Artikkeli

Teks­ti An­na Ri­borg He­de­gaard ja Tai­na Laak­so­har­ju

Ku­vat Ja­kob Val­ling

Suo­men­nos Sir­pa Pe­rä­maa

5 vinkkiä - Näin perustat ruukkupuutarhan parvekkeelle

Perusta ruukkupuutarha ikkunalle, terassille tai parvekkeelle. Saat poimia yrttisatoa koko kesän.

Omas­ta ruuk­ku­vil­jel­mäs­tä saat kai­vat­tua te­rää ke­sä­ruo­kia pi­ris­tä­mään. Maus­teyr­tit viih­ty­vät eri­lai­sis­sa as­ti­ois­sa pie­nis­tä sa­vi­ruu­kuis­ta rei­lui­hin sink­ki­pal­jui­hin. Voit is­tut­taa yrt­te­jä sa­maan as­ti­aan pie­ni­ko­kois­ten kuk­kien kans­sa.

Vaik­ka yr­tit kas­va­te­taan syö­tä­vik­si, ne an­ta­vat pal­jon sil­mä­ni­loa ja tuok­su­nau­tin­to­ja hoi­ta­jal­leen. Mitä enem­män leik­kaat yrt­te­jä sa­laat­tei­hin, sitä enem­män ne kas­va­vat ja tuot­ta­vat sa­toa.

Va­lit­se omaan tyy­lii­si so­pi­vat ruu­kut ja tee run­sas ase­tel­ma. Pie­nel­le­kin par­vek­keel­le mah­tuu mo­nen­lai­sia kas­ve­ja.

1. Oi­ke­an ko­koi­nen ruuk­ku

Jos ti­laa on vä­hän, mut­ta ha­lu­at kas­vat­taa mo­nen­lai­sia yrt­te­jä, ei kan­na­ta is­tut­taa jo­kais­ta yrt­tiä erik­seen pie­neen ruuk­kuun. Ah­das ruuk­ku ra­joit­taa kas­vin ja juu­ris­ton kas­vua niin, et­tä yrt­ti jää pie­nek­si. Pa­rem­pi vaih­to­eh­to on is­tut­taa usei­ta eri­lai­sia yrt­te­jä sa­maan ruuk­kuun, puu­laa­tik­koon tai sink­ki­pal­juun, mis­sä kas­veil­la on enem­män kas­vu­a­lus­taa. Mitä enem­män juu­ril­la on mul­taa, sitä suu­rem­mak­si kas­vi kas­vaa.

Ota is­tut­ta­es­sa­si huo­mi­oon yr­tin koko. Is­tu­ta kor­ke­ak­si kas­va­vat la­jit ta­kim­mai­sek­si, jot­ta ne ei­vät var­jos­ta ma­ta­la­kas­vui­sia yrt­te­jä.

2. Muis­ta kas­tel­la

Pie­net ruu­kut vaa­ti­vat pal­jon ja usein vet­tä, suu­ri mul­ta­ti­la­vuus pi­dät­tää vet­tä pa­rem­min ei­kä tar­vit­se kas­te­lua niin usein. Mitä enem­män ruu­kus­sa on mul­taa, sitä pa­rem­min se si­too vet­tä.

Maus­teyrt­te­jä ei saa kas­tel­la lii­kaa, kos­ka mär­kyys voi mä­dät­tää juu­ret. Toi­saal­ta mul­ta ei saa myös­kään kui­vua lii­kaa, sil­loin tu­ho­lai­set pää­se­vät is­ke­mään hel­pos­ti ja kas­vi voi kuih­tua ko­ko­naan. Maus­teyr­tit voi­vat myös kär­siä paah­tees­ta. Mitä enem­män ne saa­vat au­rin­koa, sitä enem­män tar­vi­taan myös vet­tä.

3. Lan­noi­ta ja leik­kaa

Vaik­ka yr­tit tyy­ty­vät to­del­la vä­hään ja lii­ka­lan­noi­tus­ta pi­tää va­roa, yrt­te­jä­kin on syy­tä ra­vi­ta koh­tuu­del­la jat­ku­van sa­don var­mis­ta­mi­sek­si. Voit käyt­tää nes­te­mäis­tä yleis­ra­vin­net­ta puo­lit­ta­mal­la suo­si­tel­lun an­nos­tuk­sen. Pit­kä­vai­kut­tei­set ra­vin­ne­ra­keet ovat kä­te­viä mul­lan jouk­koon se­koi­tet­tui­na. Ka­nan­kak­kaa ei yr­teil­le suo­si­tel­la, kos­ka kas­vien typ­pi­pi­toi­suus voi ko­ho­ta lii­ak­si. Lii­ka­ra­vit­se­mi­nen myös hou­kut­te­lee kir­vo­ja kas­vien kimp­puun. Kan­nat­taa muis­taa, et­tä kun is­tut­ta­es­sa käyt­tää tuo­ret­ta, mie­lel­lään hiek­ka­pi­tois­ta mul­taa, lan­noi­tus­tar­ve al­kaa vas­ta noin kuu­kau­den pääs­tä is­tu­tuk­ses­ta.

Kun is­tu­tat val­mii­ta tai­mia, voit aloit­taa sa­don ke­rää­mi­sen heti. Pie­nis­tä tai­mis­ta poi­mi­taan yk­sit­täi­siä isoim­pia leh­tiä koh­tuu­del­la, mut­ta kun kas­vu läh­tee kun­nol­la vauh­tiin, kan­nat­taa lei­ka­ta lat­vat poik­ki. Lat­vo­mi­nen li­sää yrt­tien si­vu­haa­ro­jen muo­dos­tu­mis­ta ja si­ten tu­le­vaa sa­toa. Muo­dos­tu­vat kuk­ka­nu­put kan­nat­taa lei­ka­ta ajois­sa pois, sil­lä jos yrt­ti­si pää­se­vät kuk­ki­maan, nii­den leh­tien muo­dos­tus vä­he­nee ja lop­puu, li­säk­si maku heik­ke­nee.

4. Säi­lö ja kui­vaa sato

Kun yr­teil­lä on kii­vaan kas­vun ai­ka, sa­toa voi tul­la to­del­la run­saas­ti. Pit­kin ke­sää ja vie­lä en­nen tal­ven tu­loa kan­nat­taa ke­rä­tä ker­ral­la enem­män ja ri­pus­taa yrt­ti­kimp­pu­ja kui­vu­maan ylö­sa­lai­sin kui­vaan ja pi­me­ään paik­kaan. Näin saat her­kul­li­sia, kui­vat­tu­ja yrt­te­jä maus­teek­si tal­ven va­ral­le.

Voit myös pa­kas­taa tuo­reel­taan lei­kat­tu­ja ja pes­ty­jä maus­teyrt­te­jä, ku­ten per­sil­jaa, ruo­ho­si­pu­lia, til­liä, sit­ruu­na­me­lis­saa, mei­ra­mia ja ra­kuu­naa.

5. Tai­mia il­mai­sek­si

Mo­nien yrt­tien li­sää­mi­nen on to­del­la help­poa. Ot­ta­mal­la pis­tok­kai­ta esi­mer­kik­si kau­pas­ta os­ta­mis­ta­si tuo­reis­ta yr­teis­tä saat edul­li­ses­ti omia tai­mia. Ke­vääl­lä kas­vien kas­vuin­to on ko­vim­mil­laan ja ne te­ke­vät no­pe­as­ti uu­sia juu­ria. Eri­tyi­sen help­po­ja li­säyk­seen ovat min­tut, ros­ma­rii­ni, la­ven­te­li, tim­ja­mi ja sal­via. Jopa lei­kat­tui­na myy­tä­vät kau­pan yr­tit käy­vät pis­tok­kaik­si, tar­kas­ta vain, et­tä ne ovat var­mas­ti tuo­rei­ta.

Jos os­tat yrt­tien tai­met puu­tar­ha­myy­mä­läs­tä, yh­des­sä tai­mi­ruu­kus­sa on ta­val­li­ses­ti ai­na­kin kol­me eril­lis­tä kas­via. Voit ai­van hy­vin ja­kaa po­tin va­ro­vas­ti niin mo­neen osaan kuin tai­mia on, ja is­tut­taa ne vaik­ka ai­van omiin ruuk­kui­hin­sa: saat siis kol­me yh­den hin­nal­la!

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ