Anna Kristeri
Kuvat Fabian Björk
Suomessa juodaan vuodessa 10 kiloa kahvia henkilöä kohden. Se on eniten maailmassa. Perinteikäs kahvi- ja maustetalo Meira tuntee suomalaisten maun. Kulta Katriina on ollut kansan suosikkikahveja jo vuodesta 1937.
Tiinan työhön kuuluu myös kahvin valmistelu maistamista varten.
Maun takana on kuusihenkinen laadunvalvontatiimi. Kahvinmaistaja ja laborantit pitävät huolen, että esimerkiksi Kulta Katriina maistuu juuri siltä, miltä sen pitää.
Maistajan tyypillinen päivä koostuu raakakahvin käsittelystä, näytteiden paahtamisesta sekä tietenkin maistamisesta. Se tapahtuu osissa, koko päivää ei voi kukaan maistella.
– Esimerkiksi lounaan jälkeen pidän tunnin taon, ettei ruoan maku sekoita tulosta. Tuliset ja voimakkaan makuiset ruoat kannattaa jättää suosiolla väliin, laborantin koulutuksen saanut Tiina Salenius kertoo.
Kahvinmaistajaksi kehittyminen vie noin kymmenen vuotta.
Tärkeintä on kiinnittää huomiota tasalaatuisuuteen, oikeaan makuun, paahtoon sekä mahdollisiin virheisiin. Esimerkiksi vaalea paahto on tummaa herkempi virheille, sillä siinä on kevyempi maku. Vuosien varrella maistajan makuaisti kehittyy ja pystyy erottamaan myös päällekkäisiä makuja.
– Maistajaksi kehittyminen vie noin kymmenen vuotta. Minulla on kokemusta viisi vuotta ja pikku hiljaa alan olla valmis. Tätä työtä ei todellakaan opi kuin tekemällä.
Laadunvalvojan huulilla käy parhaimmillaan parisataa kupillista päivässä.
Maisteltava kahvi kaadetaan laseihin, joista maistajat ottavat sitä lusikalla. Maistamisessa käytetään kahta lusikkaa; toinen lasiin ja toinen suuhun.
– Kaikkea emme tietenkään juo, vaan maistamme ja syljemme pois. Itselleni riittää töissä maisteltu kahvi, mutta edeltäjäni keitteli vielä kotiin päästyäänkin iltakahvit, Tiina nauraa.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2