Artikkeli
Innostus viljelyyn alkoi pienestä viljelylaatikosta. Amanda ja Kim päättivät perustaa keittiöpuutarhan kunnolla. Nyt viljelylaatikkojen alue on aidattu myös kauriiden varalta, joita liikkuu alueella runsaasti.

Innostus viljelyyn alkoi pienestä viljelylaatikosta. Amanda ja Kim päättivät perustaa keittiöpuutarhan kunnolla. Nyt viljelylaatikkojen alue on aidattu myös kauriiden varalta, joita liikkuu alueella runsaasti.

Jo­han­na Vi­re­a­ho ku­vat Han­na Mart­ti­nen

Amanda ja Kim perustivat keittiöpuutarhan: "Eniten on yllättänyt, miten runsas sato on"

Amandan ja Kimin keittiöpuutarha Kirkkonummella on osoittautunut satoisaksi, kokonais­val­tai­seksi elämykseksi ja luontoa hyödyttäväksi keitaaksi.

Haa­ve omas­ta sa­dos­ta in­nos­ti kirk­ko­num­me­lai­sia Aman­da ja Kim Rejst­rö­miä luo­maan uu­den ko­tin­sa pi­ha­pii­riin suu­ren keit­ti­ö­puu­tar­han. Pa­ris­kun­ta oli pari vuot­ta ai­em­min os­ta­nut ja re­mon­toi­nut kar­ta­no­hen­ki­sen oma­ko­ti­ta­lon Kirk­ko­num­mel­ta, jot­ta heil­lä oli­si ti­laa enem­män ja mah­dol­lis­ta naut­tia aa­mi­ais­ta ul­ko­na.

Kukista on iloa pölyttäville hyönteisille, jotka puolestaan hyödyttävät ja varmistavat pölytystä. Kauniissa keittiöpuutarhassa on ilo työskennellä. Taustalla Amandan ja Kimin kartanohenkinen koti.

Kukista on iloa pölyttäville hyönteisille, jotka puolestaan hyödyttävät ja varmistavat pölytystä. Kauniissa keittiöpuutarhassa on ilo työskennellä. Taustalla Amandan ja Kimin kartanohenkinen koti.

– Vil­je­lyin­nos­tus al­koi oi­ke­as­taan Sami Tal­l­ber­gin Vil­liyrt­ti­keit­to­kir­ja-te­ok­ses­ta, jon­ka myö­tä poh­din ruo­an­lait­toa uu­del­la ta­val­la. Olem­me mo­lem­mat ruo­kaih­mi­siä, ja in­nos­tuim­me kas­vis­pai­not­tei­ses­ta ruo­ka­va­li­os­ta, Aman­da ker­too.

Aman­da aloit­ti vil­je­lyn en­sin pa­ris­sa pie­nes­sä vil­je­ly­laa­ti­kos­sa. Ai­em­min hän oli kas­vat­ta­nut sa­toa mö­kil­lä. Tun­tui iha­nal­ta saa­da poi­mia it­se kas­va­tet­tu­ja yrt­te­jä ja sa­laat­tia omas­ta puu­tar­has­ta.

Sa­moi­hin ai­koi­hin Aman­da tu­tus­tui ys­tä­vän­sä kaut­ta puu­tar­hu­ri Le­on­na Aho-Ry­hä­seen. Aman­da ja Kim läh­ti­vät hä­nen kans­saan uu­dis­ta­maan pi­haa ja luo­maan van­ho­jen laa­ti­koi­den ti­lal­le var­si­nai­sen keit­ti­ö­puu­tar­han. Suun­ni­tel­man myö­tä keit­ti­ö­puu­tar­ha laa­je­ni. Kos­ka alu­eel­la on run­saas­ti kau­rii­ta, pää­tet­tiin keit­ti­ö­puu­tar­ha ai­da­ta har­ja­te­räs­ver­kos­ta teh­dyl­lä ai­dal­la.

– Oli­han tämä iso muu­tos, mut­ta so­pii myös ta­lom­me mil­jöö­seen mit­ta­suh­teil­taan ja tyy­lil­tään pa­rem­min, jat­kaa Kim.

Oman maan sato siivittää ruoanlaittoa. Nyt sadonkorjuukoriin on kerätty muun muassa pyöreitä kesäkurpitsoita, porkkanoita ja lehtikaalia.

Oman maan sato siivittää ruoanlaittoa. Nyt sadonkorjuukoriin on kerätty muun muassa pyöreitä kesäkurpitsoita, porkkanoita ja lehtikaalia.

Hy­vää mul­taa

Keit­ti­ö­puu­tar­haan ra­ken­net­tiin kook­kai­ta vil­je­ly­laa­ti­koi­ta leh­ti­kuu­ses­ta, joka kes­tää hy­vin vil­je­ly­käy­tös­sä ei­kä tar­vit­se kä­sit­te­lyä. Laa­ti­koi­hin teh­tiin is­tu­tu­sa­lus­ta la­sag­ne­tek­nii­kal­la: Poh­jal­le lai­tet­tiin maan pääl­le aal­to­pah­via ei­kä kan­kai­ta, jot­ka ker­ryt­täi­si­vät maa­han mik­ro­muo­via ja häi­rit­si­si­vät maan pie­ne­li­ös­tön elä­mää. Pah­vin pääl­le ke­rät­tiin rei­lus­ti ri­su­ja, typ­pi­pi­toi­se­na ai­nek­se­na he­vo­sen­lan­taa naa­pu­ri­tal­lil­ta ja pääl­le laa­du­kas­ta vil­je­ly­käyt­töön so­pi­vaa mul­taa. Si­sä­o­san ri­sut hii­li­pi­toi­se­na ai­nek­se­na maa­tu­vat ty­pen avul­la ja näin kom­pos­toi­tu­vat vil­je­ly­laa­ti­kon poh­jal­la, jol­loin ne tuot­ta­vat vil­je­ly­laa­tik­koon läm­pöä, ra­vin­tei­ta ja tar­jo­a­vat maan mik­ro­bis­tol­le ruo­kaa. Mul­ta­ker­rok­ses­sa riit­tää ti­la­vuut­ta sie­men­ten kyl­vöön, kas­vien is­tu­tuk­seen ja kas­vuun.

– Ha­lu­sin op­pia li­sää puu­tar­has­ta ja oman sa­don kas­va­tuk­ses­ta, ja aloi­tin myös pai­kal­li­ses­sa puu­tar­ha­ker­hos­sa. Sen myö­tä olen saa­nut puu­tar­ha­ys­tä­viä, pal­jon ko­ke­mus­ta ja tie­toa. On tär­ke­ää tun­tea oma puu­tar­ha, mi­ten se toi­mii, mil­lai­set olo­suh­teet puu­tar­has­sa on ja kuin­ka voim­me yl­lä­pi­tää puu­tar­han elin­voi­mai­suut­ta ja sa­mal­la mah­dol­lis­taa luon­non mo­ni­muo­toi­suut­ta, sa­noo Aman­da.

Loppukesä ja syksy ovat yltäkylläistä sadonkorjuun aikaa. Pariskunnan tavoitteena on aikaistaa satoa ja kasvattaa myös monivuotisia hyötykasveja, joista satoa voisi saada esimerkiksi keväällä ja alkukesällä.

Loppukesä ja syksy ovat yltäkylläistä sadonkorjuun aikaa. Pariskunnan tavoitteena on aikaistaa satoa ja kasvattaa myös monivuotisia hyötykasveja, joista satoa voisi saada esimerkiksi keväällä ja alkukesällä.

Vuo­det ei­vät ole vel­jiä

Keit­ti­ö­puu­tar­han pe­rus­ta­mi­ses­sa on tär­ke­ää huo­mi­oi­da va­loi­sa kas­vu­paik­ka, hyvä mul­ta ja riit­tä­vä kas­te­lu. Sa­don kas­va­tus vaa­tii myös toi­si­naan kär­si­väl­li­syyt­tä. Kas­vit ei­vät kas­va heti, ei­vät­kä kaik­ki kas­vit on­nis­tu vuo­des­ta toi­seen, vaan vuo­det ovat eri­lai­sia.

– Sain Le­on­nal­ta vil­je­ly­suun­ni­tel­man, mut­ta poik­ke­sin suun­ni­tel­mas­ta täy­sin. On ol­lut iha­na huo­ma­ta, et­tä in­si­nöö­ri­luon­tee­na saan ja voin ot­taa puu­tar­has­sa ren­nom­min. Olen sel­väs­ti sal­li­vam­pi tääl­lä, ker­too Aman­da.

Pensaskranssi kaipaa tasaista kosteutta. Liian kuivassa maassa kasvu voi olla kituliasta. Krassista voi käyttää niin kukkia kuin lehtiä ja sen siemenet voi pikkelöidä esimerkiksi kapristen tapaan.

Pensaskranssi kaipaa tasaista kosteutta. Liian kuivassa maassa kasvu voi olla kituliasta. Krassista voi käyttää niin kukkia kuin lehtiä ja sen siemenet voi pikkelöidä esimerkiksi kapristen tapaan.

Aman­da on kas­vat­ta­nut tai­mia it­se tal­vi­kyl­vö­nä, jol­loin tai­mi­kas­va­tus su­juu hel­pos­ti ul­ko­na ja kyl­vök­set kas­tel­laan lu­mel­la. Sie­me­net he­rää­vät itä­mään luon­non tah­tiin, ja tai­mis­ta ke­hit­tyy tu­ke­via ja ta­na­koi­ta si­säl­lä esi­kas­va­tet­tui­hin tai­miin ver­rat­tu­na.

Kai­kil­le la­jeil­le, ku­ten läm­mös­sä itä­vil­le kur­kuil­le, kur­pit­soil­le ja chi­leil­le, ei tal­vi­kyl­vö sovi. Nii­den tai­met Aman­da kas­vat­taa si­säl­lä. Osan la­jeis­ta hän kyl­vää suo­raan vil­je­ly­laa­tik­ko­jen mul­taan, osan tai­mis­ta Aman­da os­taa pai­kal­li­ses­ta puu­tar­ha­myy­mä­läs­tä. Keit­ti­ö­puu­tar­has­sa on suu­ri ala ke­sä­kur­pit­soil­le, kur­pit­soil­le, avo­maan­kur­kul­le ja pe­ru­nal­le. Vil­je­ly­laa­ti­kot not­ku­vat leh­ti­kaa­lia, sa­laat­tia ja man­gol­dia.

– On­nis­tu­mi­set ilah­dut­ta­vat. Ai­na kaik­ki ei kui­ten­kaan puu­tar­has­sa on­nis­tu. Fen­ko­lit ei­vät tänä vuon­na läh­te­neet ke­hit­tä­mään pak­sua ty­veä, mut­ta toi­saal­ta voin hyö­dyn­tää fen­ko­li­til­liä, sa­noo Aman­da.

Kesäkurpitsat ja kurpitsat viihtyvät kerroksellisesti rakennetussa koho-penkissä, johon alimmaiseksi kerätään risuja, päälle laitetaan kompostoitua hevosenlantaa ja päällimmäiseksi kerros hyvää multaa. Näin risut kompostoituvat typen vaikutuksesta ja prosessissa vapautuu kasveille lämpöä ja ravinteita.

Kesäkurpitsat ja kurpitsat viihtyvät kerroksellisesti rakennetussa koho-penkissä, johon alimmaiseksi kerätään risuja, päälle laitetaan kompostoitua hevosenlantaa ja päällimmäiseksi kerros hyvää multaa. Näin risut kompostoituvat typen vaikutuksesta ja prosessissa vapautuu kasveille lämpöä ja ravinteita.

Oma­va­rai­ses­ti keit­ti­ös­sä

Aman­da ja Kim ovat las­ke­neet, et­tä lop­pu­ke­säl­lä lä­hes 90 % päi­väl­lis­ten ai­nek­sis­ta tu­lee omas­ta keit­ti­ö­puu­tar­has­ta. Ruo­kaa ei voi saa­da lä­hem­pää kuin omal­ta pi­hal­ta. It­se kas­va­tet­tu sato on myös tuo­rein­ta mah­dol­lis­ta ruo­kaa.

– Keit­ti­ö­puu­tar­has­sa on eni­ten yl­lät­tä­nyt, mi­ten run­sas sa­to­mää­rä on lop­pu­ke­säl­lä. Vä­lil­lä mie­tim­me, eh­dim­me­kö ke­rä­tä kai­ken sa­don tal­teen ja hyö­dyn­tää sitä. Nyt kok­kaam­me esi­mer­kik­si pal­jon aa­si­a­lais­hen­ki­siä ruo­kia, jois­sa käy­täm­me leh­ti­kaa­lia ja man­gol­dia, sa­noo Kim.

Mangoldi tuo väriä keittiöpuutarhaan ja vaihtelua lautaselle. Mangoldia Amanda ja Kim käyttävät muun muassa aasialaishenkisissä ruoissa.

Mangoldi tuo väriä keittiöpuutarhaan ja vaihtelua lautaselle. Mangoldia Amanda ja Kim käyttävät muun muassa aasialaishenkisissä ruoissa.

– Ruo­ka­va­li­om­me on muut­tu­nut. Nyt syöm­me, mitä keit­ti­ö­puu­tar­has­ta saa. Keit­ti­ö­puu­tar­ha ins­pi­roi ko­kei­le­maan myös sel­lai­sia ruo­kia, joi­ta em­me muu­toin te­ki­si. Olem­me esi­mer­kik­si pik­ke­löi­neet ra­par­pe­ria ham­pu­ri­lais­ten li­suk­keek­si. On iha­naa, kun voim­me tar­joil­la il­lal­li­sel­la esi­mer­kik­si fri­tee­rat­tu­ja ke­sä­kur­pit­san kuk­kia ita­li­a­lai­seen ta­paan. Sel­lai­sia ei saa kau­pas­ta, sa­noo Aman­da.

Amanda tekee lehtikaalista ja palmukaalista valkosipulin ja parmesaanin kanssa pastakastiketta, jota maustetaan suolalla ja pippurilla. Ainekset hienonnetaan tehosekoittimessa hienoksi, notkistetaan tarvittaessa vedellä ja nautitaan laadukkaan pastan kera.

Amanda tekee lehtikaalista ja palmukaalista valkosipulin ja parmesaanin kanssa pastakastiketta, jota maustetaan suolalla ja pippurilla. Ainekset hienonnetaan tehosekoittimessa hienoksi, notkistetaan tarvittaessa vedellä ja nautitaan laadukkaan pastan kera.

Pie­ni eko­te­ko

Keit­ti­ö­puu­tar­ha li­sää luon­non mo­ni­muo­toi­suut­ta ja tar­jo­aa elin­ti­laa maan pie­ne­li­ös­töl­le, met­tä ja sii­te­pö­lyä per­ho­sil­le, ki­ma­lai­sil­le, me­hi­läi­sil­le ja muil­le pö­lyt­tä­vil­le hyön­tei­sil­le. Myös lin­tu­jen mää­rä li­sään­tyy hyön­teis­ten mää­rän kas­va­es­sa. Luon­nos­sa pie­nil­lä te­oil­la on mer­ki­tys­tä.

– Pel­kä­sin val­ta­vas­ti hä­mä­häk­ke­jä. Tääl­lä olen ym­mär­tä­nyt nii­den mer­ki­tyk­sen luon­non ta­sa­pai­nos­sa en­kä enää hät­käh­dä nii­tä, Aman­da sa­noo.

Kurkkuyrtti kaunistaa keittiöpuutarhaa, mutta sen kukkia voi hyödyntää myös syötävinä kukkina.

Kurkkuyrtti kaunistaa keittiöpuutarhaa, mutta sen kukkia voi hyödyntää myös syötävinä kukkina.

Eri kas­vi­la­jien, kuk­kien ja luon­non­mu­kai­sen vil­je­lyn avul­la keit­ti­ö­puu­tar­has­ta on syn­ty­nyt mo­ni­muo­toi­nen kei­das, joka tu­kee luon­non eko­sys­tee­miä. Kas­vi­la­jien mo­ni­puo­li­suus tar­jo­aa mo­ni­puo­li­ses­ti sa­toa ja hyö­dyt­tää sa­mal­la luon­toa. Tär­ke­ää keit­ti­ö­puu­tar­has­sa on myös maan hy­vin­voin­nis­ta huo­leh­ti­mi­nen, joka su­juu kom­pos­toin­nin ja maan­pa­ran­nuk­sen avul­la. Hy­väs­sä maas­sa on hy­vin­voi­va maan pie­ne­li­ös­tö.

Kehäkukan terälehtiä voi riipiä salaattiin ja ruokien koristeeksi. Amanda kylvää kehäkukan siemeniä keväällä hyötykasvien kanssa viljelylaatikoihin.

Kehäkukan terälehtiä voi riipiä salaattiin ja ruokien koristeeksi. Amanda kylvää kehäkukan siemeniä keväällä hyötykasvien kanssa viljelylaatikoihin.

Vas­ta­lää­ke stres­siin

Keit­ti­ö­puu­tar­ha toi­mii myös vas­ta­lääk­kee­nä kii­reel­le ja stres­sil­le. Puu­tar­has­sa työs­ken­te­ly rau­hoit­taa miel­tä. Kun il­lal­la lap­set ovat nuk­ku­mas­sa, saat­ta­vat Aman­da ja Kim vie­lä kier­tää keit­ti­ö­puu­tar­has­sa kas­te­le­mas­sa. Kas­te­lua hel­pot­ta­vat ajas­tuk­sel­la toi­mi­vat sa­det­ti­met. Mul­lok­sen peit­tee­nä pa­ris­kun­ta käyt­tää myös pi­han nur­mi­koi­den leik­kauk­ses­ta syn­ty­nyt­tä nur­mi­silp­pua. Se ra­vin­tee maa­ta, pi­dät­tää mul­las­sa kos­teut­ta ja vä­hen­tää rik­ka­kas­vien val­loi­tus­ta.

– Keit­ti­ö­puu­tar­han hoi­ta­mi­nen on rau­hoit­ta­vaa. Voim­me oi­ke­as­ti sa­noa, et­tä olem­me viet­tä­neet il­lan ul­ko­na pa­lau­tu­en. On tär­ke­ää myös tar­jo­ta kii­rei­ses­sä ar­jes­sa ai­voil­le le­poa, to­te­a­vat Aman­da ja Kim yh­des­sä.

Selkeät rakenteet luovat keittiöpuutarhasta ryhdikkään ja toimivan. Viljelylaatikot on rakennettu lehtikuusesta, joka kovana puuna kestää viljelylaatikkojen rakennusmateriaalina käsittelemättömänä. Käytävät on päällystetty lehtipuuhakkeella.

Selkeät rakenteet luovat keittiöpuutarhasta ryhdikkään ja toimivan. Viljelylaatikot on rakennettu lehtikuusesta, joka kovana puuna kestää viljelylaatikkojen rakennusmateriaalina käsittelemättömänä. Käytävät on päällystetty lehtipuuhakkeella.

Puu­tar­ha

Kirk­ko­num­mel­la

Träsk­by­går­din kar­ta­no­hen­ki­sen ta­lon keit­ti­ö­puu­tar­ha, 150 m², kas­vu­vyö­hyk­keel­lä 1B.


Puu­tar­haa
hoi­ta­vat

Aman­da ja Kim Rejst­röm ja pian kol­me vuot­ta täyt­tä­vät kak­so­set. Ins­tag­ra­mis­sa
@trask­by­gard ja @man­del­tass.