Artikkeli

Kir­joit­ta­ja Jaa­na Ki­vi­pel­to-Tulk­ki

Kuva Mari Lah­ti

7 vinkkiä, joilla parannat kodin valaistusta

Kun ulkona on pimeintä, tarvitaan valoa sisälle lisää. Valaise työtilat hyvin ja korosta kodin yksityiskohtia.

1. Ko­ros­ta ja him­men­nä va­lais­tus­ta

On­ko olo­huo­nees­sa­si yleis­va­lon li­säk­si riit­tä­väs­ti eri­lai­sia tun­nel­ma­va­lo­ja? Li­sää lat­tia-, sei­nä- ja pöy­tä­va­lai­si­mia.

Ko­ros­ta va­lol­la vi­her­kas­ve­ja, tau­lu­ja ja kir­ja­hyl­lyä. Suun­taa lamp­pu­ja sei­nää tai kat­toa koh­ti, niin saat epä­suo­raa va­loa.

Käy­tä him­men­net­tä­viä lamp­pu­ja, niin voit il­taa koh­ti rau­hoit­taa ko­din tun­nel­maa. Kau­pan on äly­le­de­jä, joi­ta voi him­men­tää ta­val­li­sel­la va­lo­kat­kai­si­jal­la tai äly­pu­he­li­mel­la. Uut­ta ovat heh­ku­lamp­pua jäl­jit­te­le­vät le­dit.

2. Va­lai­sin mit­to­jen mu­kaan

Va­lit­se va­lai­sin ruo­kai­lu­ti­laan pöy­dän mit­to­jen mu­kaan. Jos pöy­tä on 1,5–2 met­riä tai suu­rem­pi, kak­si va­lai­sin­ta va­lai­see pöy­dän pa­rem­min kuin yk­si. Ri­pus­ta va­lai­sin 60–80 cm:n kor­keu­del­le. Jos se on lii­an kor­ke­al­la, valo häi­käi­see pöy­däs­sä is­tu­jaa.

Lue myös: Näin va­lai­set keit­ti­ön

3. Yh­dis­tel­mä­va­lai­sin toi­mii

Va­lai­se keit­tiö ja eten­kin työs­ken­te­ly­ta­sot hy­vin. Aa­mu­kah­vi­pöy­dän pääl­lä kä­te­vä on kir­kas­va­lo­lamp­pu­lamp­pu, joka toi­mii sa­mal­la riip­pu­va­lai­si­me­na. Lam­pun kyt­ki­mes­tä voi vaih­taa va­lon vä­rin läm­pi­män val­koi­ses­ta kir­kas­va­loon.

4. Häi­vy­tä va­lai­si­mel­la on­gel­ma­koh­dat

Pit­käs­sä eteis­käy­tä­väs­sä kan­nat­taa ol­la kak­si tai kol­me kat­to­va­lai­sin­ta. Ka­peut­ta saa häi­vy­tet­tyä myös sei­nä­va­lai­si­mil­la. Jos tila on ma­ta­la, väl­tä muh­kei­ta riip­pu­va­lai­si­mia, suo­si esi­mer­kik­si pla­fon­de­ja. Suun­taa va­loa kat­toon ja suo­si sei­nä­va­lai­si­mia. Jos huo­ne on kor­kea, tar­vi­taan va­lo­te­hoa. Ko­koa va­lai­si­mia ryp­päik­si.

5. Älä va­lai­se ava­ruut­ta

Tar­kis­ta, et­tä ul­ko­va­lai­si­met suun­taa­vat va­lon kul­ku­väy­lil­le, sei­niin ja maa­han. Sil­loin valo ei kar­kaa ava­ruu­teen. Le­dit kes­tä­vät hy­vin pak­kas­ta, mut­ta eri­tyi­sen ko­viin ke­lei­hin on omat ”pak­kas­lamp­pun­sa”.

Lue myös: 5 vink­kiä pi­han va­lais­tuk­seen

6. Lamp­pu­pak­kaus ker­too pal­jon

Va­lon mää­räs­tä ei­vät ker­ro wa­tit, vaan lu­me­nit (lm). Jot­ta va­lon mää­rä vas­tai­si 60 wa­tin heh­ku­lamp­pua, tu­li­si le­di­lam­pun va­lo­vir­ran ol­la 800 lu­me­nia.

Wat­ti­mää­rä ker­too sii­tä, pal­jon­ko lamp­pu ku­lut­taa säh­köä.

Va­lon vä­ris­tä ker­too kel­vin-ar­vo (K). Mitä kor­ke­am­pi kel­vin-ar­vo, sitä kyl­mem­pää ja si­ner­tä­väm­pää valo on. Valo on läm­pi­män val­kois­ta, jos sen kel­vin-ar­vo on 2 700–3 000. Va­lon väri on ma­ku­a­sia. Tes­taa, viih­dyt­kö läm­pi­mis­sä vai vii­le­äm­mis­sä sä­vyis­sä.

Vä­rin­tois­tos­ta ker­too Ra-in­dek­si (CRI). Mitä suu­rem­pi luku on, sitä luon­nol­li­sem­min vä­rit tois­tu­vat huo­ne­ka­luis­sa, teks­tii­leis­sä ja pin­noil­la. Hyvä vä­rin­tois­toin­dek­si on 85–90 %. Jos luku on yli 90 %, vä­rin­tois­to on jo erit­täin hyvä.

7. Tie­sit­kö?

Le­dit ku­lut­ta­vat vä­hän ener­gi­aa, 10–20 % vas­taa­van heh­ku­lam­pun mää­räs­tä. Le­di­lamp­pu syt­tyy vä­lit­tö­mäs­ti, ei­kä sen va­lo­te­ho juu­ri him­me­ne iän myö­tä.

+ Juh­la­vink­ki!

Jos jär­jes­tät ko­to­na juh­lat, yl­lä­tä vie­raat ko­ris­te­va­loil­la etei­ses­sä ja kyl­py­huo­nees­sa.

Lue myös:

Puu­ta­lon val­ta­si val­koi­suus

3 x keit­ti­ön on­nis­tu­nut muu­tos