Kirjoittaja Jaana Kivipelto-Tulkki
Kuva Mari Lahti
1. Korosta ja himmennä valaistusta
Onko olohuoneessasi yleisvalon lisäksi riittävästi erilaisia tunnelmavaloja? Lisää lattia-, seinä- ja pöytävalaisimia.
Korosta valolla viherkasveja, tauluja ja kirjahyllyä. Suuntaa lamppuja seinää tai kattoa kohti, niin saat epäsuoraa valoa.
Käytä himmennettäviä lamppuja, niin voit iltaa kohti rauhoittaa kodin tunnelmaa. Kaupan on älyledejä, joita voi himmentää tavallisella valokatkaisijalla tai älypuhelimella. Uutta ovat hehkulamppua jäljittelevät ledit.
2. Valaisin mittojen mukaan
Valitse valaisin ruokailutilaan pöydän mittojen mukaan. Jos pöytä on 1,5–2 metriä tai suurempi, kaksi valaisinta valaisee pöydän paremmin kuin yksi. Ripusta valaisin 60–80 cm:n korkeudelle. Jos se on liian korkealla, valo häikäisee pöydässä istujaa.
Lue myös: Näin valaiset keittiön
3. Yhdistelmävalaisin toimii
Valaise keittiö ja etenkin työskentelytasot hyvin. Aamukahvipöydän päällä kätevä on kirkasvalolamppulamppu, joka toimii samalla riippuvalaisimena. Lampun kytkimestä voi vaihtaa valon värin lämpimän valkoisesta kirkasvaloon.
4. Häivytä valaisimella ongelmakohdat
Pitkässä eteiskäytävässä kannattaa olla kaksi tai kolme kattovalaisinta. Kapeutta saa häivytettyä myös seinävalaisimilla. Jos tila on matala, vältä muhkeita riippuvalaisimia, suosi esimerkiksi plafondeja. Suuntaa valoa kattoon ja suosi seinävalaisimia. Jos huone on korkea, tarvitaan valotehoa. Kokoa valaisimia ryppäiksi.
5. Älä valaise avaruutta
Tarkista, että ulkovalaisimet suuntaavat valon kulkuväylille, seiniin ja maahan. Silloin valo ei karkaa avaruuteen. Ledit kestävät hyvin pakkasta, mutta erityisen koviin keleihin on omat ”pakkaslamppunsa”.
Lue myös: 5 vinkkiä pihan valaistukseen
6. Lamppupakkaus kertoo paljon
Valon määrästä eivät kerro watit, vaan lumenit (lm). Jotta valon määrä vastaisi 60 watin hehkulamppua, tulisi ledilampun valovirran olla 800 lumenia.
Wattimäärä kertoo siitä, paljonko lamppu kuluttaa sähköä.
Valon väristä kertoo kelvin-arvo (K). Mitä korkeampi kelvin-arvo, sitä kylmempää ja sinertävämpää valo on. Valo on lämpimän valkoista, jos sen kelvin-arvo on 2 700–3 000. Valon väri on makuasia. Testaa, viihdytkö lämpimissä vai viileämmissä sävyissä.
Värintoistosta kertoo Ra-indeksi (CRI). Mitä suurempi luku on, sitä luonnollisemmin värit toistuvat huonekaluissa, tekstiileissä ja pinnoilla. Hyvä värintoistoindeksi on 85–90 %. Jos luku on yli 90 %, värintoisto on jo erittäin hyvä.
7. Tiesitkö?
Ledit kuluttavat vähän energiaa, 10–20 % vastaavan hehkulampun määrästä. Ledilamppu syttyy välittömästi, eikä sen valoteho juuri himmene iän myötä.
+ Juhlavinkki!
Jos järjestät kotona juhlat, yllätä vieraat koristevaloilla eteisessä ja kylpyhuoneessa.
Lue myös:
Puutalon valtasi valkoisuus
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ