Artikkeli

Kat­ri Schrö­der Ku­vat Reet­ta Pa­sa­nen­Ko­ti ja keit­tiö 5/2012

Appel­sii­ni­mu­ta­kakku

Onnistunut mutakakku on pinnalta ja reunoilta kypsä, mutta keskeltä pehmeän suklainen.

10–12 an­nos­ta

200 g voi­ta tai mar­ga­rii­nia

200 g tum­maa suk­laa­ta (kaa­kao-pi­toi­suus vä­hin­tään 60 %)

2 rkl ap­pel­sii­ni­li­köö­riä,

esim. Grand Mar­nier

1 (luo­mu)ap­pel­sii­nin raas­tet­tu

kuo­ri

2 dl veh­nä­jau­ho­ja

2 rkl kaa­ka­o­jau­het­ta

1 tl lei­vin­jau­het­ta

ri­paus suo­laa

3 ka­nan­mu­naa

2 dl so­ke­ria

1. Su­la­ta ras­va kat­ti­las­sa ja pa­loit­te­le suk­laa jouk­koon. Siir­rä kat­ti­la syr­jään ja se­koi­ta, kun­nes suk­laa on täy­sin su­la­nut.

2. Va­lu­ta seos kul­hoon ja se­koi­ta jouk­koon ap­pel­sii­ni­li­köö­ri, raas­tet­tu ap­pel­sii­nin kuo­ri, veh­nä­jau­hot, joi­hin on se­koi­tet­tu kaa­ka­o­jau­he, lei­vin­jau­he ja ri­paus suo­laa. Se­koi­ta ta­sai­sek­si tai­ki­nak­si.

3. Vat­kaa ka­nan­mu­nat ja so­ke­ri kuoh­ke­ak­si vaah­dok­si. Nos­te­le mu­na­vaah­don jouk­koon lo­puk­si suk­laa­se­os va­ro­vai­ses­ti nos­tel­len. Vuo­raa lei­vin­pa­pe­ril­la ir­to­poh­ja­vuo­an (hal­kai­si­ja n. 26 cm)poh­ja, voi­te­le ja korp­pu­jau­ho­ta reu­nat. Va­lu­ta tai­ki­na vuo­kaan.

4. Pais­ta 200-as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin 20 mi­nuut­tia. An­na ka­kun jääh­tyä kun­nol­la ri­ti­län pääl­lä. Siir­rä kak­ku tar­joi­lu­va­dil­le täy­sin jääh­ty­nee­nä pa­pe­ria apu­na käyt­tä­en. Ri­pot­te­le pin­nal­le to­mu­so­ke­ria.