Teksti Taina Laaksoharju
Kuvat Mari Lahti, Sari Tammikari, Isabellas
Kun perennat uinuvat talviuntaan maan povessa, sipulikukat ovat jo vauhdilla työntämässä nuppujaan kohti kevätaurinkoa. Ne eivät juuri takatalvista ja kylmistä hallaöistä perusta, vaan kiirehtivät kukkaan varhain keväällä. Sipulikukista saa loihdittua näyttäviä tai hienovaraisia väriläiskiä puutarhaan.
Yhdistelemällä erilaisia ja eriaikaisia lajeja sipuleista nouseva kukkaloisto myös kestää pitkään, jopa juhannukseen saakka.
Sipulikukkia kannattaa istuttaa erityisesti pensaiden alle ja perennaryhmiin eikä niinkään omiin ryhmiinsä, sillä lakastuttuaan niiden lehdet näyttävät ikäviltä. Sen sijaan pensaiden ja myöhemmin nousevien perennojen lehdet peittävät nopeasti alleen jo lakastuneet sipulikukat.
Kun ostat sipuleita, vältä valmiita sekoituksia, sillä niihin laitetaan kaikkein pienimmät sipulit. Mitä suurempi sipuli, sitä näyttävämpi kukinta!
Vinkkejä istutukseen
1. Istuta mieluummin paljon sipuleita samaan ryhmään kuin että ripottelisit vain muutamia sipuleita eri puolille puutarhaa. Näin istutuksestasi tulee paljon näyttävämpi.
2. Luonnollisen näköisiin istutuksiin voit kuitenkin istutella sipulit kauemmaksi toisistaan, esimerkiksi metsikön reunamille tai niittymäisinä pidettäville alueille.
3. Jätä sipuleiden väliin riittävästi tilaa. Tämä on erityisen tärkeää niille sipuleille, jotka lisääntyvät jakaantumalla, kuten narsisseille, krookuksille ja helmililjoille. Jos kukinta alkaa hiipua, syy on usein liian tiiviissä kasvavat sipulit. Nosta ne maasta ja istuta uudelleen kauemmaksi toisistaan.
4. Jotkut sipulikukat lisääntyvät puutarhassa siemenistä. Tällöin on tärkeää, ettei siemenkotia poisteta liian varhain. Esimerkiksi jos haluat, että sinililjasi (Scilla siberica) leviävät nurmikolla siniseksi matoksi, älä leikkaa nurmikkoa ennen kuin skillat ovat ehtineet siementää. Myös kirjokevättähti (Chionodoxa forbesii) on samanlainen lisääntyjä.
5. Sipulikasvit menestyvät parhaiten aurinkoisilla tai puoliaurinkoisilla paikoilla, jossa on läpäisevä maa. Kaikki sipulikasvit inhoavat juurilla seisovaa vettä, joten kohopenkki tai viettävä maa on hyväksi.
6. Hyödynnä keväällä ruukuissa myytävät, valmiiksi hyödetyt sipulikasvit istuttamalla ne maahan.
7. Osa sipulikasveista kannattaa istuttaa maahan vasta keväällä, koska ne eivät ole talvenkestäviä. Daaliat, gladiolukset, kannat ja monet liljat ovat tällaisia.
8. Jos haluat kasvattaa sipulikukkia ruukuissa, ne eivät saa altistua sateelle ja jatkuvalle jäätymistä seuraavalle sulamiselle. Istuta riittävän suureen ruukkuun ja vuoraa ruukku talvisuojauksin.
Parhaat sipulikasvit
Tulppaani
Tulppaanien värien kirjo ja muotojen runsaus on ylitsepursuavan runsas. Tulppaaneja valitessaan kannattaa värin lisäsi kiinnittää huomiota kukinta-aikaan: valitsemalla aikaisia, keskiaikaisia ja myöhäisiä tulppaaneja niistä riittää iloa viikoiksi.Moni ihmettelee, minne tulppaanit katoavat ensimmäisen vuoden upean kukinnan jälkeen. Syynä on niiden normaali elämänkierto. Ostosipulit ovat suuria sipuleita, jotka ovat riittävän vanhoja tuottaakseen upean kukan. Kukittuaan emosipuli tekee vaihtelevasti sivusipuleita, jotka kukkivat vasta muutaman vuoden kuluttua jos viihtyvät paikalla ja saavat riittävästi vettä ja ravinteita eivätkä joudu rikkaruohojen alle ahdinkoon. Sipuleita on siis lisättävä joka vuosi, jos haluaa toistuvasti yhtä näyttävän kukinnan.
Kirjopikarililja
Ei liene montaa kasvia maailmassa, joiden kukka olisi ruudullinen, kuten kirjopikarililjan. Sen ainutlaatuinen kauneus kannattaa sijoittaa puutarhassa sinne, missä liikutaan usein. Pikarililjoja on valkoisina ja liilan sävyisinä Sen lehdet eivät varjosta muita kasveja eivätkä aiheuta harmaita hiuksia puutarhurille, joka haluaa varmistaa esimerkiksi ruusujensa valonsaannin kevätkesän aikana. Lisäpisteitä pikarililja saa kukinnan pitkästä kestosta.
Kirjopikarililja viihtyy melko kosteassa maassa. Jos se saa riittävästi kosteutta, se voi jopa alkaa levitä paikallaan.
Kirjokevättähti
Sinililjan tapaan myös kirjokevättähti on parhaimmillaan harvassa nurmikossa tai puiden ja pensaiden alla, missä sillä on rauha levitä siemenillään ja sivusipuleillaan siniseksi matoksi. Se kasvaa korkeammaksi kuin sinililja. Miinuksen se saa siitä, että kukinta-aika jää harmittavan lyhyeksi.
Narsissi
Narsissien pirteä olemus ja suloinen tuoksu saavat hyvälle mielelle. Ne ovat ilahduttavan uskollisia kukkijoita ja suhteellisen vähään tyytyviä. Riittää, kun kukinnan hiivuttua vuosien päästä nostaa ne ylös ja jakaa sipulit laajemmalle alueelle. Syy kukkien vähenemiseen on yleensä sipulin jakaantumisesta johtuva tilanahtaus. Toisin kuin tulppaanit, narsissien sipulit on syytä istuttaa viivyttelemättä maahan, sillä ne tarvitsevat aikaa juurtumiseen.
Kukinnan jälkeen narsissien lehdet tuntuvat olevan puutarhassa tiellä ja usein kysellään, voisiko ne leikata pois. Niitä ei kuitenkaan kannata leikata, jos haluaa sipuleiden kukkivan myös seuraavana vuonna. Lehdet kuljettavat ravinteita sipulille, joten niiden tulisi ensi lakastua itsekseen ennen kuin ne voi huoletta poistaa. Yksi vinkki on letittää lehdet ja taitella niitä hieman siistimmin pensaiden tai perennojen suojiin.
Sahrami
Krookukset eli sahramit ovat ensimmäisiä kukkijoita heti lumikellojen (Galanthus nivalis) jälkeen. Puutarhojemme sukulaissahramit tuottavat maailman kalleinta maustetta, joka on itse asiassa käsin poimittuja emien luotteja. Sahramit eivät käytännössä olekaan sipuli- vaan mukulakasveja.
Mukulat ovat puutarhurin harmiksi jänisten, fasaanien ja hirvieläinten herkkua, joten alttiilla paikoilla ne kannattaa suojata verkolla ennen kukintaa.
Sahramit viihtyvät paikallaan ja kukkivat hyvin vuodesta toiseen, mutta ne eivät juuri leviä. Parhaiten ne menestyvät hieman hiekkaisilla mailla.
Idänsinililja
Kukapa ei haaveilisi ihanasta sinisestä, skillojen täyttämästä nurmimatosta? Oma projektini on kestänyt jo kymmenen vuotta. Sipulit ovat toki lisääntyneet joka vuosi, vaikka vain muutamasta kymmenestä sipulista lähdettiin liikkeelle. Silti romanttisten puutarhakuvien sinimattoa saanee vielä hetken odotella. Puutarhurin paras hyve onkin kärsivällisyys.
Sinililjat viihtyvät parhaiten hieman varjoisissa rinteissä, jotka eivät ole liian kuivia. Kasvin lisääntyminen puutarhassa edellyttää läpäisevää maata ja kasvurauhaa.
Helmililja
Parhaita helmililjoja ovat tummahelmililja Muscari armeniacum ja hentohelmililja
M. botryoides. Helmililjojen taivaansininen kukinta kestää todella pitkään. Viihtyessään se myös kukkii uskollisesti vuodesta toiseen, kunnes sipulit ovat jakaantuneet tilanahtaudeksi asti ja puutarhurin on aika nostaa ja jakaa ne uusille alueille. Helmililja on ihastuttava reunakasvi perennapenkkiin tai puiden alle.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2