RUOKA MARI HARJULA • KUVAUSAVUSTAJA MIKAELA ANTIN • KUVAT KIRSI-MARJA SAVOLAKOTI JA KEITTIÖ 3/2014
noin 1 ½ kg luullista possunlapaa
½ dl sokeria
3 rkl karkeaa merisuolaa
Lisäksi:
2 tl karkeaa suolaa
3 rkl ruokosokeria
Tarjoiluun:
keitettyä pyöreäjyväistä riisiä
2–3 keräsalaattia
3–4 chiliä ohuina viipaleina
pikkelöityjä kurkkuja (ks. ohje alla)
inkivääri-kevätsipulikastiketta (ks. ohje alla)
sinappimajoneesi (ks. ohje alla)
1. Sekoita sokeri ja suola keskenään ja hiero seos possunlihaan. Laita liha uunivuokaan, peitä kelmulla ja anna maustua jääkaapissa yön yli.
2. Kaada possusta irronnut neste pois uunivuoasta. Kypsennä possua 150-asteisessa uunissa ensin neljä tuntia. Valele lihaa muutaman kerran kypsentämisen aikana siitä irtoavalla paistoliemellä. Liha on sopivan kypsää, kun sen saa revittyä vaivatta palasiksi haarukalla.
3. Ota liha pois uunista. Nosta uunin lämpötila 250 asteeseen. Sekoita suola ja ruokosokeri keskenään ja hiero possun pinnalle. Laita possu takaisin uuniin ja anna paistua noin 15 minuuttia, kunnes sen pinta on kullanruskea.
4. Lihan kypsyessä valmistele lisukkeet erillisten ohjeiden mukaan. Valmista myös riisi. Irrota keräsalaatin lehdet toisistaan ja laita tarjolle. Leikkaa chilit ohuiksi viipaleiksi.
5. Revi liha valmiiksi haarukoiden avulla tarjolle tai vie liha tarjolle kokonaisena. Varaa lihan tarjoiluvälineiksi haarukat, joiden avulla sitä voi repiä salaatinlehtien täytteeksi.
6. Kokoa riisiä ja muita täytteitä salaatinlehdille. Viimeistele inkivääri-kevätsipulikastikkeella ja sinappimajoneesilla. Voit tarjota lisänä myös korealaista kodjochang-chilitahnaa.
Valmistusaika: noin 1 tunti + lihan marinoitumisaika 8–10 tuntia + kypsentämisaika 5 tuntia
PIKKELÖIDYT KURKUT
1 kurkku
puolikas purjo
½ rkl sokeria
1 tl riisiviinietikkaa
¾ rkl suolaa
1 tl kodjokaroa, korealaista chilijauhetta tai cayennepippuria
1. Leikkaa kurkku hyvin ohuiksi viipaleiksi juustohöylää apuna käyttäen.
2. Hienonna purjo.
3. Laita kasvikset kulhoon, lisää mausteet ja sekoita. Anna tekeytyä noin puoli tuntia ennen tarjoilua. Säilytä jääkaapissa.
Valmistusaika: noin 20 minuuttia + tekeytymisaika 30 minuuttia
INKIVÄÄRI-KEVÄTSIPULIKASTIKE
1 iso nippu kevätsipulia
noin 4 sentin pala tuoretta inkivääriä
2–3 rkl rypsiöljyä
2 tl riisiviinietikkaa
ripaus suolaa
tilkka soijakastiketta
1. Hienonna kevätsipulit. Kuori ja raasta inkivääri.
2. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään ja anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.
Valmistusaika: noin 15 minuuttia
SINAPPIMAJONEESI
2 dl majoneesia
2 rkl kokojyväsinappia
tilkka riisiviinietikkaa
ripaus sokeria ja suolaa
1. Sekoita majoneesin joukkoon mausteet ja anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.
Valmistusaika: 10 minuuttia
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2