Artikkeli

Teks­ti San­na Ke­kä­läi­nen

Ku­vau­sa­vus­ta­ja Jaa­na To­lo­nen

Ku­vat Fa­bi­an Björk

Amerikkalaiset uuniperunat

Paista perunat amerikkalaiseen tyyliin kahteen kertaan uunissa, niin perunan makeus pääsee oikeuksiinsa.

4 an­nos­ta

Ai­ne­so­sat:

4–6 Ro­sa­mun­da-pe­ru­naa

1 pkt (170 g) pe­ko­nia

noin 5 dl raas­tet­tua vin­ta­gec­hed­da­ria tai muu­ta mau­kas­ta juus­toa

1 prk (200 g) rans­kan­ker­maa

4 rkl huo­neen­läm­pöis­tä voi­ta

2 tl vah­vaa si­nap­pia

sor­mi­suo­laa

muu­ta­ma kier­ros mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

3 rkl hie­non­net­tua, tuo­ret­ta leh­ti­per­sil­jaa

Näin val­mis­tat ame­rik­ka­lai­set uu­ni­pe­ru­nat:

1. Har­jaa pe­ru­nat huo­lel­li­ses­ti puh­taik­si ja pis­te­le haa­ru­kal­la. Lai­ta pe­ru­nat lei­vin­pa­pe­ril­la pääl­lys­te­tyl­le uu­ni­pel­lil­le. Pais­ta 200-as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin tun­ti tai kun­nes pe­ru­nat ovat kyp­siä.

2. Kuu­ti­oi pe­ko­ni ja pais­ta pa­lat pan­nul­la kes­ki­läm­möl­lä. Nos­ta pa­lat ta­lous­pa­pe­ril­le het­kek­si va­lu­maan. Yh­dis­tä pe­ko­ni, juus­to ja voi. Maus­ta si­na­pil­la, suo­lal­la, pip­pu­ril­la ja yrt­ti­sil­pul­la.

3. Ota pe­ru­nat pois uu­nis­ta ja an­na nii­den jääh­tyä sen ver­ran, et­tä pys­tyt kä­sit­te­le­mään nii­tä. Leik­kaa pe­ru­nois­ta ”hat­tu” ir­ti. Ko­ver­ra pe­ru­nois­ta si­sus ir­ti si­ten, et­tä kuo­ri jää eh­jäk­si. Se­koi­ta pe­ru­noi­den si­sus täyt­tee­seen. Pai­ne­le täy­te ta­kai­sin pe­ru­noi­den si­sään tii­viis­ti, si­ten et­tä täy­te on kuk­ku­ral­laan. Täy­tet­tä saat­taa jää­dä hie­man yli, mut­ta voit ha­lu­tes­sa­si pai­nel­la sen pe­ru­noi­den ”hat­tu­jen” pääl­le. Va­lu­ta pe­ru­noil­le hie­man olii­vi­öl­jyä.

4. Jat­ka pais­ta­mis­ta uu­nis­sa noin 15 mi­nuut­tia tai kun­nes juus­to saa hie­man vä­riä ja su­laa. Tar­joa heti vih­re­än sa­laa­tin kans­sa.

Vii­ni­suo­si­tus: Sit­ruk­si­nen ja troop­pi­sen he­del­mäi­nen Ley­da Re­ser­va Char­don­nay, Chile, 11,90 e. Verk­ko­kau­pan va­li­koi­maa.

Lue myös:

Val­ko­si­pu­li-duc­hes­se­pe­ru­nat

Has­sel­bac­kan pe­ru­nat

Na­pos­te­lu­pe­ru­nat ja chi­li­dip­pi

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ