Artikkeli

6 vinkkiä - Näin käytät kotimaisia omenoita

Ihana mehukkuus ja sopiva makeus yhdistettynä hapokkuuteen ovat tuoreen kotimaisen omenan salaisuus.

SA­LAAT­TEI­HIN

Suu­rin osa ome­nois­tam­me so­vel­tuu hy­vin sa­laat­tei­hin ja ko­kei­le­mal­la löy­dät omat suo­sik­ki­si. Ko­kei­le vaik­ka myö­häis­tä syy­so­me­na Jas­pia, joka tu­lee kaup­poi­hin syys­kuun puo­li­vä­lin jäl­keen ja säi­lyy mar­ras­kuun lop­puun. He­del­mät ovat kool­taan kes­ki­ko­koi­sia tai suu­ria, maul­taan mie­don hap­poi­sia ja maus­tei­sia. Kiin­te­ä­mal­toi­set ja ha­pok­kaat la­jik­keet ovat par­hai­ta sa­laat­ti­o­me­noik­si.

LEI­VON­TAAN JA JÄL­KI­RUO­KIIN

Lei­von­ta- ja jäl­ki­ruo­ka­o­me­noik­si so­pi­vat aro­mik­kaat la­jik­keet. Ko­kei­le Pu­nais­ta Mel­baa, joka on hie­man ha­po­kas ja hie­no­a­ro­mi­nen syy­so­me­na. Pu­nai­nen Mel­ba so­pii hy­vin myös so­seek­si ja me­huk­si. Se on suu­reh­ko tum­man­pu­nai­nen per­si­kal­le tuok­su­va ome­na. Maku on erit­täin hie­no, ma­ke­ah­ko ja mie­dos­ti hap­poi­nen, mal­to val­koi­nen, pie­ni­ra­kei­nen ja me­hu­kas.

TUO­RE­ME­HUI­HIN, KAK­KUI­HIN JA CHUT­NEY­HIN

Ke­sä­o­me­nat Sävs­ta­holm ja Val­kea kuu­las ovat erit­täin me­huk­kai­ta. Val­ke­an kuu­laan sato kyp­syy elo­kuus­sa, ja sen maku on raik­kaan ma­ke­an­hap­poi­nen, kyp­sä­nä hie­no­a­ro­mi­nen. Myös syy­so­me­na Rai­ke, jon­ka maku on aluk­si hap­poi­nen ja pa­ra­nee kyp­sy­es­sään, so­pii hy­vin me­hus­tuk­seen.

Ko­ti­puu­tar­ho­jen on­nel­li­set ome­nat ovat lä­hi­ruo­kaa par­haim­mil­laan. Ome­na­la­jik­keet ryh­mi­tel­lään kesä-, syys- ja tal­vi­o­me­noi­hin kyp­sy­mi­sa­jan­koh­dan mu­kaan. En­sim­mäi­set ko­ti­mai­set ome­nat tu­le­vat kaup­poi­hin elo­kuun puo­li­vä­lin paik­keil­la. Tal­vi­o­me­nat tu­le­vat kaup­poi­hin vii­mei­si­nä, sil­lä ne pa­ra­ne­vat ly­hy­en va­ras­toin­nin ai­ka­na. Tal­vi­la­jik­keet säi­ly­vät hy­vin vii­le­äs­sä va­ras­tos­sa jopa 3–5 kuu­kaut­ta.

Vaik­ka ome­nat syö­dään yleen­sä sel­lai­se­naan, ne so­pi­vat eri­no­mai­ses­ti myös ruo­an­lait­toon. Käy­tä ko­ti­mai­sia ome­noi­ta niin pää­ruo­kiin, sa­laat­tei­hin kuin jäl­ki­ruo­kiin­kin ja tie­ten­kin lei­von­taan, säi­lön­tään ja me­hus­tuk­seen.

Ruo­ka­o­me­nak­si so­pi­vat hy­vin hap­pa­mat ja ko­vat la­jik­keet, sil­lä ne peh­me­ne­vät kyp­sen­net­tä­es­sä pa­rem­min kuin muut. Täl­lai­sia ovat esi­mer­kik­si Mel­ba, Samo, Lobo ja Pu­nai­nen ka­ne­li. Hil­lo-ome­nik­si puo­les­taan so­pi­vat esi­mer­kik­si Val­kea kuu­las, An­to­nov­ka ja At­las. Me­huis­sa kan­nat­taa suo­sia syys­la­jik­kei­ta, jot­ka on poi­mit­tu vie­lä vä­hän raa­koi­na.

SOR­BET­TIIN

Ke­sä­o­me­na Pir­ja on iha­nan me­hu­kas syön­ti­o­me­na, joka kyp­syy jo elo­kuun al­ku­puo­lel­la. Miel­lyt­tä­vä­a­ro­mi­se­na se so­vel­tuu eri­no­mai­ses­ti vaik­ka sor­bet­tiin.

HIL­LOI­HIN JA SO­SEI­SIIN

Hil­lo-ome­nik­si so­pi­vat mui­den mu­as­sa Val­kea kuu­las, Sa­ri­o­la, Mel­ba, An­to­nov­ka ja At­las. Esi­mer­kik­si me­hu­kas syy­so­me­na Sa­ri­o­la on kes­ki­ko­koi­nen ja tii­vis­mal­toi­nen. Se so­pii ma­ke­an­hap­poi­se­na ja aro­mil­taan eri­koi­se­na hy­vin ta­lou­so­me­nak­si. Ome­na­so­sei­den ys­tä­vien on hyvä muis­taa myös Hu­vi­tus, joka on ai­kai­nen ke­sä­la­ji­ke, se kyp­syy elo­kuus­sa. He­del­mä on pie­neh­kö, ma­kea ja mie­to­hap­poi­nen, mal­to lä­hes val­koi­nen, hie­no­ra­kei­nen ja par­haim­mil­laan kuul­ta­van me­hu­kas.

RIIS­TAN KANS­SA JA UU­NI­JUU­REK­SIIN

Ruo­ka­o­me­nik­si so­pi­vat hy­vin hap­pa­mat ja ko­vat la­jik­keet, sil­lä ne säi­lyt­tä­vät muo­ton­sa ja ra­ken­teen­sa pa­rem­min. Täl­lai­sia ovat esi­mer­kik­si Mel­ba, Samo, Lobo ja Pu­nai­nen ja Kel­tai­nen ka­ne­li ja Åke­rö. Näis­tä Lobo on Suo­mes­sa eri­tyi­sen pi­det­ty ja vil­jel­ty. Sen maku on mie­to­hap­poi­nen, aro­mi­kas ja maus­tei­nen, mal­to me­hu­kas, peh­meä ja hie­no­ra­kei­nen. Åke­rö puo­les­taan on ma­kea, lie­väs­ti hap­poi­nen ja oma­laa­tui­sen maus­tei­nen ja sen mal­to on kiin­teä.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ