Artikkeli

RUO­KA MARI HAR­JU­LA • KU­VAU­SA­VUS­TA­JA MI­KA­E­LA AN­TIN • KU­VAT KIR­SI-MAR­JA SA­VO­LA­KO­TI JA KEIT­TIÖ 3/2014

Bulgogi ja lisukkeet

Bulgogi on yksi suosituimmista korealaisista liharuoista. Ohueksi leikattu naudanliha marinoidaan, grillataan ja tarjotaan erilaisten kasvis­li­suk­keiden kera. Kiinankaalista hapattamalla valmistettu ja voimakkaasti maustettu kimchi ja erilaiset pikkelöidyt kasvikset ovat tyypillisiä lisukkeita.

4–6 an­nos­ta

800 g nau­dan si­sä­pais­tia

Ma­ri­na­di:

2–3 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

¼ dl see­sa­mi­öl­jyä

¾ dl ko­re­a­lais­ta soi­ja­kas­ti­ket­ta

2 rkl so­ke­ria

rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria

Tar­joi­luun:

kimc­hiä (ks. oh­je)

pik­ke­löi­ty­jä kurk­ku­ja (ks. oh­je)

ma­ri­noi­tu­ja pa­vu­ni­tu­ja (ks. oh­je)

sa­laa­tin­leh­tiä

kei­tet­tyä pyö­re­ä­jy­väis­tä rii­siä tai la­si­nuu­de­lei­ta

ko­re­a­lais­ta kod­joc­hang-chili- tah­naa

1. Leik­kaa liha ohuik­si vii­pa­leik­si tai sui­ka­leik­si. Saat to­del­la ohui­ta sui­ka­lei­ta, kun pa­kas­tat li­han en­nen käyt­töä ja vii­pa­loit sen koh­mei­se­na, puo­lik­si su­la­nee­na.

2. Val­mis­ta ma­ri­na­di. Kuo­ri ja hie­non­na val­ko­si­pu­lin­kyn­net. Se­koi­ta kaik­ki ma­ri­na­din ai­nek­set kes­ke­nään. Kään­te­le ma­ri­na­di li­ha­vii­pa­lei­den jouk­koon ja an­na maus­tua vä­hin­tään puo­li tun­tia.

3. Val­mis­ta kimc­hi, pik­ke­löi­dyt kur­kut ja ma­ri­noi­dut pa­vu­ni­dut eril­lis­ten oh­jei­den mu­kaan. Kei­tä rii­si tai la­si­nuu­de­lit. Lai­ta sa­laa­tin­leh­det ja chi­li­tah­na tar­jol­le.

4. Kyp­sen­nä li­ha­vii­pa­lei­ta gril­lis­sä tai va­lu­rau­ta­pa­ri­lal­la muu­ta­man mi­nuu­tin ajan, kun­nes ne ovat kyp­siä.

5. Tar­joa li­suk­kei­den kera.

KIMC­HI

800 g kii­nan­kaa­lia

¾ dl me­ri­suo­laa

pa­rin sen­tin pala in­ki­vää­riä

2—3 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

½ pur­jo

noin 7 sen­tin pala re­tik­kaa

2 rkl kod­jo­ka­roa, ko­re­a­lais­ta

chi­li­jau­het­ta tai ca­yen­ne­pip­pu­ria

2 tl so­ke­ria

2 tl ka­la­kas­ti­ket­ta

1. Hal­kai­se kaa­li pit­kit­täin ja pois­ta kan­ta. Lai­ta pie­neen ve­si­mää­rään ker­rok­sit­tain kaa­lia ja suo­laa. Lai­ta pääl­le lau­ta­nen ja spai­no. An­na te­key­tyä päi­vä huo­neen­läm­mös­sä.

2. Huuh­te­le kaa­lis­ta suo­la pois. Kuo­ri ja hie­non­na in­ki­vää­ri, val­ko­si­pu­li ja re­tik­ka. Hie­non­na pur­jo.

3. Se­koi­ta maus­teet sekä sil­put­tu in­ki­vää­ri, val­ko­si­pu­li, pur­jo ja re­tik­ka kes­ke­nään tah­nak­si. Hie­ro tah­naa kaa­lin leh­tien vä­liin. Lai­ta kaa­lit tii­vii­seen kan­nel­li­seen purk­kiin. An­na sen te­key­tyä taas päi­vä huo­neen­läm­mös­sä. Siir­rä purk­ki sen jäl­keen jää­kaap­piin ja an­na te­key­tyä vie­lä noin vii­si päi­vää.

4. Leik­kaa kaa­li en­nen tar­joi­lua.

Vink­ki! Et­ni­sis­tä liik­keis­tä saa os­tet­tua myös val­mis­ta kimc­hiä.

PIK­KE­LÖI­DYT KUR­KUT

1 kurk­ku

puo­li­kas pur­jo

½ rkl so­ke­ria

1 tl rii­si­vii­nie­tik­kaa

¾ rkl suo­laa

1 tl kod­jo­ka­roa, ko­re­a­lais­ta chi­li­jau­het­ta tai ca­yen­ne­pip­pu­ria

1. Leik­kaa kurk­ku hy­vin ohuik­si vii­pa­leik­si juus­to­höy­lää apu­na käyt­tä­en.

2. Hie­non­na pur­jo.

3. Lai­ta kas­vik­set kul­hoon, li­sää maus­teet ja se­koi­ta. An­na te­key­tyä noin puo­li tun­tia en­nen tar­joi­lua. Säi­ly­tä jää­kaa­pis­sa.

MA­RI­NOI­DUT PA­VU­NI­DUT

100 g pa­vu­ni­tu­ja

¾ tl suo­laa

noin 1 tl see­sa­mi­öl­jyä

1. Huuh­te­le pa­vu­ni­dut. Kie­hau­ta ne run­saas­sa ve­des­sä, va­lu­ta ja jääh­dy­tä.

2. Se­koi­ta suo­la ja öl­jy itu­jen jouk­koon ja an­na maus­tua vä­hin­tään puo­li tun­tia en­nen tar­jo­a­mis­ta.

3. Säi­ly­tä jää­kaa­pis­sa.

Pik­ke­löi­dyt kas­vik­set on hyvä käyt­tää muu­ta­man vuo­ro­kau­den si­säl­lä val­mis­tuk­ses­ta.