Koti ja keittiö 1-2/2009
Näin paistat parhaat blinit
Blinien maku perustuu siihen, että taikinajuuren annetaan käydä huoneenlämmössä pitkään. Nopeasti taikinan saa happamaksi
lisäämällä smetanaa tai kermaviiliä.
Vaahdotetut valkuaiset ja olut kuohkeuttavat taikinan.
Rapean blinin salaisuus on, että rasvaa lisätään pannulle vähitellen paistamisen lomassa ja bliniä käännetään useita kertoja.
Blinit voi paistaa myös ohukaispannussa.
Ruokajuomiksi sopivat kivennäisvesi, olut, kuohuviini ja samppanja.
Perinteiset blinit
noin 10 isoa bliniä
4 dl maitoa
20 g hiivaa
2 1/2 dl tattarijauhoja
3 1/2 dl vehnäjauhoja
3 munaa
3 rkl sulatettua voita
1/2 pulloa olutta
1 tl suolaa
Paistamiseen:
voita tai kirkastettua voita
1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää puolet jauhoista.
Anna tekeytyä huoneenlämmössä yön yli.
2. Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Lisää taikinaan keltuaiset, loput
jauhot, voisula ja olut sekä suola.
3. Vaahdota valkuaiset ja lisää taikinaan varovasti käännellen.
4. Paista blinipannulla sentin paksuisia blinejä.
Vinkki! Oluen sijaan taikinaan voi käyttää myös kivennäisvettä.
Hinta: noin 6 €
Aika: noin 1 h + taikinan tekeytyminen noin 12 t
Vaikeusaste: melko helppo
Nopeat blinit
noin 10 isoa bliniä
5 dl maitoa
25 g hiivaa
2 dl tattarijauhoja
1 1/2 dl vehnäjauhoja
3 munaa
1 prk (120 g) smetanaa
3/4 tl suolaa
Paistamiseen:
voita tai kirkastettua voita (ks. erillinen ohje lopusta)
1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää tattari- ja vehnäjauhot. Anna kohota noin 1 - 2 tuntia.
2. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset, smetana ja suola taikinaan.
3. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja nostele varovasti taikinaan.
4. Paista blinipannulla noin sentin paksuisia blinejä.
Hinta: noin 5 €
Aika: noin 1 t + taikinan tekeytymisaika 1 - 2 t
Vaikeusaste: melko helppo
Kirkastettu voi
Kirkastettu voi kestää hyvin kuumuutta ja tekee blineistä tasaisemman värisiä. Valmista kirkastettu voi seuraavasti: Sulata voi kattilassa, kuori vaahto ja anna hetken jäähtyä, jotta vaalea hera painuu kattilan pohjalle. Kaada pinnalle jäänyt kirkas voi varovasti erilliseen astiaan ja käytä paistorasvana.
Lisukkeet
Poromousse
100 g kylmäsavuporoa
1 dl kuohu- tai vispikermaa
1 prk (200 g) ranskankermaa
2 tl piparjuuritahnaa
puolikas punasipuli
puolikas maustekurkku
3 rkl tuoretta ruohosipulia
hienonnettuna
ripaus suolaa
ripaus rouhittua mustapippuria
1. Vaahdota kerma. Lisää ranskankerma ja piparjuuritahna.
2. Hienonna punasipuli. Kuutioi maustekurkku ja poro. Sekoita sipulit, maustekurkut, poro, ruohosipulisilppu ja mausteet ranskankermaseokseen.
3. Anna maustua jääkaapissa vähintään puoli tuntia.
Hinta: noin 6 €
Aika: noin 15 min + maustumisaika 30 min
Vaikeusaste: melko helppo
Kylmäsavulohitartar
400 g kylmäsavulohta
1 punasipuli
2 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna
2 rkl tuoretta ruohosipulia hienonnettuna
3 - 4 rkl pieniä kapriksia
3/4 dl oliiviöljyä
2 rkl limemehua
rouhittua mustapippuria
ripaus suolaa
ripaus sokeria
Tarjoiluun:
smetanaa
1. Kuutioi lohi ja suikaloi sipuli.
2. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna maustua jääkaapissa
vähintään puoli tuntia.
Hinta: noin 10,50 €
Aika: noin 15 min + maustumisaika 30 min
Vaikeusaste: melko helppo
Silliterriini
2 matjessillifileetä (150 g)
4 liivatelehteä
2 dl kuohu- tai vispikermaa
1 pieni sipuli
puoli ruukkua ruohosipulia
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl sitruunamehua
2 - 3 rkl vodkaa
(ripaus suolaa)
rouhittua mustapippuria
1. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan.
2. Valuta ja hienonna sillifileet. Vaahdota kerma.
3. Hienonna sipuli ja ruohosipuli.
4. Notkista tuorejuusto sitruunamehulla ja vodkalla.
5. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja liuota ne tilkkaan
kuumaa vettä. Kaada seos ohuena nauhana tuorejuustoseokseen.
Lisää sipulit, silli ja kermavaahto. Mausta mustapippurilla ja ripauksella suolaa.
6. Vuoraa pitkänomainen leipävuoka kelmulla. Kaada seos vuokaan,
kääntele kelmu päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa vähintään
kolme - neljä tuntia, mielellään seuraavaan päivään.
7. Leikkaa terriini viipaleiksi.
Hinta: noin 11 €
Aika: noin 30 min + jähmettymisaika 3 - 4 t
Vaikeusaste: melko helppo
Wasabi-avokadokatkarapulisuke
200 g jättikatkaravunpyrstöjä
tai isoja katkarapuja
1 avokado
2 dl paksua, maustamatonta jogurttia (turkkilaista tai kreikkalaista)
3 rkl kevytmajoneesia tai smetanaa
1 - 2 tl wasabitahnaa
1 - 2 rkl limemehua
1. Sulata ja valuta katkaravut. Halkaise avokado, poista kivi ja kuoret ja kuutioi avokado.
2. Sekoita jogurtti ja majoneesi tai smetana. Mausta wasabitahnalla
ja limemehulla. Lisää lopuksi avokadokuutiot. Anna maustua vähintään puoli tuntia.
3. Lusikoi avokadotahnaa ja katkarapuja blineille.
Hinta: noin 9 €
Aika: noin 15 min + maustumisaika 30 min
Vaikeusaste: melko helppo
Yrttimarinoituja sieniä
400 g tuoreita herkkusieniä
3 - 4 valkosipulinkynttä
1 rkl tuoretta persiljaa tai lehtipersiljaa hienonnettuna
2 rkl tuoretta basilikaa hienonnettuna
1/2 tl suolaa
ripaus sokeria
rouhittua mustapippuria
3/4 dl oliiviöljyä
2 rkl vaaleaa balsamiviinietikkaa
Tarjoiluun:
smetanaa
1. Puhdista ja paloittele sienet.
2. Kiehauta sienet nopeasti kuumassa vedessä, valuta ja jäähdytä.
3. Hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita kaikki marinointiliemen ainekset keskenään. Kääntele sienet marinadiin ja anna maustua vähintään pari tuntia.
Hinta: noin 8 €
Aika: noin 30 min + marinoitumisaika 2 t
Vaikeusaste: hieman työläs
Vinkki! Smetanaa voi kuohkeuttaa vatkaamalla sitä sähkövatkaimella. Pehmeän vaahdon saat, kun lisäät smetanaan vaahdotettua kermaa. Voit maustaa smetanaa esim. lime tai sitruunamehulla ja yrteillä.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2