RUOKA MARI HARJULA • KUVAUSAVUSTAJA MIKAELA ANTIN • KUVAT KIRSI-MARJA SAVOLAKOTI JA KEITTIÖ 3/2014
4–6 annosta
800 g naudan sisäpaistia
Marinadi:
2–3 valkosipulinkynttä
¼ dl seesamiöljyä
¾ dl korealaista soijakastiketta
2 rkl sokeria
rouhittua mustapippuria
Tarjoiluun:
kimchiä (ks. ohje)
pikkelöityjä kurkkuja (ks. ohje)
marinoituja pavunituja (ks. ohje)
salaatinlehtiä
keitettyä pyöreäjyväistä riisiä tai lasinuudeleita
korealaista kodjochang-chili- tahnaa
1. Leikkaa liha ohuiksi viipaleiksi tai suikaleiksi. Saat todella ohuita suikaleita, kun pakastat lihan ennen käyttöä ja viipaloit sen kohmeisena, puoliksi sulaneena.
2. Valmista marinadi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään. Kääntele marinadi lihaviipaleiden joukkoon ja anna maustua vähintään puoli tuntia.
3. Valmista kimchi, pikkelöidyt kurkut ja marinoidut pavunidut erillisten ohjeiden mukaan. Keitä riisi tai lasinuudelit. Laita salaatinlehdet ja chilitahna tarjolle.
4. Kypsennä lihaviipaleita grillissä tai valurautaparilalla muutaman minuutin ajan, kunnes ne ovat kypsiä.
5. Tarjoa lisukkeiden kera.
KIMCHI
800 g kiinankaalia
¾ dl merisuolaa
parin sentin pala inkivääriä
2—3 valkosipulinkynttä
½ purjo
noin 7 sentin pala retikkaa
2 rkl kodjokaroa, korealaista
chilijauhetta tai cayennepippuria
2 tl sokeria
2 tl kalakastiketta
1. Halkaise kaali pitkittäin ja poista kanta. Laita pieneen vesimäärään kerroksittain kaalia ja suolaa. Laita päälle lautanen ja spaino. Anna tekeytyä päivä huoneenlämmössä.
2. Huuhtele kaalista suola pois. Kuori ja hienonna inkivääri, valkosipuli ja retikka. Hienonna purjo.
3. Sekoita mausteet sekä silputtu inkivääri, valkosipuli, purjo ja retikka keskenään tahnaksi. Hiero tahnaa kaalin lehtien väliin. Laita kaalit tiiviiseen kannelliseen purkkiin. Anna sen tekeytyä taas päivä huoneenlämmössä. Siirrä purkki sen jälkeen jääkaappiin ja anna tekeytyä vielä noin viisi päivää.
4. Leikkaa kaali ennen tarjoilua.
Vinkki! Etnisistä liikkeistä saa ostettua myös valmista kimchiä.
PIKKELÖIDYT KURKUT
1 kurkku
puolikas purjo
½ rkl sokeria
1 tl riisiviinietikkaa
¾ rkl suolaa
1 tl kodjokaroa, korealaista chilijauhetta tai cayennepippuria
1. Leikkaa kurkku hyvin ohuiksi viipaleiksi juustohöylää apuna käyttäen.
2. Hienonna purjo.
3. Laita kasvikset kulhoon, lisää mausteet ja sekoita. Anna tekeytyä noin puoli tuntia ennen tarjoilua. Säilytä jääkaapissa.
MARINOIDUT PAVUNIDUT
100 g pavunituja
¾ tl suolaa
noin 1 tl seesamiöljyä
1. Huuhtele pavunidut. Kiehauta ne runsaassa vedessä, valuta ja jäähdytä.
2. Sekoita suola ja öljy itujen joukkoon ja anna maustua vähintään puoli tuntia ennen tarjoamista.
3. Säilytä jääkaapissa.
Pikkelöidyt kasvikset on hyvä käyttää muutaman vuorokauden sisällä valmistuksesta.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2