Innostus viljelyyn alkoi pienestä viljelylaatikosta. Amanda ja Kim päättivät perustaa keittiöpuutarhan kunnolla. Nyt viljelylaatikkojen alue on aidattu myös kauriiden varalta, joita liikkuu alueella runsaasti.
Johanna Vireaho kuvat Hanna Marttinen
Haave omasta sadosta innosti kirkkonummelaisia Amanda ja Kim Rejströmiä luomaan uuden kotinsa pihapiiriin suuren keittiöpuutarhan. Pariskunta oli pari vuotta aiemmin ostanut ja remontoinut kartanohenkisen omakotitalon Kirkkonummelta, jotta heillä olisi tilaa enemmän ja mahdollista nauttia aamiaista ulkona.
Kukista on iloa pölyttäville hyönteisille, jotka puolestaan hyödyttävät ja varmistavat pölytystä. Kauniissa keittiöpuutarhassa on ilo työskennellä. Taustalla Amandan ja Kimin kartanohenkinen koti.
– Viljelyinnostus alkoi oikeastaan Sami Tallbergin Villiyrttikeittokirja-teoksesta, jonka myötä pohdin ruoanlaittoa uudella tavalla. Olemme molemmat ruokaihmisiä, ja innostuimme kasvispainotteisesta ruokavaliosta, Amanda kertoo.
Amanda aloitti viljelyn ensin parissa pienessä viljelylaatikossa. Aiemmin hän oli kasvattanut satoa mökillä. Tuntui ihanalta saada poimia itse kasvatettuja yrttejä ja salaattia omasta puutarhasta.
Samoihin aikoihin Amanda tutustui ystävänsä kautta puutarhuri Leonna Aho-Ryhäseen. Amanda ja Kim lähtivät hänen kanssaan uudistamaan pihaa ja luomaan vanhojen laatikoiden tilalle varsinaisen keittiöpuutarhan. Suunnitelman myötä keittiöpuutarha laajeni. Koska alueella on runsaasti kauriita, päätettiin keittiöpuutarha aidata harjateräsverkosta tehdyllä aidalla.
– Olihan tämä iso muutos, mutta sopii myös talomme miljööseen mittasuhteiltaan ja tyyliltään paremmin, jatkaa Kim.
Oman maan sato siivittää ruoanlaittoa. Nyt sadonkorjuukoriin on kerätty muun muassa pyöreitä kesäkurpitsoita, porkkanoita ja lehtikaalia.
Hyvää multaa
Keittiöpuutarhaan rakennettiin kookkaita viljelylaatikoita lehtikuusesta, joka kestää hyvin viljelykäytössä eikä tarvitse käsittelyä. Laatikoihin tehtiin istutusalusta lasagnetekniikalla: Pohjalle laitettiin maan päälle aaltopahvia eikä kankaita, jotka kerryttäisivät maahan mikromuovia ja häiritsisivät maan pieneliöstön elämää. Pahvin päälle kerättiin reilusti risuja, typpipitoisena aineksena hevosenlantaa naapuritallilta ja päälle laadukasta viljelykäyttöön sopivaa multaa. Sisäosan risut hiilipitoisena aineksena maatuvat typen avulla ja näin kompostoituvat viljelylaatikon pohjalla, jolloin ne tuottavat viljelylaatikkoon lämpöä, ravinteita ja tarjoavat maan mikrobistolle ruokaa. Multakerroksessa riittää tilavuutta siementen kylvöön, kasvien istutukseen ja kasvuun.
– Halusin oppia lisää puutarhasta ja oman sadon kasvatuksesta, ja aloitin myös paikallisessa puutarhakerhossa. Sen myötä olen saanut puutarhaystäviä, paljon kokemusta ja tietoa. On tärkeää tuntea oma puutarha, miten se toimii, millaiset olosuhteet puutarhassa on ja kuinka voimme ylläpitää puutarhan elinvoimaisuutta ja samalla mahdollistaa luonnon monimuotoisuutta, sanoo Amanda.
Loppukesä ja syksy ovat yltäkylläistä sadonkorjuun aikaa. Pariskunnan tavoitteena on aikaistaa satoa ja kasvattaa myös monivuotisia hyötykasveja, joista satoa voisi saada esimerkiksi keväällä ja alkukesällä.
Vuodet eivät ole veljiä
Keittiöpuutarhan perustamisessa on tärkeää huomioida valoisa kasvupaikka, hyvä multa ja riittävä kastelu. Sadon kasvatus vaatii myös toisinaan kärsivällisyyttä. Kasvit eivät kasva heti, eivätkä kaikki kasvit onnistu vuodesta toiseen, vaan vuodet ovat erilaisia.
– Sain Leonnalta viljelysuunnitelman, mutta poikkesin suunnitelmasta täysin. On ollut ihana huomata, että insinööriluonteena saan ja voin ottaa puutarhassa rennommin. Olen selvästi sallivampi täällä, kertoo Amanda.
Pensaskranssi kaipaa tasaista kosteutta. Liian kuivassa maassa kasvu voi olla kituliasta. Krassista voi käyttää niin kukkia kuin lehtiä ja sen siemenet voi pikkelöidä esimerkiksi kapristen tapaan.
Amanda on kasvattanut taimia itse talvikylvönä, jolloin taimikasvatus sujuu helposti ulkona ja kylvökset kastellaan lumella. Siemenet heräävät itämään luonnon tahtiin, ja taimista kehittyy tukevia ja tanakoita sisällä esikasvatettuihin taimiin verrattuna.
Kaikille lajeille, kuten lämmössä itäville kurkuille, kurpitsoille ja chileille, ei talvikylvö sovi. Niiden taimet Amanda kasvattaa sisällä. Osan lajeista hän kylvää suoraan viljelylaatikkojen multaan, osan taimista Amanda ostaa paikallisesta puutarhamyymälästä. Keittiöpuutarhassa on suuri ala kesäkurpitsoille, kurpitsoille, avomaankurkulle ja perunalle. Viljelylaatikot notkuvat lehtikaalia, salaattia ja mangoldia.
– Onnistumiset ilahduttavat. Aina kaikki ei kuitenkaan puutarhassa onnistu. Fenkolit eivät tänä vuonna lähteneet kehittämään paksua tyveä, mutta toisaalta voin hyödyntää fenkolitilliä, sanoo Amanda.
Kesäkurpitsat ja kurpitsat viihtyvät kerroksellisesti rakennetussa koho-penkissä, johon alimmaiseksi kerätään risuja, päälle laitetaan kompostoitua hevosenlantaa ja päällimmäiseksi kerros hyvää multaa. Näin risut kompostoituvat typen vaikutuksesta ja prosessissa vapautuu kasveille lämpöä ja ravinteita.
Omavaraisesti keittiössä
Amanda ja Kim ovat laskeneet, että loppukesällä lähes 90 % päivällisten aineksista tulee omasta keittiöpuutarhasta. Ruokaa ei voi saada lähempää kuin omalta pihalta. Itse kasvatettu sato on myös tuoreinta mahdollista ruokaa.
– Keittiöpuutarhassa on eniten yllättänyt, miten runsas satomäärä on loppukesällä. Välillä mietimme, ehdimmekö kerätä kaiken sadon talteen ja hyödyntää sitä. Nyt kokkaamme esimerkiksi paljon aasialaishenkisiä ruokia, joissa käytämme lehtikaalia ja mangoldia, sanoo Kim.
Mangoldi tuo väriä keittiöpuutarhaan ja vaihtelua lautaselle. Mangoldia Amanda ja Kim käyttävät muun muassa aasialaishenkisissä ruoissa.
– Ruokavaliomme on muuttunut. Nyt syömme, mitä keittiöpuutarhasta saa. Keittiöpuutarha inspiroi kokeilemaan myös sellaisia ruokia, joita emme muutoin tekisi. Olemme esimerkiksi pikkelöineet raparperia hampurilaisten lisukkeeksi. On ihanaa, kun voimme tarjoilla illallisella esimerkiksi friteerattuja kesäkurpitsan kukkia italialaiseen tapaan. Sellaisia ei saa kaupasta, sanoo Amanda.
Amanda tekee lehtikaalista ja palmukaalista valkosipulin ja parmesaanin kanssa pastakastiketta, jota maustetaan suolalla ja pippurilla. Ainekset hienonnetaan tehosekoittimessa hienoksi, notkistetaan tarvittaessa vedellä ja nautitaan laadukkaan pastan kera.
Pieni ekoteko
Keittiöpuutarha lisää luonnon monimuotoisuutta ja tarjoaa elintilaa maan pieneliöstölle, mettä ja siitepölyä perhosille, kimalaisille, mehiläisille ja muille pölyttäville hyönteisille. Myös lintujen määrä lisääntyy hyönteisten määrän kasvaessa. Luonnossa pienillä teoilla on merkitystä.
– Pelkäsin valtavasti hämähäkkejä. Täällä olen ymmärtänyt niiden merkityksen luonnon tasapainossa enkä enää hätkähdä niitä, Amanda sanoo.
Kurkkuyrtti kaunistaa keittiöpuutarhaa, mutta sen kukkia voi hyödyntää myös syötävinä kukkina.
Eri kasvilajien, kukkien ja luonnonmukaisen viljelyn avulla keittiöpuutarhasta on syntynyt monimuotoinen keidas, joka tukee luonnon ekosysteemiä. Kasvilajien monipuolisuus tarjoaa monipuolisesti satoa ja hyödyttää samalla luontoa. Tärkeää keittiöpuutarhassa on myös maan hyvinvoinnista huolehtiminen, joka sujuu kompostoinnin ja maanparannuksen avulla. Hyvässä maassa on hyvinvoiva maan pieneliöstö.
Kehäkukan terälehtiä voi riipiä salaattiin ja ruokien koristeeksi. Amanda kylvää kehäkukan siemeniä keväällä hyötykasvien kanssa viljelylaatikoihin.
Vastalääke stressiin
Keittiöpuutarha toimii myös vastalääkkeenä kiireelle ja stressille. Puutarhassa työskentely rauhoittaa mieltä. Kun illalla lapset ovat nukkumassa, saattavat Amanda ja Kim vielä kiertää keittiöpuutarhassa kastelemassa. Kastelua helpottavat ajastuksella toimivat sadettimet. Mulloksen peitteenä pariskunta käyttää myös pihan nurmikoiden leikkauksesta syntynyttä nurmisilppua. Se ravintee maata, pidättää mullassa kosteutta ja vähentää rikkakasvien valloitusta.
– Keittiöpuutarhan hoitaminen on rauhoittavaa. Voimme oikeasti sanoa, että olemme viettäneet illan ulkona palautuen. On tärkeää myös tarjota kiireisessä arjessa aivoille lepoa, toteavat Amanda ja Kim yhdessä.
Selkeät rakenteet luovat keittiöpuutarhasta ryhdikkään ja toimivan. Viljelylaatikot on rakennettu lehtikuusesta, joka kovana puuna kestää viljelylaatikkojen rakennusmateriaalina käsittelemättömänä. Käytävät on päällystetty lehtipuuhakkeella.
Puutarha
Kirkkonummella
Träskbygårdin kartanohenkisen talon keittiöpuutarha, 150 m², kasvuvyöhykkeellä 1B.
Puutarhaa
hoitavat
Amanda ja Kim Rejström ja pian kolme vuotta täyttävät kaksoset. Instagramissa
@traskbygard ja @mandeltass.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ