Artikkeli

SAN­NA KE­KÄ­LÄI­NEN KU­VAT AR­TO VUO­HE­LAI­NEN­KO­TI JA KEIT­TIÖ 1-2/2014

Chia-tuorepuuro

Tässä ohjeessa valmistetaan trendikäs tuorepuuro chia-siemenistä brunssille. Siemenet ja pähkinät ovat pienestä koostaan huolimatta melkoisia pakkauksia. Niissä on paljon hyviä rasvoja, vitamiineja ja hivenaineita. Puuro tehdään mantelimaitoon, joka laktoosittomana sopii moneen ruokavalioon.

4 an­nos­ta

4 dl man­te­li­mai­toa, it­se teh­tyä tai val­mis­ta kts. oh­je al­la

2 rkl juok­se­vaa hu­na­jaa tai acai-sii­rap­pia

½ tl jau­het­tua ka­ne­lia

1 ½ dl chia-sie­me­niä

4 dl ko­ti­mai­sia mus­ti­koi­ta, pa­kas­te­va­del­mia tai mui­ta mar­jo­ja

4 rkl päh­ki­nöi­tä

1. Maus­ta man­te­li­mai­to hu­na­jal­la ja ka­ne­lil­la. Li­sää chia-sie­me­net ja se­koi­ta hy­vin. An­na te­key­tyä huo­neen­läm­mös­sä noin 10 mi­nuut­tia tai kun­nes seos on gee­li­mäis­tä. Mais­ta se­os­ta ja li­sää enem­män hu­na­jaa, jos olet ma­ke­am­man ys­tä­vä.

2. Se­koi­ta ta­sai­sek­si ja an­nos­te­le nel­jään tar­joi­lu­as­ti­aan. Nos­ta­pääl­le jäi­set mar­jat ja päh­ki­nät. Tar­joa tuo­re­puu­ron ta­paan esi­mer­kik­si bruns­sil­la tai vä­li­pa­la­na.

Vink­ki! An­na jo­kai­sen vie­raan koo­ta oma puu­ro. Lai­ta pik­ku-kul­hoon tar­jol­le paah­det­tu­ja sie­me­niä ja päh­ki­nöi­tä, kaa­ka­o­nib­se­jä, koo­kos­las­tu­ja ja mint­tua.

MAN­TE­LI­MAI­TO

Noin 4 dl val­mis­ta mai­toa

150 g ko­ko­nai­sia, kuo­rel­li­sia man­te­lei­ta

Li­o­tuk­seen:

noin 2 l vet­tä

Li­säk­si:

3 dl vet­tä

(jau­het­tua va­nil­jaa)

1. Lai­ta man­te­lit li­ko­a­maan yök­si noin 2 lit­raan vet­tä.

2. Kaa­da li­o­tus­ve­si pois. Lai­ta man­te­lit te­ho­se­koit­ti­men kul­hoon. Mit­taa jouk­koon 3 dl rai­kas­ta vet­tä. Rou­hi ha­lu­tes­sa­si jouk­koon va­nil­jaa. An­na ko­neen käy­dä, kun­nes man­te­lit ovat täy­sin rou­hit­tu­ja.

3. Sii­vi­löi seos. Säi­ly­tä man­te­li­mai­to kel­mul­la pei­tet­ty­nä vii­le­äs­sä. Yli­jää­neen man­te­li­pu­run voi käyt­tää esi­mer­kik­si pul­la- tai säm­py­lä­tai­ki­naan tai ri­po­tel­la tuo­re­puu­ron pääl­le.