Asiakaspalvelu
Mediatiedot
Seuraa meitä somessa:
Asiakaspalvelu
Mediatiedot
Seuraa meitä somessa:
Kodit ja ideat
/
Vanhat tavarat
/
Reseptit
/
Puutarha
/
Matkat
/
Kilpailut
/
Yhteistyössä
Reseptit
/
/
Liha ja lintu
Kala ja äyriäiset
Kasvisruoka
Jälkiruoat
Aasialainen
Juomat
Arkiateriat
Suolaiset leivonnaiset
Makeat leivonnaiset
Tilaa lehti
Liha ja lintu
/
Kala ja äyriäiset
/
Kasvis
/
Makeat leivonnaiset
/
Jälkiruoat
/
Suolaiset leivonnaiset
/
Juomat
/
Aasia
/
Arkiateriat
Artikkeli

Teks­ti Tai­na Laak­so­har­ju

Ku­vat Mari Lah­ti, Sari Tam­mi­ka­ri, Isa­bel­las

11.4.2019

8 vinkkiä - Näin istutat sipulikukkia

Ilman sipulikukkia kevään kukkaloisto jäisi haaveeksi. Näyttävimmät istutukset saat, kun istutat paljon sipuleita ryhmään, samanlaisia tai erilaisia kukkia!

Kun pe­ren­nat ui­nu­vat tal­viun­taan maan po­ves­sa, si­pu­li­ku­kat ovat jo vauh­dil­la työn­tä­mäs­sä nup­pu­jaan koh­ti ke­vä­tau­rin­koa. Ne ei­vät juu­ri ta­ka­tal­vis­ta ja kyl­mis­tä hal­la­öis­tä pe­rus­ta, vaan kii­reh­ti­vät kuk­kaan var­hain ke­vääl­lä. Si­pu­li­ku­kis­ta saa loih­dit­tua näyt­tä­viä tai hie­no­va­rai­sia vä­ri­läis­kiä puu­tar­haan.

Yh­dis­te­le­mäl­lä eri­lai­sia ja eri­ai­kai­sia la­je­ja si­pu­leis­ta nou­se­va kuk­ka­lois­to myös kes­tää pit­kään, jopa ju­han­nuk­seen saak­ka.

Si­pu­li­kuk­kia kan­nat­taa is­tut­taa eri­tyi­ses­ti pen­sai­den al­le ja pe­ren­na­ryh­miin ei­kä niin­kään omiin ryh­miin­sä, sil­lä la­kas­tut­tu­aan nii­den leh­det näyt­tä­vät ikä­vil­tä. Sen si­jaan pen­sai­den ja myö­hem­min nou­se­vien pe­ren­no­jen leh­det peit­tä­vät no­pe­as­ti al­leen jo la­kas­tu­neet si­pu­li­ku­kat.

Kun os­tat si­pu­lei­ta, väl­tä val­mii­ta se­koi­tuk­sia, sil­lä nii­hin lai­te­taan kaik­kein pie­nim­mät si­pu­lit. Mitä suu­rem­pi si­pu­li, sitä näyt­tä­väm­pi ku­kin­ta!

Vink­ke­jä is­tu­tuk­seen

1. Is­tu­ta mie­luum­min pal­jon si­pu­lei­ta sa­maan ryh­mään kuin et­tä ri­pot­te­li­sit vain muu­ta­mia si­pu­lei­ta eri puo­lil­le puu­tar­haa. Näin is­tu­tuk­ses­ta­si tu­lee pal­jon näyt­tä­väm­pi.

2. Luon­nol­li­sen nä­köi­siin is­tu­tuk­siin voit kui­ten­kin is­tu­tel­la si­pu­lit kau­em­mak­si toi­sis­taan, esi­mer­kik­si met­si­kön reu­na­mil­le tai niit­ty­mäi­si­nä pi­det­tä­vil­le alu­eil­le.

3. Jätä si­pu­lei­den vä­liin riit­tä­väs­ti ti­laa. Tämä on eri­tyi­sen tär­ke­ää niil­le si­pu­leil­le, jot­ka li­sään­ty­vät ja­kaan­tu­mal­la, ku­ten nar­sis­seil­le, kroo­kuk­sil­le ja hel­mi­lil­joil­le. Jos ku­kin­ta al­kaa hii­pua, syy on usein lii­an tii­viis­sä kas­va­vat si­pu­lit. Nos­ta ne maas­ta ja is­tu­ta uu­del­leen kau­em­mak­si toi­sis­taan.

4. Jot­kut si­pu­li­ku­kat li­sään­ty­vät puu­tar­has­sa sie­me­nis­tä. Täl­löin on tär­ke­ää, et­tei sie­men­ko­tia pois­te­ta lii­an var­hain. Esi­mer­kik­si jos ha­lu­at, et­tä si­ni­lil­ja­si (Scil­la si­be­ri­ca) le­vi­ä­vät nur­mi­kol­la si­ni­sek­si ma­tok­si, älä leik­kaa nur­mik­koa en­nen kuin skil­lat ovat eh­ti­neet sie­men­tää. Myös kir­jo­ke­vät­täh­ti (Chi­o­no­do­xa for­be­sii) on sa­man­lai­nen li­sään­ty­jä.

5. Si­pu­li­kas­vit me­nes­ty­vät par­hai­ten au­rin­koi­sil­la tai puo­li­au­rin­koi­sil­la pai­koil­la, jos­sa on lä­päi­se­vä maa. Kaik­ki si­pu­li­kas­vit in­ho­a­vat juu­ril­la sei­so­vaa vet­tä, jo­ten ko­ho­penk­ki tai viet­tä­vä maa on hy­väk­si.

6. Hyö­dyn­nä ke­vääl­lä ruu­kuis­sa myy­tä­vät, val­miik­si hyö­de­tyt si­pu­li­kas­vit is­tut­ta­mal­la ne maa­han.

7. Osa si­pu­li­kas­veis­ta kan­nat­taa is­tut­taa maa­han vas­ta ke­vääl­lä, kos­ka ne ei­vät ole tal­ven­kes­tä­viä. Daa­li­at, gla­di­o­luk­set, kan­nat ja mo­net lil­jat ovat täl­lai­sia.

8. Jos ha­lu­at kas­vat­taa si­pu­li­kuk­kia ruu­kuis­sa, ne ei­vät saa al­tis­tua sa­teel­le ja jat­ku­val­le jää­ty­mis­tä seu­raa­val­le su­la­mi­sel­le. Is­tu­ta riit­tä­vän suu­reen ruuk­kuun ja vuo­raa ruuk­ku tal­vi­suo­jauk­sin.

Par­haat si­pu­li­kas­vit

Tulp­paa­ni

Tulp­paa­nien vä­rien kir­jo ja muo­to­jen run­saus on ylit­se­pur­su­a­van run­sas. Tulp­paa­ne­ja va­li­tes­saan kan­nat­taa vä­rin li­sä­si kiin­nit­tää huo­mi­o­ta ku­kin­ta-ai­kaan: va­lit­se­mal­la ai­kai­sia, kes­ki­ai­kai­sia ja myö­häi­siä tulp­paa­ne­ja niis­tä riit­tää iloa vii­koik­si.Moni ih­met­te­lee, min­ne tulp­paa­nit ka­to­a­vat en­sim­mäi­sen vuo­den upe­an ku­kin­nan jäl­keen. Syy­nä on nii­den nor­maa­li elä­män­kier­to. Os­to­si­pu­lit ovat suu­ria si­pu­lei­ta, jot­ka ovat riit­tä­vän van­ho­ja tuot­taak­seen upe­an ku­kan. Ku­kit­tu­aan emo­si­pu­li te­kee vaih­te­le­vas­ti si­vu­si­pu­lei­ta, jot­ka kuk­ki­vat vas­ta muu­ta­man vuo­den ku­lut­tua jos viih­ty­vät pai­kal­la ja saa­vat riit­tä­väs­ti vet­tä ja ra­vin­tei­ta ei­vät­kä jou­du rik­ka­ruo­ho­jen al­le ah­din­koon. Si­pu­lei­ta on siis li­sät­tä­vä joka vuo­si, jos ha­lu­aa tois­tu­vas­ti yh­tä näyt­tä­vän ku­kin­nan.

Kir­jo­pi­ka­ri­lil­ja

Ei lie­ne mon­taa kas­via maa­il­mas­sa, joi­den kuk­ka oli­si ruu­dul­li­nen, ku­ten kir­jo­pi­ka­ri­lil­jan. Sen ai­nut­laa­tui­nen kau­neus kan­nat­taa si­joit­taa puu­tar­has­sa sin­ne, mis­sä lii­ku­taan usein. Pi­ka­ri­lil­jo­ja on val­koi­si­na ja lii­lan sä­vyi­si­nä Sen leh­det ei­vät var­jos­ta mui­ta kas­ve­ja ei­vät­kä ai­heu­ta har­mai­ta hiuk­sia puu­tar­hu­ril­le, joka ha­lu­aa var­mis­taa esi­mer­kik­si ruu­su­jen­sa va­lon­saan­nin ke­vät­ke­sän ai­ka­na. Li­sä­pis­tei­tä pi­ka­ri­lil­ja saa ku­kin­nan pit­käs­tä kes­tos­ta.

Kir­jo­pi­ka­ri­lil­ja viih­tyy mel­ko kos­te­as­sa maas­sa. Jos se saa riit­tä­väs­ti kos­teut­ta, se voi jopa al­kaa le­vi­tä pai­kal­laan.

Kir­jo­ke­vät­täh­ti

Si­ni­lil­jan ta­paan myös kir­jo­ke­vät­täh­ti on par­haim­mil­laan har­vas­sa nur­mi­kos­sa tai pui­den ja pen­sai­den al­la, mis­sä sil­lä on rau­ha le­vi­tä sie­me­nil­lään ja si­vu­si­pu­leil­laan si­ni­sek­si ma­tok­si. Se kas­vaa kor­ke­am­mak­si kuin si­ni­lil­ja. Mii­nuk­sen se saa sii­tä, et­tä ku­kin­ta-ai­ka jää har­mit­ta­van ly­hy­ek­si.

Nar­sis­si

Nar­sis­sien pir­teä ole­mus ja su­loi­nen tuok­su saa­vat hy­väl­le mie­lel­le. Ne ovat ilah­dut­ta­van us­kol­li­sia kuk­ki­joi­ta ja suh­teel­li­sen vä­hään tyy­ty­viä. Riit­tää, kun ku­kin­nan hii­vut­tua vuo­sien pääs­tä nos­taa ne ylös ja ja­kaa si­pu­lit laa­jem­mal­le alu­eel­le. Syy kuk­kien vä­he­ne­mi­seen on yleen­sä si­pu­lin ja­kaan­tu­mi­ses­ta joh­tu­va ti­la­nah­taus. Toi­sin kuin tulp­paa­nit, nar­sis­sien si­pu­lit on syy­tä is­tut­taa vii­vyt­te­le­mät­tä maa­han, sil­lä ne tar­vit­se­vat ai­kaa juur­tu­mi­seen.

Ku­kin­nan jäl­keen nar­sis­sien leh­det tun­tu­vat ole­van puu­tar­has­sa tiel­lä ja usein ky­sel­lään, voi­si­ko ne lei­ka­ta pois. Nii­tä ei kui­ten­kaan kan­na­ta lei­ka­ta, jos ha­lu­aa si­pu­lei­den kuk­ki­van myös seu­raa­va­na vuon­na. Leh­det kul­jet­ta­vat ra­vin­tei­ta si­pu­lil­le, jo­ten nii­den tu­li­si en­si la­kas­tua it­sek­seen en­nen kuin ne voi huo­let­ta pois­taa. Yk­si vink­ki on le­tit­tää leh­det ja tai­tel­la nii­tä hie­man siis­tim­min pen­sai­den tai pe­ren­no­jen suo­jiin.

Sah­ra­mi

Kroo­kuk­set eli sah­ra­mit ovat en­sim­mäi­siä kuk­ki­joi­ta heti lu­mi­kel­lo­jen (Ga­lant­hus ni­va­lis) jäl­keen. Puu­tar­ho­jem­me su­ku­lais­sah­ra­mit tuot­ta­vat maa­il­man kal­lein­ta maus­tet­ta, joka on it­se asi­as­sa kä­sin poi­mit­tu­ja emien luot­te­ja. Sah­ra­mit ei­vät käy­tän­nös­sä ole­kaan si­pu­li- vaan mu­ku­la­kas­ve­ja.

Mu­ku­lat ovat puu­tar­hu­rin har­mik­si jä­nis­ten, fa­saa­nien ja hir­vie­läin­ten herk­kua, jo­ten alt­tiil­la pai­koil­la ne kan­nat­taa suo­ja­ta ver­kol­la en­nen ku­kin­taa.

Sah­ra­mit viih­ty­vät pai­kal­laan ja kuk­ki­vat hy­vin vuo­des­ta toi­seen, mut­ta ne ei­vät juu­ri le­viä. Par­hai­ten ne me­nes­ty­vät hie­man hiek­kai­sil­la mail­la.

Idän­si­ni­lil­ja

Ku­ka­pa ei haa­vei­li­si iha­nas­ta si­ni­ses­tä, skil­lo­jen täyt­tä­mäs­tä nur­mi­ma­tos­ta? Oma pro­jek­ti­ni on kes­tä­nyt jo kym­me­nen vuot­ta. Si­pu­lit ovat toki li­sään­ty­neet joka vuo­si, vaik­ka vain muu­ta­mas­ta kym­me­nes­tä si­pu­lis­ta läh­det­tiin liik­keel­le. Sil­ti ro­mant­tis­ten puu­tar­ha­ku­vien si­ni­mat­toa saa­nee vie­lä het­ken odo­tel­la. Puu­tar­hu­rin pa­ras hyve on­kin kär­si­väl­li­syys.

Si­ni­lil­jat viih­ty­vät par­hai­ten hie­man var­joi­sis­sa rin­teis­sä, jot­ka ei­vät ole lii­an kui­via. Kas­vin li­sään­ty­mi­nen puu­tar­has­sa edel­lyt­tää lä­päi­se­vää maa­ta ja kas­vu­rau­haa.

Hel­mi­lil­ja

Par­hai­ta hel­mi­lil­jo­ja ovat tum­ma­hel­mi­lil­ja Mus­ca­ri ar­me­ni­a­cum ja hen­to­hel­mi­lil­ja

M. bot­ry­oi­des. Hel­mi­lil­jo­jen tai­vaan­si­ni­nen ku­kin­ta kes­tää to­del­la pit­kään. Viih­ty­es­sään se myös kuk­kii us­kol­li­ses­ti vuo­des­ta toi­seen, kun­nes si­pu­lit ovat ja­kaan­tu­neet ti­la­nah­tau­dek­si as­ti ja puu­tar­hu­rin on ai­ka nos­taa ja ja­kaa ne uu­sil­le alu­eil­le. Hel­mi­lil­ja on ihas­tut­ta­va reu­na­kas­vi pe­ren­na­penk­kiin tai pui­den al­le.

Lue Myös

Tarhamagnolia Leonard Messel Suomessa kokeilluista vaaleanpunakukkaisista magnolioista kestävin.

Tarhamagnolia Leonard Messel Suomessa kokeilluista vaaleanpunakukkaisista magnolioista kestävin.

Hanna Marttinen

5 vinkkiä: näin valitset pihaasi sopivimman kukkivan puun

Hanna Marttinen

Näin onnistut magnolian kasvattamisessa

Puutarha vaatii tekemistä ja työtä, mutta se on osa nautintoa, puutarhuri, siirtolapuutarhan omistaja Maylis Karjalainen sanoo.

Puutarha vaatii tekemistä ja työtä, mutta se on osa nautintoa, puutarhuri, siirtolapuutarhan omistaja Maylis Karjalainen sanoo.

Hanna Marttinen

Puutarhan lumoa keskellä kaupunkia

Tarhamagnolia Leonard Messel Suomessa kokeilluista vaaleanpunakukkaisista magnolioista kestävin.

Tarhamagnolia Leonard Messel Suomessa kokeilluista vaaleanpunakukkaisista magnolioista kestävin.

Hanna Marttinen

5 vinkkiä: näin valitset pihaasi sopivimman kukkivan puun

Hanna Marttinen

Näin onnistut magnolian kasvattamisessa

Puutarha vaatii tekemistä ja työtä, mutta se on osa nautintoa, puutarhuri, siirtolapuutarhan omistaja Maylis Karjalainen sanoo.

Puutarha vaatii tekemistä ja työtä, mutta se on osa nautintoa, puutarhuri, siirtolapuutarhan omistaja Maylis Karjalainen sanoo.

Hanna Marttinen

Puutarhan lumoa keskellä kaupunkia

Neljä ihanaa ideaa: Pergola tuo ilmettä puutarhaan

Kukkafarmi on anopin ja miniän yhteinen yritys

Kaunis piha kutsuu rentoutumaan.

Kaunis piha kutsuu rentoutumaan.

Arto Vuohelainen

Haluatko viihtyisän pihan? 10 ihanaa vinkkiä puutarhaan

Unelmien puutarha puhkeaa keväällä kukkaan

Tässä ne ovat: Puutarhan kauneimmat välineet x 8

Veden solinaa puutarhassa: poimi viehättävät ideat!

Unelmien puutarha puhkeaa keväällä kukkaan

Tässä ne ovat: Puutarhan kauneimmat välineet x 8

Veden solinaa puutarhassa: poimi viehättävät ideat!

SUOSITTELEMME MYÖS NÄITÄ

LUETUIMMAT

Mikä on mielestäsi paras koti lehdessä 4/2023?

Paluumuuttajan kaunis koti jugendtalossa remontoitiin kolmessa viikossa

Koti Helsingin Olympiakylässä sisustettiin pastelliväreillä

Kirjailija Tommi Kinnunen: ”Nautin nikkaroinnista, siinä näkee heti työnsä jäljen, opettajana sen näkee vasta vuosien päästä”

Tuomisen kivimuurin suojissa on jugendtalo, josta Ullastiina ja Joonas löysivät unelmiensa kodin

Rakensimme 60 neliön omakotitalon

Fasetin toimitusjohtaja Janne Ylönen on kauppiaana oppinut, ettei tavaraan saisi rakastua

Linnea teki viherseinän itse: poimi ideat!

Kevään raikkain puutarhalehti on ilmestynyt!

Koti ja keittiön Kaunein koti 2022 on Tuulensuun tilan upesti kunnostettu puutalo

10 vinkkiä: Kasvata itse kesän taimet ja pikasato lautaselle

Aamupa­la­pan­nu­kakun juuritaikina muhii yön yli

Passi­o­he­del­mäinen juustokakku on raikas herkku

Valokuvaaja Kreetta Järvenpää luo sadunomaisia tunnelmia työhuoneellaan kukkien keskellä

Raikas mandariini-rahkapiirakka on ihana herkku

Pehmeä laskeutuminen uuteen pakettitaloon

Leivo makeita hapanjuuripullia

Näin valmistat herkullisen punavii­ni­kas­tikkeen lihalle

Banoffee-pavlova yhdistää kahden herkun maut mainioksi yhdistelmäksi

Kuohkea hapanjuuri-kirsikkafocaccia

LUE KOTI & KEITTIÖ

KATSO RESEPTIT

Liha ja lintu
Kala ja äyriäiset
Kasvisruoka
Jälkiruoat
Aasialainen
Juomat
Arkiateriat
Suolaiset leivonnaiset
Makeat leivonnaiset

LUETUIMMAT

Mikä on mielestäsi paras koti lehdessä 4/2023?

Paluumuuttajan kaunis koti jugendtalossa remontoitiin kolmessa viikossa

Koti Helsingin Olympiakylässä sisustettiin pastelliväreillä

Kirjailija Tommi Kinnunen: ”Nautin nikkaroinnista, siinä näkee heti työnsä jäljen, opettajana sen näkee vasta vuosien päästä”

Tuomisen kivimuurin suojissa on jugendtalo, josta Ullastiina ja Joonas löysivät unelmiensa kodin

Rakensimme 60 neliön omakotitalon

Fasetin toimitusjohtaja Janne Ylönen on kauppiaana oppinut, ettei tavaraan saisi rakastua

Linnea teki viherseinän itse: poimi ideat!

Kevään raikkain puutarhalehti on ilmestynyt!

Koti ja keittiön Kaunein koti 2022 on Tuulensuun tilan upesti kunnostettu puutalo

10 vinkkiä: Kasvata itse kesän taimet ja pikasato lautaselle

Aamupa­la­pan­nu­kakun juuritaikina muhii yön yli

Passi­o­he­del­mäinen juustokakku on raikas herkku

Valokuvaaja Kreetta Järvenpää luo sadunomaisia tunnelmia työhuoneellaan kukkien keskellä

Raikas mandariini-rahkapiirakka on ihana herkku

Pehmeä laskeutuminen uuteen pakettitaloon

Leivo makeita hapanjuuripullia

Näin valmistat herkullisen punavii­ni­kas­tikkeen lihalle

Banoffee-pavlova yhdistää kahden herkun maut mainioksi yhdistelmäksi

Kuohkea hapanjuuri-kirsikkafocaccia

LUE KOTI & KEITTIÖ

KATSO RESEPTIT

Liha ja lintu
Kala ja äyriäiset
Kasvisruoka
Jälkiruoat
Aasialainen
Juomat
Arkiateriat
Suolaiset leivonnaiset
Makeat leivonnaiset
Tilaa Koti & Keittiö Asiakaspalvelu Tietosuojaseloste Rekisteriseloste

Fokus Media Finland Oy

Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki

Y-tunnus 3157774-2

Tilaa Koti & Keittiö Asiakaspalvelu Tietosuojaseloste Rekisteriseloste

Fokus Media Finland Oy

Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki

Y-tunnus 3157774-2

Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.