Artikkeli

Bataattikeitto ja siemengranola

Rapea siemengranola höystää paahdetun bataattikeiton.

4 an­nos­ta

800 g ba­taat­tia

1 si­pu­li

2 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

2 rkl öl­jyä

8 dl vet­tä

2–3 rkl kas­vis­fon­dia

3 rkl li­me­me­hua

1 chi­li­pap­ri­ka

2–3 tl ma­ke­aa sa­vu­pap­ri­kaa

1 tl juus­to­ku­mi­naa

1 tl jau­het­tua in­ki­vää­riä

1 tl kur­ku­maa

½ rkl hu­na­jaa

ri­paus rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria

ri­paus suo­laa

2 dl ruo­ka­ker­maa

Tar­joi­luun:

sie­meng­ra­no­laa (ks. oh­je al­la)

1. Pis­te­le ba­taat­tei­hin rei­kiä ja kyp­sen­nä uu­nis­sa 175 as­tees­sa noin tun­ti, kun­nes ne peh­me­ne­vät.

2. Kuo­ri ja silp­pua si­pu­li ja val­ko­si­pu­lin­kyn­net. Kuu­men­na öl­jy kat­ti­las­sa, li­sää si­pu­lit ja kään­te­le het­ken.

3. Li­sää vesi ja fon­di ja kuu­men­na kie­hu­vak­si. An­na hau­tua, kun­nes si­pu­lit peh­me­ne­vät.

4. Lu­si­koi paah­det­tu­jen ba­taat­tien si­suk­set kat­ti­laan ja so­seu­ta keit­to.

5. Li­sää lo­put maus­teet ja ruo­ka­ker­ma. Kuu­men­na keit­to vie­lä kie­hu­vak­si.

6. Tar­joa sie­meng­ra­no­lan kera.

 Sie­meng­ra­no­la

 3 dl kau­ra­hiu­ta­lei­ta

1 dl sak­san­päh­ki­nöi­tä rou­hit­tui­na

1 dl man­te­lei­ta rou­hit­tui­na

¾ dl kur­pit­san­sie­me­niä

¾ dl au­rin­gon­ku­kan­sie­me­niä

½ dl pin­jan­sie­me­niä

2 rkl chia-sie­me­niä

50 g voi­ta tai koo­ko­söl­jyä

½ dl sii­rap­pia tai hu­na­jaa

½ dl ruo­ko­so­ke­ria

½ tl suo­laa

1. Mit­taa kau­ra­hiu­ta­leet lei­vin­pa­pe­rin pääl­le pel­lil­le. Rou­hi päh­ki­nät ja man­te­lit. Se­koi­ta rou­hi­tut päh­ki­nät ja man­te­lit sekä sie­me­net kau­ra­hiu­ta­lei­siin.

2. Su­la­ta voi ja se­koi­ta jouk­koon maus­teet. Kaa­da seos pel­lil­le sie­men­se­ok­sen pääl­le. Kään­te­le va­ro­vas­ti.

3. Paah­da mys­li­se­os­ta uu­nis­sa 180–200 as­tees­sa 20–25 mi­nuut­tia, kun­nes saa vä­riä ja ra­peu­tuu. Kään­te­le paah­ta­mi­sen ai­ka­na muu­ta­man ker­ran.

4. Ota pel­ti uu­nis­ta ja an­na se­ok­sen jääh­tyä. Pur­ki­ta.

5. Tar­joa keit­to­jen li­suk­kee­na tai mys­lin ta­paan.

Kat­so myös nämä iha­nat re­sep­tit:

In­ti­a­lai­nen ba­taat­ti-kik­her­ne­pa­ta

Ba­taat­ti-lins­si­keit­to

Ko­re­a­lai­nen keit­to

Kat­ka­ra­pu­keit­to