TEKSTI ANITA LINDBERG JA TAINA LAAKSOHARJU
KUVAT ANITA LINDBERG
KÄÄNNÖS SIRPA PERÄMAA
KOTI JA PUUTARHA 3/2013
Daalioita riittää jokaisen makuun. Puutarhurit ovat jalostaneet karkeasti arvioiden noin 15 000 lajiketta, joista riittää valinnanvaraa. Daaliat kruunaavat syksyn väriloiston, sillä ne aloittavat väri-ilottelunsa joka vuosi suunnilleen samaan aikaan syksyn korvilla. Ne kukkivat runsaasti, kunnes ensipakkaset palelluttavat ne.
Upeat daaliat voivat kasvaa useiden metrien korkuisiksi ja niiden suuret, kauniit kukat loistavat kilpaa auringon kanssa. Voit mainiosti poimia komeita kukkia maljakkoon ja asetella rohkeasti ison maljakollisen daalioita esille vieraita odotellessasi, sillä kukkia kehittyy koko ajan uusia. Daalioista tulevat mieleen etelän vahvat värit ja mausteet, kuten chili ja kaneli.
Vaikka kuinka houkuttaisi säilyttää daalian mukulat kasvihuoneessa, käytä kasvihuonetta vain mukuloiden esikasvatukseen tai kuivatukseen ennen kuin siirrät ne kellariin tai viileään varastoon talveksi. Daalianmukulat eivät kestä lämpötilan vaihteluita.
TUHANSIA LAJIKKEITA
Daalia on kotoisin Meksikosta Kolumbiaan ulottuvalta alueelta, missä kasvaa 28 erilaista luonnonvaraista lajia.
Eurooppaan kasvi kulkeutui 1780-luvun lopulla kasvitieteilijöiden tekemien keruureissujen yhteydessä. Ensin sitä tuotiin Madridiin, sieltä Saksaan Berliiniin ja pian muuallekin.
Daalioita oli helppo risteyttää, ja tuloksena saatiin aina vain upeampia kukkia. Vuoteen 1820 mennessä oli saatu jo yli sata muunnosta ja parinkymmenen vuoden jälkeen jo kaksi-tuhatta.
Englantiin perustettiin ensimmäinen daaliaseura 1800-luvun puolivälissä, ja noin 50 vuotta myöhemmin myös Tanskaan. 1969 ilmestyi ensimmäinen luettelo daalialajikkeista, johon niitä oli kertynyt peräti 15 000 – eikä uusille muunnoksille näy loppua vieläkään.
MONEN MUODON KAUNOTAR
Daaliat kuuluvat asterikasveihin, ja niiden suku on ilahduttavan monimuotoinen. Kukat voivat olla melkein minkä muotoisia tahansa aina täyspallosta litteämpikukkaisiin ja hämähäkkimäisiin variaatioihin. Alkuperäisten daalioiden kantaisistä (D. coccinea x pinnata) syntyneitä risteytyksiä kutsutaan tarhadaalioiksi. Tarhadaaliat puolestaan jaotellaan kukkien muodon mukaan eri ryhmiin: esimerkiksi pompom-daaliat ovat pallomaisen pyöreitä, anemone- eli vuokkodaaliat ovat usein yksinkertaisia ja muistuttavat suuria vuokkoja, ja kaktusdaalioilla on teräväkärkiset terälehdet. Lisäksi löytyy muun muassa lummedaalioita, pionidaalioita, koristedaalioita ja kaulusdaalioita.
Pohjoismaissa daalioita nimitettiin joskus georgiineiksi tai joriineiksi venäläisen professorin ja tutkimusmatkailijan Georgin mukaan.
Daalian kasvitieteellinen nimi on Dahlia x hortensis, joka juontaa juurensa maailmankuulun kasvitieteilijä Linnén oppilaan Andreas Dahlin nimestä. Tarinan mukaan Dahlin kerrotaan pitäneen daaliaa enemmänkin vihanneksena, mukulana, jota voitaisiin käyttää perunan tapaan. Luonnonvaraisten daalioiden kukkia onkin aikoinaan käytetty karjanrehuna ja lääkkeenä rakkovaivoja vastaan.
Daalia on kaunis vihreässä kukkapenkissä, mutta sitä voidaan käyttää myös yhdessä muiden värikkäiden kukkien kanssa. Tässä Daalia ’Babylon Bronze’ (lohenpunainen) ja ’Juanita’ (bordeaux) sekä niiden alapuolella keltaisia ja oransseja kehäkukkia. Sekä kehäkukat että daaliat ovat syötäviä kukkia.
HELPPO KASVATTAA
Daalian kasvatus on helppoa, mutta kannattaa olla kärsivällinen, sillä alussa kasvatus tuntuu todella hitaalta. Kukinnan aikaistamiseksi mukulat kannattaa esikasvattaa. Esikasvatus kannattaa aloittaa sisätiloissa huhti–toukokuussa. Istuta mukulat laatikoihin tai yksinkertaisesti isohkoon ruukkuun kosteaan kukkamultaan. Peitä mukula niin, että pieni verso sipulin yläosassa jää hiukan maanpinnan yläpuolelle. Kastele ja jätä valoisaan paikkaan kasvamaan. Jos esikasvatat mukulat kasvihuoneessa, muista suojata ne huolellisesti pakkaselta.
Varo kastelemasta liikaa esikasvatuksen aikana. Mukulat kannattaa kastella vasta, kun multa on kuivahtanut. Istuta mukulat hyvin läpäisevään maahan touko–kesäkuun vaihteessa sitten, kun yöpakkaset ovat ohi. Daaliat kukkivat runsaimmin hyvin aurinkoisella paikalla, mutta ne viihtyvät myös puolivarjossa.
Daalioiden korkeus vaihtelee melko paljon vajaasta puolesta metristä puoleentoista metriin. Tarkasta aina korkeus, kun ostat mukuloita. Myös istutusväli riippuu lajikkeen kasvutavasta, ja se on yleensä kerrottu mukulapaketin kyljessä.
Pompom-daaliat ovat soman pyöreitä.
KASTELE JA LANNOITA REILUSTI
Daaliat tarvitsevat paljon vettä, joten niitä ei kannata istuttaa suurten, paljon vettä tarvitsevien kasvien, kuten pensaiden ja puiden läheisyyteen.
Jos kesä on kuiva, kastele maahan istuttamasi daaliat kunnolla ja perusteellisesti noin kerran viikossa sen sijaan, että kastelisit hiukan joka päivä. Niin juuret kasvavat syvempään ja kasvit saavat vettä maasta paremmin.
Jos kasvatat daalioita ruukussa, kannattaa käyttää riittävän suuria ruukkuja ja multaa, johon on lisätty kastelukiteitä, jotta kasvit eivät kärsisi vedenpuutteesta, eikä niitä toisaalta tarvitse koko ajan päivystää kannu kädessä.
Suurikukkaisina kasveina daaliat kuluttavat melko runsaasti ravinteita. Kukkapenkkiin istutetut daaliat voit lannoittaa kompostimullalla tai orgaanisilla ravinteilla, esimerkiksi kanankakalla. Ravinteet eivät saa loppua varsinkaan juuri ennen kukintaa, jolloin on hyvä hetki uusia lannoitus. Kompostimultaa lisäämällä pidät rikkakasvit kurissa ja myös maa pysyy paremmin kosteana.
Kun vadilla on vettä, saat kukat säilymään jopa viikon.
KUIHTUNEET KUKAT NYPITÄÄN POIS
Jos istutat daaliat ruukkuun, voit istuttaessa sekoittaa ruukun alaosassa olevaan multaan kanankakkaa ruokavarastoksi daalialle. Tai voit käyttää nestemäistä kasviravinnetta kasteluveden mukana. Kannattaa kuitenkin olla varovainen, ettei lannoitteita lorahda liikaa: liikalannoitus altistaa tuhohyönteisille ja voi myöhästyttää kukintaa, kun kasvi innostuu tekemään valtavan lehtipehkon.
Kasvien kasvaessa kannattaa katkaista latvat ainakin osasta taimia, jotta ne kasvaisivat myös leveyttä ja tuottaisivat enemmän kukkanuppuja. Tätä ei ehkä kannata tehdä kuitenkaan kovin pohjoisessa Suomessa, jotta taimet ehtivät kukkaan. Muista nyppiä kuihtuneet kukat pois, jotta uudet kukat pääsevät paremmin kehittymään.
Daalioista saa näyttäviä asetelmia. Tässä erilaisten daalioiden lisäksi omenoita, keijun-kukkien lehtiä ja lumimarjaa.
MUKULOIDEN TALVETUS
Kun ensipakkaset ovat palelluttaneet daalioiden varret, on aika kaivaa mukulat varovasti maasta ja laittaa ne multineen laatikkoon. Vie mukulalaatikot kuivaan paikkaan, jossa lämpötila ei mene pakkasen puolelle.
Kun multa on kuivahtanut, karistele ja puhdista mullat pois mukuloista. Laita mukulat takaisin laatikoihin sanomalehtipaperilla peiteltyinä joko sahanpuruihin tai kuivaan turpeeseen. Varmista, että säilytyspaikka on kuiva, viileä ja pimeä. Ihanteellinen lämpötila on noin 5–6 astetta koko talven ajan. Sopiva säilytyspaikka on esimerkiksi kellari tai autotalli, jossa lämpötila ei laske nollan alapuolelle. Tarkista silloin tällöin, että mukulat ovat kiinteitä eikä niihin ole iskenyt sieni tai bakteeri, joka saattaa mädättää mukulan. Heitä tartunnan saaneet mukulat heti pois, jotta muut säästyvät tartunnalta.
Talven jälkeen voi pikkuhiljaa alkaa taas miettiä esikasvatusta ja tulevan kesän istutuksia.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2