Artikkeli

JUT­TA YLÄ-MO­NO­NEN

Kuva ISA­BEL­LAS

5 syksyn parasta säilöntävinkkiä

Arja Hopsu-Neuvonen Marttaliitosta antaa syksyn parhaat säilöntävinkit. Näin säilyvät marjat, vihannekset ja sienet. Pääset nauttimaan kesän mauista talvellakin.

1. NA­POS­TEL­TA­VAA

Juu­rek­sis­ta, ku­ten pork­ka­nois­ta ja lan­tuis­ta, saa­daan kui­vaa­mal­la juu­res­sip­se­jä. Myös esi­mer­kik­si ohu­ek­si vii­pa­loi­duis­ta man­si­kois­ta ja ome­nois­ta tu­lee her­kul­lis­ta na­pos­tel­ta­vaa. Ome­noi­ta voi maus­taa so­ke­ril­la ja ka­ne­lil­la. Ohu­ek­si lei­ka­tut tuot­teet lai­te­taan kui­vu­maan al­le 50-as­tei­seen ta­val­li­seen tai mie­luum­min kier­toil­mau­u­niin. Jos kui­vat­ta­vaa on pal­jon, kan­nat­taa hank­kia kas­vi­kui­vu­ri, joi­ta on myyn­nis­sä eri te­hoi­sia ja hin­tai­sia.

2. SE­KOI­TUK­SIA YR­TEIS­TÄ

Yrt­te­jä voi kui­va­ta sel­lai­se­naan tai teh­dä klas­si­sia yrt­ti­se­koi­tuk­sia ku­ten Fi­nes her­bes, joka on se­koi­tus kir­ve­liä, ruo­ho­si­pu­lia ja ra­kuu­naa, jos­kus myös per­sil­jaa. Yrt­ti­se­koi­tuk­set ovat haus­ko­ja tu­li­ai­sia. Yr­tit kui­va­taan huo­neil­mas­sa tai enin­tään 30 as­tees­sa, esi­mer­kik­si kas­vi­kui­vu­ris­sa. Huo­neen­läm­mös­sä kui­vat­ta­es­sa yr­teis­tä si­do­taan pie­niä nip­pu­ja, jot­ka ri­pus­te­taan kui­vu­maan. Yrt­te­jä ei tu­li­si kui­vat­taa suo­ras­sa au­rin­gon­va­los­sa.

3. MAR­JA­PA­KAS­TEI­TA

Jos pa­kas­tin on lii­an pie­ni, kan­nat­taa har­ki­ta tark­kaan mitä säi­löö. Tyr­ni, lak­ka ja mus­ta­he­ruk­ka ovat vi­ta­mii­ni­pom­me­ja, jo pie­nes­tä mää­räs­tä saa päi­vän vi­ta­mii­ni­an­nok­sen. Sur­vok­se­na mar­jat vie­vät pa­kas­ti­mes­ta vä­hem­män ti­laa. Mar­jat säi­ly­vät hy­vi­nä, kun jouk­koon ri­pau­te­taan vä­hän so­ke­ria.

4. TUO­RE­SÄI­LÖN­TÄÄ

Sur­vo­tut puo­lu­kat, kar­pa­lot ja la­kat säi­ly­vät sel­lai­se­naan jää­kaap­pi­läm­pö­ti­las­sa. Mar­jo­jen jouk­koon ei li­sä­tä so­ke­ria. Ra­par­pe­ris­ta ja puo­lu­kois­ta voi­daan val­mis­taa her­kul­lis­ta me­hua sit­ruu­na­hap­poa käyt­tä­en. Ra­par­pe­ria tai puo­lu­koi­ta ei kei­te­tä, vaan nii­den pääl­le kaa­de­taan kuu­ma vesi. Mar­jo­jen tuo­re­säi­lön­näs­tä poi­ke­ten me­hun jouk­koon li­sä­tään so­ke­ria. Me­huis­sa voi hyö­dyn­tää myös edel­lis­vuo­den mar­ja­sa­toa pa­kas­ti­mes­ta tai val­mis­taa me­hua vii­ni­mar­jois­ta tai vii­ni­mar­ja­pen­saan leh­dis­tä.

5. HERK­KUC­HUT­NEY­JÄ

Chut­ney­jä voi val­mis­taa usei­ta eri­lai­sia. Mais­tu­vaa chut­ney­tä saa­daan esi­mer­kik­si ra­par­pe­ris­ta, kar­vi­ai­sis­ta, ome­nas­ta, luu­mus­ta, si­pu­lis­ta, sie­nis­tä ja ke­sä­kur­pit­sas­ta. Oh­jei­ta löy­tyy pal­jon eri­lai­sia, jouk­koon voi li­sä­tä ma­kun­sa mu­kaan kas­vik­sia ja maus­tei­ta. Chut­neyt ovat eti­kan, maus­tei­den ja raa­ka-ai­nei­den upea ma­ku­mat­ka.