JUTTA YLÄ-MONONEN
Kuva ISABELLAS
1. NAPOSTELTAVAA
Juureksista, kuten porkkanoista ja lantuista, saadaan kuivaamalla juuressipsejä. Myös esimerkiksi ohueksi viipaloiduista mansikoista ja omenoista tulee herkullista naposteltavaa. Omenoita voi maustaa sokerilla ja kanelilla. Ohueksi leikatut tuotteet laitetaan kuivumaan alle 50-asteiseen tavalliseen tai mieluummin kiertoilmauuniin. Jos kuivattavaa on paljon, kannattaa hankkia kasvikuivuri, joita on myynnissä eri tehoisia ja hintaisia.
2. SEKOITUKSIA YRTEISTÄ
Yrttejä voi kuivata sellaisenaan tai tehdä klassisia yrttisekoituksia kuten Fines herbes, joka on sekoitus kirveliä, ruohosipulia ja rakuunaa, joskus myös persiljaa. Yrttisekoitukset ovat hauskoja tuliaisia. Yrtit kuivataan huoneilmassa tai enintään 30 asteessa, esimerkiksi kasvikuivurissa. Huoneenlämmössä kuivattaessa yrteistä sidotaan pieniä nippuja, jotka ripustetaan kuivumaan. Yrttejä ei tulisi kuivattaa suorassa auringonvalossa.
3. MARJAPAKASTEITA
Jos pakastin on liian pieni, kannattaa harkita tarkkaan mitä säilöö. Tyrni, lakka ja mustaherukka ovat vitamiinipommeja, jo pienestä määrästä saa päivän vitamiiniannoksen. Survoksena marjat vievät pakastimesta vähemmän tilaa. Marjat säilyvät hyvinä, kun joukkoon ripautetaan vähän sokeria.
4. TUORESÄILÖNTÄÄ
Survotut puolukat, karpalot ja lakat säilyvät sellaisenaan jääkaappilämpötilassa. Marjojen joukkoon ei lisätä sokeria. Raparperista ja puolukoista voidaan valmistaa herkullista mehua sitruunahappoa käyttäen. Raparperia tai puolukoita ei keitetä, vaan niiden päälle kaadetaan kuuma vesi. Marjojen tuoresäilönnästä poiketen mehun joukkoon lisätään sokeria. Mehuissa voi hyödyntää myös edellisvuoden marjasatoa pakastimesta tai valmistaa mehua viinimarjoista tai viinimarjapensaan lehdistä.
5. HERKKUCHUTNEYJÄ
Chutneyjä voi valmistaa useita erilaisia. Maistuvaa chutneytä saadaan esimerkiksi raparperista, karviaisista, omenasta, luumusta, sipulista, sienistä ja kesäkurpitsasta. Ohjeita löytyy paljon erilaisia, joukkoon voi lisätä makunsa mukaan kasviksia ja mausteita. Chutneyt ovat etikan, mausteiden ja raaka-aineiden upea makumatka.
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ