SALAATTEIHIN
Suurin osa omenoistamme soveltuu hyvin salaatteihin ja kokeilemalla löydät omat suosikkisi. Kokeile vaikka myöhäistä syysomena Jaspia, joka tulee kauppoihin syyskuun puolivälin jälkeen ja säilyy marraskuun loppuun. Hedelmät ovat kooltaan keskikokoisia tai suuria, maultaan miedon happoisia ja mausteisia. Kiinteämaltoiset ja hapokkaat lajikkeet ovat parhaita salaattiomenoiksi.
LEIVONTAAN JA JÄLKIRUOKIIN
Leivonta- ja jälkiruokaomenoiksi sopivat aromikkaat lajikkeet. Kokeile Punaista Melbaa, joka on hieman hapokas ja hienoarominen syysomena. Punainen Melba sopii hyvin myös soseeksi ja mehuksi. Se on suurehko tummanpunainen persikalle tuoksuva omena. Maku on erittäin hieno, makeahko ja miedosti happoinen, malto valkoinen, pienirakeinen ja mehukas.
TUOREMEHUIHIN, KAKKUIHIN JA CHUTNEYHIN
Kesäomenat Sävstaholm ja Valkea kuulas ovat erittäin mehukkaita. Valkean kuulaan sato kypsyy elokuussa, ja sen maku on raikkaan makeanhappoinen, kypsänä hienoarominen. Myös syysomena Raike, jonka maku on aluksi happoinen ja paranee kypsyessään, sopii hyvin mehustukseen.
Kotipuutarhojen onnelliset omenat ovat lähiruokaa parhaimmillaan. Omenalajikkeet ryhmitellään kesä-, syys- ja talviomenoihin kypsymisajankohdan mukaan. Ensimmäiset kotimaiset omenat tulevat kauppoihin elokuun puolivälin paikkeilla. Talviomenat tulevat kauppoihin viimeisinä, sillä ne paranevat lyhyen varastoinnin aikana. Talvilajikkeet säilyvät hyvin viileässä varastossa jopa 3–5 kuukautta.
Vaikka omenat syödään yleensä sellaisenaan, ne sopivat erinomaisesti myös ruoanlaittoon. Käytä kotimaisia omenoita niin pääruokiin, salaatteihin kuin jälkiruokiinkin ja tietenkin leivontaan, säilöntään ja mehustukseen.
Ruokaomenaksi sopivat hyvin happamat ja kovat lajikkeet, sillä ne pehmenevät kypsennettäessä paremmin kuin muut. Tällaisia ovat esimerkiksi Melba, Samo, Lobo ja Punainen kaneli. Hillo-omeniksi puolestaan sopivat esimerkiksi Valkea kuulas, Antonovka ja Atlas. Mehuissa kannattaa suosia syyslajikkeita, jotka on poimittu vielä vähän raakoina.
SORBETTIIN
Kesäomena Pirja on ihanan mehukas syöntiomena, joka kypsyy jo elokuun alkupuolella. Miellyttäväaromisena se soveltuu erinomaisesti vaikka sorbettiin.
HILLOIHIN JA SOSEISIIN
Hillo-omeniksi sopivat muiden muassa Valkea kuulas, Sariola, Melba, Antonovka ja Atlas. Esimerkiksi mehukas syysomena Sariola on keskikokoinen ja tiivismaltoinen. Se sopii makeanhappoisena ja aromiltaan erikoisena hyvin talousomenaksi. Omenasoseiden ystävien on hyvä muistaa myös Huvitus, joka on aikainen kesälajike, se kypsyy elokuussa. Hedelmä on pienehkö, makea ja mietohappoinen, malto lähes valkoinen, hienorakeinen ja parhaimmillaan kuultavan mehukas.
RIISTAN KANSSA JA UUNIJUUREKSIIN
Ruokaomeniksi sopivat hyvin happamat ja kovat lajikkeet, sillä ne säilyttävät muotonsa ja rakenteensa paremmin. Tällaisia ovat esimerkiksi Melba, Samo, Lobo ja Punainen ja Keltainen kaneli ja Åkerö. Näistä Lobo on Suomessa erityisen pidetty ja viljelty. Sen maku on mietohappoinen, aromikas ja mausteinen, malto mehukas, pehmeä ja hienorakeinen. Åkerö puolestaan on makea, lievästi happoinen ja omalaatuisen mausteinen ja sen malto on kiinteä.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2