Artikkeli

Teks­ti Sari Sirén

Ku­vat Al­ko ja maa­han­tuo­jat, Fo­to­lia

6 parasta laatuviiniä laivan tax freestä

Kesän laivaristeilyltä kannattaa napata matkaan pykälää laadukkaampia tax free -viinejä.

 

1. Tos­ti Cuv­ée Giu­lio I 2008, Ita­lia

Kyp­sän he­del­mäi­nen, mi­ne­raa­li­nen ja hil­li­tyn tyy­li­käs kuo­hu­vii­ni Pi­not Ne­ros­ta ke­sä­juh­lien ape­ri­tii­vik­si. Vii­ni on ta­ri­nan mu­kaan Paa­vin­kin suo­sik­ki, ei­kä ih­me, sil­lä sii­tä löy­tyy ryh­tiä ja ta­sa­pai­noa. Ele­gant­ti sit­ruk­si­nen jäl­ki­ma­ku kruu­naa vii­ni­nau­tin­non. 22,90 e

 

2. La Cana Al­ba­ri­ño 2015, Es­pan­ja

Ka­lo­jen ja äy­ri­äis­ten lois­to­kump­pa­ni on mi­ne­raa­li­nen, raik­kaan ha­po­kas ja sit­ruk­si­nen al­ba­ri­ño Rias Bai­xa­sis­ta. Vii­nin kyp­sä he­del­mäi­syys te­kee sii­tä mauk­kaan ja hel­pos­ti lä­hes­tyt­tä­vän. Ta­sa­pai­noi­nen pul­lol­li­nen Poh­jois-Es­pan­jan veh­reyt­tä so­pii vaik­ka ra­pu­pöy­tään. 16,90 e

 

3. Free­mark Ab­bey Napa Val­ley Char­don­nay 2013, Yh­dys­val­lat

Oi­va vii­ni sa­vu­ka­lo­jen ja lo­hen pa­rik­si. Vii­nis­sä on paah­tei­suut­ta, ker­mai­suut­ta sekä troop­pis­ta he­del­mäi­syyt­tä. Tam­mi­kyp­sy­tyk­sen tuo­ma maus­tei­suus te­kee vii­nis­tä so­pi­van myös vaa­le­am­mil­le gril­la­tuil­le li­hoil­le ja lin­tu­ruo­il­le. Pit­kä ja le­veä jäl­ki­ma­ku Ka­li­for­ni­an tyy­liin. 29,90 e

Lue myös: 8 x par­haat pie­net vii­ni­pul­lot

 

4. Côtes du Rhone Vil­la­ges Bio 2011 Xa­vier, Rans­ka, luo­mu

Täs­sä on me­hu­kas, mau­kas ja he­del­mäi­nen gril­li­vii­ni mo­neen ma­kuun. Mo­ni­vi­vah­tei­nen ja läm­min pu­nais­ten mar­jo­jen sä­vyt­tä­mä vii­ni, joka on hin­tan­sa puo­les­ta löy­tö. Rhône­lai­set ry­pä­le­la­jik­keet luo­vat ta­sa­pai­noi­sen ja maus­tei­sen pa­ke­tin, joka so­pii myös seu­rus­te­luun. 13,40 e

5. Vi­lo­sell 2013, Es­pan­ja

Temp­ra­nil­lo-ve­toi­nen se­koi­te­vii­ni Cos­ters del Seg­ren kor­keil­ta tar­hoil­ta gril­lat­tu­jen aro­mik­kai­den li­ho­jen seu­rak­si. Ryh­di­käs ha­pok­kuus kan­taa luu­mun, mus­ti­kan ja maus­tei­den kyp­siä aro­me­ja pit­kään. Vii­nin tan­nii­nit ovat na­pa­kat ja an­ta­vat sil­le to­pak­kuut­ta riis­tan­kin pa­rik­si. 14,90 e

Lue myös: Mikä vii­nis­sä mak­saa?

 

6. Co­lo­me Aut­hen­ti­co Mal­bec 2013, Ar­gen­tii­na

To­del­li­nen pih­vi­vii­ni, jon­ka tum­man he­del­mäi­ses­sä aro­mi­maa­il­mas­sa on mus­ta­he­ruk­kaa, mus­tik­kaa sekä yrt­te­jä. Vah­va ja maus­tei­nen, jopa hie­man sa­vui­sen ter­vai­nen vii­ni on omi­aan gril­lin ää­reen tai suo­lai­sen juus­ton pa­rik­si. Ta­sa­pai­noi­nen ja kyp­sän tan­nii­ni­nen ko­ko­nai­suus. 24,90 e

Vin­kit an­toi Vi­king Li­nen Pek­ka Ra­ja­la.

Lue myös:

Vii­si ro­see­vii­niä ke­sän ruo­ka­pöy­tään ja seu­rus­te­lu­juo­mak­si

5 x juh­lien par­haat kuo­hu­vii­nit

Luk­sus­ris­tei­ly poh­joi­sil­la ve­sil­l­lä tar­joi­lee hui­kei­ta elä­myk­siä