirsikkatomaatteja ja maissia. Puutarhuri käy kerran viikossa hoitamassa kasveja. Johanna istutti puutarhaan kukkameren, jossa on 40 eri lajiketta.
KOTI
Nairobissa, Keniassa
1980-luvulla rakennetussa
bungalow-talossa 5 h + keittiö +
3 kph, 264 m2. Lisäksi kolme terassia ja lähes hehtaarin puutarha.
ASUKKAAT
Ulkoministeriön virkahenkilö Johanna Jokinen-Gavidia, aviomies Jorge, Suomessa armeijaa käyvä Nicolas-poika, 19, ja rhodesiankoira Nea. Johanna Instagramissa
@jokinengavidia.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2