Artikkeli

Koti ja keit­tiö Jou­lu­lii­te 2003

Äyriäis-lohipatee

Valmista ensin täyte. Sulata voi pannulla ja ripottele jauhot joukkoon. Anna ruskistua kevyesti...

8 an­nos­ta

noin 800 g loh­ta fi­lee­nä

2 mu­naa

3 dl kuo­hu­ker­maa

2 rkl mais­si­tärk­ke­lys­jau­ho­ja

½ dl val­ko­vii­niä

1 rkl me­ri­suo­laa

ri­paus val­ko­pip­pu­ria

Täy­te:

1 ½ rkl voi­ta

3 rkl veh­nä­jau­ho­ja

2 dl ke­vyt­ker­maa

1 dl ka­la­lien­tä

ri­paus suo­laa ja val­ko­pip­pu­ria

nip­pu til­liä

nip­pu ruo­ho­si­pu­lia

200 g iso­ja kat­ka­ra­pu­ja tai jo­ki­ra­vun­pyrs­tö­jä

Ko­ris­te­luun:

äy­ri­äi­siä

sa­laat­tia

1. Val­mis­ta en­sin täy­te. Su­la­ta voi pan­nul­la ja ri­pot­te­le jau­hot jouk­koon. An­na rus­kis­tua ke­vy­es­ti.

2. Se­koi­ta ke­vyt­ker­ma ja ka­la­lie­mi. Kaa­da nes­te pan­nul­le. An­na kas­tik­keen sa­os­tua noin 5 mi­nuut­tia.

3. Maus­ta kas­ti­ke ja li­sää sil­pu­tut yr­tit ja kat­ka­ra­vut. An­na jääh­tyä.

4. Val­mis­ta ka­la­mu­re­ke­se­os. Pois­ta fi­lees­tä ruo­dot ja nah­ka. Hie­non­na kala haa­ru­kal­la tai mo­ni­toi­mi­ko­nees­sa. Li­sää mu­nat yk­si­tel­len ja sit­ten ker­ma. Li­sää lo­put ai­nek­set ja se­koi­ta.

5. Voi­te­le pit­ku­lai­nen vuo­ka ja le­vi­tä sii­hen puo­let mu­re­ke­se­ok­ses­ta. Li­sää vä­liin täy­te ja pääl­le lop­pu mu­re­ke­se­os. Pane pääl­le öl­jyt­ty lei­vin­pa­pe­ri ja kan­nek­si fo­li­o­pa­la.

6. Kyp­sen­nä pa­tee­ta 175-as­tei­ses­sa uu­nis­sa ve­si­hau­tees­sa noin puo­li­tois­ta tun­tia.

7. Ko­ris­te­le äy­ri­äi­sil­lä ja tar­joa läm­pi­mä­nä tai kyl­mä­nä sa­laat­ti­pe­dil­lä.