Anun ateljeessa tarjotaan vieraille aina lasilliset kuohuvaa. Se on arjen kauneutta, jota Anu vaalii. Kaksi sähköpöytää ovat työpöytiä, mutta tarvittaessa niille katetaan myös illallinen. Molemmat maalaukset ovat Iiris Pentikäisen töitä. Portaat johtavat makuuhuoneeseen.
kuvaussuunnittelu Mia Lundberg teksti Jaana Kivipelto-Tulkki kuvat Martti Järvi
Tervetuloa Posiolle!
Anun ja Topin kotitalo muodostuu vanhasta hirsitalosta ja modernista uudisosasta, jotka on taiten yhdistetty toisiinsa. Arkkitehtina toimi Niko Tiula. Datsaksi kutsuttu hirsitalo on saanut nimensä siitä, että se on rakennettu alun perin idänkauppaa ja vieraiden kestitsemistä varten. Anun ja Topin haltuun rakennus päätyi noin 25 vuotta sitten. Laajennusosa tehtiin 13 vuotta sitten.
Ruska tekee tuloaan. Hongat hehkuvat auringossa, ja Kitka välkkyy ympärillä syksynsinisenä. Mustalla paneloitu matala hirsirakennus avautuu järvelle päin. Betonisen talon suuret ikkunat kurottavat korkealle ja tuovat auringon sisään. Talojen yhdistelmä on ainutlaatuinen.
Isäntä ja perheen koirat ovat kairassa, mutta paikalla ovat Anun lisäksi tytär Raisa, hänen tyttärensä Iiris sekä Iiriksen lapset, 5-vuotias Sylvi ja viisikuinen Santeri – neljä sukupolvea.
– Iiris on luovuuteni jatkaja, Anu esittelee hyvillään.
Iiris on 31-vuotias perheenäiti, lääkäri Iin kunnassa ja myös kuvataiteilija.
– Kannustan Iiristä löytämään luovuudelle aikaa, Anu sanoo.
Arjen luovuutta viljelee esieskarilainen Sylvi.
– Sylvi on uinut sydämensä kyllyydestä paljussa koko aamun, kertoo Raisa ja nauraa.
Anu sanoo muuttuneensa iän myötä: – Energia on säilynyt, jopa lisääntynyt, mutta olen tullut nöyremmäksi. Olen oppinut antamaan muillekin tilaa, kasvatan itseäni siihen.
Perhe osti Anulle lahjaksi Reidar Särestöniemen varhaisen työn vuodelta 1958. Työ on seinällä ylinnä oikealla. Madonna näytti Anun mielestä valkealla seinällä ”niin pahalta”, että jotain piti keksiä. – Reidarin takia maalattiin koko seinä, Anu sanoo. Muut teokset ovat Iiris Pentikäisen, alhaalla vasemmalla toinen Reidar Särestöniemen työ. Hiiltyneeltä puulta näyttävä veistos ikkunan edessä on Italiasta.
Hyvät ihmiset
Viikkoa ennen haastattelua Anu matkusti yöjunalla Turkuun ja opasti neljä taiteilijakierrosta Alussa oli siemen -näyttelyssään Wäinö Aaltosen museossa Turussa. Sen jälkeen on rakennettu uutta näyttelyä Rovaniemen kaupunginteatterin aulaan, kestitty ryhmää Pentikin myymälöiden väkeä ja muovailtu uutta. Viikonloppuna on Anusta kertovan Anu P. -näytelmän ensi-ilta Rovaniemen kaupunginteatterissa. Sunnuntaina uusi ryhmä pentikläisiä saapuu Posiolle. On juhlavuoden projekti, että myymälöiden väki kutsutaan kylään.
Väkisinkin ihmetyttää, miten Anu ehtii kaiken.
– Yksin ei kukaan ole mitään. Minulla on ollut aina ympärilläni hyvien ihmisten rinki. Heidän avullaan olen tehnyt asiat.
Asko on yksi heistä, luottoihmisistä, Anu sanoo ja viittilöi peremmälle keittiöön.
Asko Luosujärvi on ollut viitisen vuotta Pentikillä töissä. Aluksi hän oli valajana tehtaalla, mutta on nyt Anun henkilökohtainen assistentti. Koulutukseltaan Asko on keraamikko ja kokki.
Galleriaseinällä on yksi Iiriksen ensimmäisistä teoksista, Anulle yksi rakkaimmista. Ateljeesta pilkistää Teuvo Tuomivaaran veistos ja Stig Baumgartnerin maalaus.
Uuden puolen keittiöön tilattiin taiteilija Paula Suomiselta värik-käät maalaukset. Keittiön tuolit on tehnyt Pentikin puuseppä. Keittiö-kaapit jäävät saarekkeen taakse.
Anun ja Topin puolia yhdistää käytävä. Näkymä on vanhalta puolelta uudelle. Välikköön on rakennettu pieni keittiö.
Lupa olla taiteilija
Viisikymmentä vuotta sitten perustettu Pentik on nyt lasten omistuksessa ja suunnittelun päävastuu on Luisa Laineen käsissä, mutta aamuneljältä, viimeistään viideltä Anu on jo tehtaalla. Hän napsauttaa valot päälle, keittää aamukahvit ja käy työhön.
– Tehdas on minun leikkimökkini, Anu sanoo.
Kun Anu nuorena työskenteli tuberkuloosiparantolassa Siilinjärvellä ja järjesti potilaille taidetyöpajoja, hän rakastui saveen.
– Olen saviholisti. Alkuun luovuus oli pakoa, mutta näyttelyissä olen saanut toteuttaa haaveitani ja rohkaistunut, kun olen tullut hyväksytyksi myös taiteilijana.
Taiteilijuus on ollut alttiiksi asettumista ja vaatinut kasvamista.
– Vieläkin minulta saatetaan kysyä, että missä ne kupit ovat.
Vielä on tulossa yksi näyttely, hän lupaa. Se kertoo miehistä ja tunteista.
Datsan kelohonkaiset hirsiseinät on valkaistu. Pitkä pöytä on katettu Pentikin Fantasia-kuosin liinalla. Pöydän ympärillä on Kartellin ilmavat tuolit. Maalaukset ovat Iiris Pentikäisen. Uniikki valaisin on Anun ja hänen assistenttinsa Askon käsialaa.
iiriksen maalaus ja Aasiasta ostettu antiikkikaappi pursuavat värien voimaa. Kynttilänjalat ja astiat ovat Pentikin mallistoa.
Ison oleskelutilan lisäksi vanhalta puolelta löytyy kolme makuuhuonetta. Kelohirsitalo on ulkoa verhoiltu mustalla puupaneelilla. Terassiin on upotettu palju.
Yhdessä rohkeita
Tärkein mies Anun elämässä on tietysti Topi, aviopuoliso vuodesta 1965 saakka. Yhdessä on oltu rohkeita, jopa pelottomia: on rakennettu yritys tyhjästä, selvitty niin menestyksestä kuin konkurssin lähellä käymisestäkin.
”Topin puolella” taloa ollaan hirsiseinien suojassa, nautitaan takkatulesta, erä- ja luontokirjoista. Talot on yhdistetty käytävällä. Sen lasiovessa on sydän merkiksi siitä, että Topi on tervetullut Anun puolelle, mutta koirat pysyvät Topin puolella.
– Joskus Topi oli mustasukkainen työlleni, mutta ei enää. Hän on nyt viime vuodet siivonnut, pessyt pyykkiä, kantanut ruokaa ja savea, niin että olen saanut tehdä taidetta.
Anun kädet muovailevat savea koko ajan. Illalla, kun hän katselee uutiset tai kuuntelee radiota, käsissä syntyy uutta. Työmatkoilla hotelleissa ja lennoilla on savea mukana. Yöjunaan pakataan matkalaukkuun savea.
– Puoli yhdentoista jälkeen, kun raahaudun illalla nukkumaan, portaita kulkevat saviset jäljet ylös makuuhuoneeseen, Anu kertoo.
Mutta savea, sitä tarvitaan nyt heti, sillä Sylvi haluaa muovailla. Anu-mummi, isoisoäiti, on heti valmiina hakemaan sitä, sillä saveahan tässä talossa riittää.
”Topin puolella” sijaitsevassa vierashuoneessa on seinällä vanha kattokasetti, joka matkasi Intiasta kontissa Suomeen. Yöpöytinä toimivat jakkarat ja tekstiilit sängyillä ovat Pentikin mallistoa.
Takan ääressä katsotaan televisiota, luetaan ja poltetaanpa joskus sikaritkin. Tuoli on Yrjö Kukkapuron suunnittelema Karuselli, sohva Adean mallistoa. Veistos takan reunalla on ruotsalaisen Henrik Allertin, joka työskenteli Pentikillä 1970-luvulla.
Täysillä ja joka päivä
Kun tyttärentytär Iiris ja hänen veljensä Arttu olivat pieniä, heidän isänsä menehtyi syöpään. Se oli kova paikka koko perheelle. Sisarukset olivat etenkin alkuun paljon Anun ja Topin hoivissa. Myös se, että Anu menetti oman äitinsä vain 6-vuotiaana, on jättänyt jälkensä.
Ehkä menetykset ja päättäväinen luonne ovat tehneet sen, että Anu on totisesti elänyt.
– Olen elänyt joka päivä. Olen elänyt täysillä ja reippaasti ja varannut aina aikaa myös intohimolleni.
Siihen Anu kannustaa myös Iiristä, jolla on maalaamisen lahja.
– Halua tukea Iiristä niin kuin Topi on tukenut minua.
Lettupöydässä keskustellaan siitä, missä Iiriksen näyttely voisi olla.
– Kyllä Iiris ehtii, lapset ovat kuitenkin vielä pieniä, Raisa toppuuttelee.
Makuuhuone kylpee valossa. Verhoja ei ole ja seinänlevyiset ikkunat avautuvat molempiin suuntiin. – Topille valon määrä on liikaa, joten hän nukkuu mieluummin omalla puolellaan. Leveä sänky syntyi, kun yhdistettiin kaksi parisänkyä. Intian Jodhpurista romuvarastosta löytynyt hehkuva työ on intialaisen palatsin kattokasetti. Se tuotiin sisään, kun rakennus oli vielä tekovaiheessa. Vielä nimetön puuveistos vasemmalla on Teuvo Tuomivaaran, ikkunan edessä on eteläkorealaisen Sungmi Han teos.
Uudelle kierrokselle
Pentikin tuotanto oli ensi alkuun yksin Anun käsissä ja toimitilana nuorenparin koti. Ensimmäiset Kaamoskivi-kynttilänjalat myytiin Posion Essolla. Nyt Posio on melkein yhtä kuin Pentik, sillä keskellä eteläisen Lapin peltoja, metsiä ja soita ei ehkä muuten poikkeaisi sellaista määrää turisteja kuin nyt tekee.
– Mutta ei meitä kadehdita. Täällä tiedetään, että emme ole kermankuorijoita.
Tehtaan kyljessä sijaitsevat myymälä, museo ja galleria. Tänäkin vuonna museon laskuri on naksuttanut yli 100 000 kertaa. Vieraita riittää. He tulevat toki kauniiden esineiden, mutta yhtä paljon Anun takia.
– Olen ylpeä siitä, miten kaikki on toteutunut upeampana kuin olisimme uskoneet. Olen ylpeä myös siitä, että Pentik on lähdössä uudelle kierrokselle. On alkamassa uusi, moderni aika, Anu uskoo.
Uutta aikaa on myös se, että yrityksen ensimmäinen perheen ulkopuolinen toimitusjohtaja, Riikka Wulff, aloitti kaksi vuotta sitten.
– Olen iän myötä muuttunut. Energia on säily-
nyt, jopa lisääntynyt, mutta olen muuttunut nöyremmäksi. Olen oppinut antamaan muillekin tilaa, kasvatan itseäni siihen, Anu sanoo painokkaasti.
Hänen kädenjälkensä näkyy yhä myös käyttöesineissä. Haastattelupäivänä myymälöihin tuli Kajo, Anun suunnittelema astiasto, jossa on pehmeät värit ja muodot.
– Tässä ajassa tarvitaan lämpöä, hän sanoo.
Viherhuone syntyi kylpyhuoneeseen, kun Anu kantoi ruukkuyrtit hallalta suojaan.
Mustina hetkinä
Anu asuu tehtaalla, nukkuu kotona ja uudistuu matkoilla, kirjoittaa Topi viime vuonna ilmestyneessä teoksessaan Minuus ja kasvu.
Matkoille on lähdettävä silloin, kun tulee mustia vaiheita.
– Kerran olin niin loppu, että mietin, kuka olen. Lensin Milanoon, ja viisas Topi sanoi, että ole niin kauan kuin tarvitset aikaa.
Reilun viikon Anu keräsi voimia.
– Oli vapauttavaa ottaa etäisyyttä ja olla niin, että kukaan ei tuntenut.
Anu on tärkeilemätön, ja siksi häntä on helppo lähestyä. Niin monet tekevätkin. Useampi yhteiskuva napataan Pentik-mäellä siellä vieraillessamme. Anu jaksaa vaihtaa kuulumisia kaikkien halukkaiden kanssa.
Kohtaamisten kautta tapahtuu toisinaan myös yllätyksiä.
Epäanumaisia, Anu Pentik sanoo uniikeista koirahahmoistaan, joita hän tekee viisi erilaista, sata kutakin. – Pidän itseäni hereillä ja pyrin pois kaavoista. Näiden parissa saan leikkiä. Muotoillessaan koiria hän muovailee mielessään myös seuraavaa näyttelyään.
Yllätysten kohtaaminen
Viikkoa aiemmin, kun kuhina Wäinö Aaltosen museossa hiljeni, Anu jutteli vielä tovin erään äidin ja tyttären kanssa. Tyttärellä oli yllätys. Hän ojensi Anulle kauniisti päällystetyn laatikon.
– Siellä on työhakemus, Pariisissa muotisuunnittelua opiskellut nuori nainen sanoi.
Anu oli yllättynyt ja myös otettu. Hän kantoi laatikon sylissään Rovaniemen-junaan ja sitä myöten Posiolle.
Laatikko on nyt Anun ateljeessa, ja hän on vaikuttunut työnhakijan kyvyistä.
Seuraavana aamuna tavatessamme Anu kiiruhtaa jo pihalle vastaan.
– Me lähdemme Raisan kanssa Pariisiin! Ja arvaa, kuka lähtee mukaan? No se työnhakija!
Anussa on uteliaisuutta ja leikkisyyttä, kykyä innostua. Ja siitä hän haluaa pitää kiinni.
– Haluan pysyä liikkeessä.
Mutta nyt Anun on aika kurvata kohti Rovaniemeä. Siellä hän tapaa Topin viikkojen eron jälkeen. Kun Topi vaihtaa rattiin, Anu alkaa muovailla terälehtiä kransseihin. Asko tehtaalta tilasi niitä juuri.
Posiolaisen taiteilijan Teuvo Tuomivaaran veistoksia on myös pihapiirissä.
Kolme sukupolvea. Anu, hänen tyttärentyttärensä Iiris, jonka sylissä on viisivuotias Sylvi. Anu näkee Iiriksessä luovuutensa jatkajan. Yhteensä Anulla ja Topilla on lapsenlapsenlapsia kahdeksan.
Pohjoisen luonto tekee taidettaan ympäri vuoden. Kevät on kiivaudessaan Anun vuodenaika, mutta myös syksyssä on upeutta, kun auringonlaskut ovat näyttäviä ja revontuletkin värjäävät taivaan. – Luonto on niin voimakas, kun sen kanssa osaa keskustella. Nyt jo osaan, nuorempana vain kohelsin kauheasti, Anu sanoo ja nauraa.
Koti
Posiolla
Vuonna 2008 valmistuneen uudisosan ja vanhan
hirsitalon yhdistelmä.
Asukkaat
Keramiikkataiteilija Anu Pentik, 79, ja hänen puolisonsa Topi Pentikäinen, 79, Pentikin
entinen toimitusjohtaja.
Suureen olohuoneeseen kaivattiin säilytystilaa. Nettikirpputorilta löytyi peilillinen lipasto, joka on valmistettu Tallbergin talossa sijainneessa O.Y. Mobilia A.B. -liikkeessä Helsingin keskustassa. Taulut seinällä ovat Merjan kotikaupungista, Porvoosta. Sohva on Adean. Merja rakastaa kristallikruunuja. Jokaisessa huoneessa on omansa. Kristallikruunut hän on saanut ja hankkinut netistä jo edelliseen asuntoonsa. Vihreä nojatuoli ja musta rahi ovat löytöjä nettikirpputorilta. Rahin Merja on verhoiluttanut uudelleen. Takan messinkinen kipinäsuoja on nettikirpputorilta.
Fabian Björk
Makuuhuoneen rauhallinen tunnelma syntyy harkituilla sävyillä ja kauniilla yksityiskohdilla. Messinkiset seinävalaisimet ovat kierrätyslöytöjä, myös itämainen matto on vintagea. Penkki on Tapiovaaran suunnittelema Pirkka-penkki ja se on hankittu käytettynä.
Keittiössä on iso Ikean ruokapöytä, joka löytyi Fidasta sekä värikkäitä tuoleja ja puusohva.
Anna Riikonen
Suureen olohuoneeseen kaivattiin säilytystilaa. Nettikirpputorilta löytyi peilillinen lipasto, joka on valmistettu Tallbergin talossa sijainneessa O.Y. Mobilia A.B. -liikkeessä Helsingin keskustassa. Taulut seinällä ovat Merjan kotikaupungista, Porvoosta. Sohva on Adean. Merja rakastaa kristallikruunuja. Jokaisessa huoneessa on omansa. Kristallikruunut hän on saanut ja hankkinut netistä jo edelliseen asuntoonsa. Vihreä nojatuoli ja musta rahi ovat löytöjä nettikirpputorilta. Rahin Merja on verhoiluttanut uudelleen. Takan messinkinen kipinäsuoja on nettikirpputorilta.
Fabian Björk
Makuuhuoneen rauhallinen tunnelma syntyy harkituilla sävyillä ja kauniilla yksityiskohdilla. Messinkiset seinävalaisimet ovat kierrätyslöytöjä, myös itämainen matto on vintagea. Penkki on Tapiovaaran suunnittelema Pirkka-penkki ja se on hankittu käytettynä.
Keittiössä on iso Ikean ruokapöytä, joka löytyi Fidasta sekä värikkäitä tuoleja ja puusohva.
Anna Riikonen
Fabian Björk
Viherkasvit ovat Juhan vastuulla. Tea on himolukija: kirjoja ostetaan, lainataan ja kierrätetään. Ferm Livingin kukkalaatikko on Stockmannilta, kuka Plantagenista.
Paula Virta
Olohuone on sisustettu Minnan suunnittelemilla huonekaluilla. Priima Kalusteen valmistamat Oiva-sohvapöydät, Finnsoffalle suunnitellut Palapeli-sohva ja Ikioma-nojatuoli luovat toimivan oleskeluryhmän. Valaisimet ovat Innoluxin. Olohuoneen taulu syntyi Minnan puolison isovanhempien luota haetuista vanhoista heinäseipäistä. Minnan mies sahasi niistä tasapaksuja kiekkoja, jotka Minna liimasi vanerilevylle.
Ulla-Maija Lähteenmäki
Lattian valinta kannattaa tehdä huolella.
Fotolia
Ikean Landskrona-sohva on yksi harvoista uutena ostetuista kalusteista. Rottinkirahi on lahja Nellin kummitädiltä, valaisin on Parolan Rottingin mallistoa. Vanha kaunis kaappikellon runko löytyi kirpputorilta ilman kellotaulua. Sen paikalla on viherkasvi.
Sari Rantanen
Talon paras paikka. Lasikuistilta on hienot näkymät kolmeen suuntaan. Tiikkinen ruokapöytä on puutarhakaluste. Tuolit ympärillä ovat Jean Vernetin Fama-mallistosta. Tuoleissa on huippumukava istua. Kuistille oli alun perin suunniteltu lasiovet, mutta ne jätettiin turhina pois.
Lattian valinta kannattaa tehdä huolella.
Fotolia
Ikean Landskrona-sohva on yksi harvoista uutena ostetuista kalusteista. Rottinkirahi on lahja Nellin kummitädiltä, valaisin on Parolan Rottingin mallistoa. Vanha kaunis kaappikellon runko löytyi kirpputorilta ilman kellotaulua. Sen paikalla on viherkasvi.
Sari Rantanen
Talon paras paikka. Lasikuistilta on hienot näkymät kolmeen suuntaan. Tiikkinen ruokapöytä on puutarhakaluste. Tuolit ympärillä ovat Jean Vernetin Fama-mallistosta. Tuoleissa on huippumukava istua. Kuistille oli alun perin suunniteltu lasiovet, mutta ne jätettiin turhina pois.
LUETUIMMAT
LUETUIMMAT
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2