Artikkeli

KU­VAT AL­KO JA VAL­MIS­TA­JAT

KOTI JA KEIT­TIÖ 2-3/2017

8 vahvaa viinisuositusta pääsiäiseen

Ranska on monen kansainvälisesti tunnetun rypälelajikkeen kotimaa. Perinteisen viinimaan pullotetut herkut tarjoavat runsaita makuelämyksiä.

1.Tren­di­käs na­tu­re-vii­ni Loi­res­ta

Le Blanc de la Ma­ri­ée 2015, Loi­re, 19,65 e

Loi­ren klas­sik­ko, Sau­vig­non Blanc, tu­lee Tou­rai­nes­ta ja on bi­o­dy­naa­mi­sen ti­lan tuo­te – puh­da­sa­ro­mi­nen, rai­kas ja la­jik­keel­le tyy­pil­li­sen he­ruk­kai­nen. Vii­nis­tä löy­tyy sit­rus­ta, na­pak­kaa ha­pok­kuut­ta ja vih­re­ää yrt­ti­syyt­tä hie­nos­sa ta­sa­pai­nos­sa. Täy­del­li­nen kala- ja äy­ri­äis­vii­ni. Vii­ni kuu­luu Al­kon ti­laus­va­li­koi­maan.

2.Aro­mi­kas val­ko­vii­ni Al­sa­ces­ta

Ku­entz-Bas Pi­not Gris 2013, Al­sa­ce, 15,90 e

Upe­an mo­ni­käyt­töi­nen ruo­ka­vii­ni kala- ja kas­vis­ruo­il­le sekä seu­rus­te­luun. Hap­po­ja on so­pi­vas­ti kan­ta­maan maus­tei­sen he­del­mäis­tä run­koa, jos­sa on ryh­dik­si sit­rus­ta ja hen­toa mi­ne­raa­li­suut­ta. Pi­not Gris on Al­sa­cen klas­sik­ko­la­ji­ke, joka jää usein Ries­lin­gin var­joon. Vii­ni kuu­luu Al­kon ti­laus­va­li­koi­maan.

3.Samp­pan­ja on vii­nien ku­nin­ga­tar

Ni­co­las Feu­il­lat­te Mil­lé­simé Char­don­nay Cham­pag­ne Brut 2006, Cham­pag­ne, 45,90 e

Suu­ren samp­pan­ja­ta­lon vuo­si­ker­ta 2006 on he­del­mä­ve­toi­nen, puh­das­piir­tei­nen ja mi­ne­raa­li­nen. Hyvä ha­pok­kuus ja kes­tä­vä mous­se an­ta­vat vii­nil­le ryh­tiä ja hen­to paah­tei­suus tyy­lik­kään lop­pu­tun­nel­man. Mai­nio hin­ta-laa­tu­suh­de vuo­si-

ker­ta­samp­pan­jak­si.

4.Char­don­nay par­haim­mil­laan

La­roc­he Pe­tit Chab­lis 2015, Bour­gog­ne, 17,99 e

Täs­sä vii­nis­sä Char­don­nay-la­ji­ke on par­haim­mil­laan. Vii­nin ra­ken­ne on na­pak­ka hy­vien hap­po­jen an­si­os­ta, sii­nä on pi­tuut­ta ja ele­gans­sia. Hie­no mi­ne­raa­li­suus, sit­ruk­si­suus ja yrt­ti­syys te­ke­vät chab­lis´ta täy­del­li­sen pa­rin vaa­leil­le ka­loil­le, os­te­reil­le ja muil­le me­re­ne­lä­vil­le. Lois­to­vii­ni myös sel­lai­se­naan!

5.Bur­gun­din pu­nai­nen on Pi­not Noir

An­to­nin Ro­det Pi­not Noir 2014, 14,99 e

Kar­pa­loi­nen, maus­tei­nen ja ha­po­kas on tämä na­pak­ka­ra­ken­tei­nen pi­not noir la­jik­keen ko­ti­seu­dul­ta. Mu­ka­van mar­jai­sa ja rai­kas pari riis­ta­lin­nuil­le, mak­sal­le, pos­sul­le tai hiih­to­lo­man li­ha­pa­doil­le. Edul­li­nen os­tos.

6.Peh­meä klas­sik­ko-Bor­de­aux

Château de Se­guin 2014, Bor­de­aux, 14,59 e

30 vuot­ta Suo­men mark­ki­noil­la on vii­nil­le jo ai­ka­moi­nen merk­ki­paa­lu. Se­guin on bor­de­aux´lai­sek­si peh­meä ja val­mis juo­ta­vak­si. Vii­nis­tä löy­tyy tum­maa mar­jaa, yrt­te­jä ja maus­tei­ta. Tan­nii­nit ovat mel­ko ke­sy­jä, mut­ta ylei­sil­me on mu­he­va ja mau­kas. Oi­va pe­rus­vii­ni li­hoil­le, juus­toil­le ja riis­ta­lin­nuil­le.

7.Me­he­vä luo­mu­vii­ni Rhônes­ta

Fran­cois Ar­naud Cou­eur de Ter­roir 2015, Côtes du Rhône, 13,90 e

Hil­lo­mai­sen he­del­mäi­nen ja mar­jai­nen, peh­meä ja mau­kas vii­ni lep­poi­saan nau­tis­ke­luun sel­lai­se­naan. Mais­tuu myös ko­vien suo­lais­ten juus­to­jen tai me­he­vän pih­vin kyy­ti­poi­ka­na. Puh­das ja aro­mi­kas ko­ko­nai­suus. Vii­ni kuu­luu Al­kon ti­laus­va­li­koi­maan.

8.Rhônen Gre­nac­he-se­koi­tus

Châte­au­neuf-du-Pape Le Mou­lin Tey­roud 2013, 28,90 e

Gre­nac­he saa Rhônes­sa usein seu­rak­seen Sy­rah´n ja Mourvèd­ren. Yh­des­sä näis­tä syn­tyy me­he­vä, tum­ma­mar­jai­nen, maus­tei­nen ja läm­min ko­ko­nai­suus, joka on klas­si­nen kump­pa­ni juus­toil­le ja tum­mil­le, aro­mik­kail­le li­hoil­le. Eh­do­ton riis­ta­vii­ni.