Sanna Kekäläinen Kuvat Reetta Pasanen
Banoffee-pavlova
25 min + 3 t . helpohko . 9 e
8–10 palaa
Marenki:
4 kananmunanvalkuaista
2 dl sokeria
2 tl maissitärkkelystä
1 tl valkoviinietikkaa
Täyte:
1 prk (3,3 dl) kuohukermaa
1 tl espresso-pikakahvijauhetta
3 banaania
1 ½ dl karamellilevitettä (Bonne Maman) tai paksua kinuskikastiketta
3 rkl raastettua, tummaa suklaata
(pääsiäiskarkkeja, pikku- marenkeja)
1. Tee marenki. Lämmitä uuni 125 asteeseen. Vatkaa huoneenlämpöiset valkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää 1 dl sokeria vähän kerrallaan koko ajan vatkaten, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Siivilöi joukkoon maissitärkkelys ja sekoita hyvin. Kääntele loppu sokeri ja etikka vaahtoon.
2. Piirrä leivinpaperille ympyrä (Ø noin 25 cm). Laita paperi uunipellille ylösalaisin, ettei kynän jälki tartu marenkiin. Levitä marenkiseos lusikalla ympyrän sisälle niin, että marengin keskiosa jää ulkoreunoja matalammaksi.
3. Paista marenkia uunin keskitasolla 1 t 15 min. Katkaise virta uunista ja jätä marenki uuniin kuivumaan kahdeksi tunniksi.
4. Vatkaa kerma vaahdoksi. Mausta vaahto pikakahvijauheella. Viipaloi banaanit.
5. Levitä suurin osa karamellilevitteestä marenkipohjalle. Nosta päälle banaaniviipaleita ja kermavaahtoa. Viimeistele lopulla karamellilevitteellä ja suklaaraasteella. Koristele halutessasi pikkumarengeilla ja pääsiäiskarkeilla.
Vinkki: Oikaise ja käytä kaupan valmiita marenkipohjia. Maidottoman pavlovan saat käyttämällä kasvipohjaista, vaahtoutuvaa kermaa ja vaihtamalla kinuskikastikkeen vegaaniseen versioon. Kokonaan vegaaninen kakku onnistuu tekemällä pohja kikhernepurkin liemestä. Netistä löytyy ohjeita hakusanalla aquafabamarenki.
Intialaisesta butter chickenistä mukaillussa kasvisversiossa broileri vaihtuu bataattiin. Jos tykkäät tulesammasta, laita pataan tuplamäärä chiliä. Kunnon pala voita viimeistelee padan niin ihanaksi, että lautanen tulee kaavittua naanleivän palalla viimeiseen pisaraan.
Photography: Reetta Pasanen
Gnudit eli toscanalaiset, ricottasta tehdyt gnocchit maistuvat lempeän kermaisen kastikkeen kanssa. Jos kastikkeen teko tuntuu liian työläältä, oikaise ja sulata hieman voita. Raasta päälle parmesaania, ja sinulla on annos.
Intialaisesta butter chickenistä mukaillussa kasvisversiossa broileri vaihtuu bataattiin. Jos tykkäät tulesammasta, laita pataan tuplamäärä chiliä. Kunnon pala voita viimeistelee padan niin ihanaksi, että lautanen tulee kaavittua naanleivän palalla viimeiseen pisaraan.
Photography: Reetta Pasanen
Gnudit eli toscanalaiset, ricottasta tehdyt gnocchit maistuvat lempeän kermaisen kastikkeen kanssa. Jos kastikkeen teko tuntuu liian työläältä, oikaise ja sulata hieman voita. Raasta päälle parmesaania, ja sinulla on annos.
Sommittele syksy pastalautaselle. Paista sieniä timjamin kanssa ja lorota kastikkeeksi valkoviiniä. Päälle vielä kunnon keko parmesaania, niin uskomattoman umaminen pasta on valmis. Tähän pastaan sopivat niin suppikset, kantarellit kuin tatitkin.
Fabian Björk
Uunissa kypsyvä hillo on superhelppo valmistaa: marjat pellille, loraus vettä, sokeria ja mieleisiä mausteita joukkoon ja uuni hoitaa loput. Kirpeän makea marjahillo maistuu ihanalta voimakkaiden juustojen, muurikkalettujen ja vaniljajäätelön kanssa. Pieni ripaus mustapippuria terävöittää maun. Tuias-keramiikkamuki Skafferista Porvoosta.
Uunissa kypsyvä hillo on superhelppo valmistaa: marjat pellille, loraus vettä, sokeria ja mieleisiä mausteita joukkoon ja uuni hoitaa loput. Kirpeän makea marjahillo maistuu ihanalta voimakkaiden juustojen, muurikkalettujen ja vaniljajäätelön kanssa. Pieni ripaus mustapippuria terävöittää maun. Tuias-keramiikkamuki Skafferista Porvoosta.
LUETUIMMAT
LUETUIMMAT
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2