Artikkeli

Arto Vuohelainen

San­na Ke­kä­läi­nen, Mari Har­ju­la, Kat­ri Schrö­der Ku­vat: Ar­to Vuo­he­lai­nen, Kir­si-Mar­ja Sa­vo­la, Fa­bi­an Björk Koon­nut: Jes­si Mä­ki­nen

4 hieman hienostuneempaa lisäkettä

Pienellä panostuksella valmistat jotakin hieman fiinimpää uunilohen tai kasvispihvien seuraksi. Näillä neljällä lisukkeella hurmaat viikon­lop­pu­a­te­rialla tai luot ripauksen luksusta arkeesi.

Arto Vuohelainen

Sie­ni-maa-ar­ti­sok­kag­ra­tii­ni

4–6 an­nos­ta

1 kg maa-ar­ti­sok­kia

Li­säk­si:

250 g sie­niä, esi­mer­kik­si tat­te­ja tai Por­to­bel­lo­ja

25 g voi­ta

1 pie­ni si­pu­li

1 rkl veh­nä­jau­ho­ja

1 ½ dl kuo­hu­ker­maa

ri­paus suo­laa

rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria

1 dl juus­to­raas­tet­ta

1. Har­jaa maa-ar­ti­so­kat juu­res­har­jal­la puh­taik­si. Kei­tä kuo­ri­neen na­pa­kan kyp­sik­si, 5–10 mi­nuut­tia koon mu­kaan. Nos­ta ve­teen en­sin isoim­mat ar­ti­so­kat ja li­sää hie­man myö­hem­min pie­nem­mät. Ko­kei­le ti­kul­la kyp­syyt­tä. Va­lu­ta ja kuo­ri. Pa­loit­te­le maa-ar­ti­so­kat ja nos­ta ke­vy­es­ti voi­del­tuun uu­ni­vuo­kaan.

2. Puh­dis­ta sie­net ja pa­loit­te­le. Pais­ta sie­niä en­sin kui­val­la pan­nul­la, jot­ta niis­tä haih­tuu hie­man nes­tet­tä. Li­sää jouk­koon voi ja kuo­rit­tu ja hie­non­net­tu si­pu­li. Pais­ta het­ken ai­kaa. Kään­te­le jouk­koon veh­nä­jau­hot. Li­sää ker­ma ja kei­tä muu­ta­ma mi­nuut­ti.

3. Kaa­da seos maa-ar­ti­sok­kien pääl­le. Maus­ta gra­tii­ni ke­vy­es­ti suo­lal­la ja rou­hi­tul­la mus­ta­pip­pu­ril­la. Ri­pot­te­le pin­nal­le juus­to­raas­te. Gra­ti­noi pais­tos­ta kuu­mien gril­li­vas­tus­ten al­la, kun­nes pin­ta on kau­niin rus­kea.

Val­mis­tu­sai­ka: 45 min

Vai­keu­sas­te: hie­man työ­läs

Hin­ta: noin 9 e

Kirsi-Marja Savola

Val­ko­si­pu­li-duc­hes­se­pe­ru­nat

6–8 an­nos­ta

1 kg jau­hoi­sia pe­ru­noi­ta (esim. ro­sa­mun­da)

2 kel­tu­ais­ta

¾ dl kuo­hu­ker­maa

25 g voi­ta

½ tl mus­kot­ti­päh­ki­nää

1–2 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä hie­non­net­tu­na

½ tl suo­laa ri­paus val­ko­pip­pu­ria

1–2 rkl tuo­ret­ta per­sil­jaa hie­non­net­tu­na

1. Kuo­ri ja kei­tä pe­ru­nat kyp­sik­si suo­lal­la maus­te­tus­sa ve­des­sä. So­seu­ta pe­ru­nat pe­ru­na­sur­vi­mel­la tai säh­kö­vat­kai­mel­la. Se­koi­ta jouk­koon kel­tu­ai­set, ker­ma, peh­men­nyt voi ja maus­teet.

2. Lu­si­koi seos täh­ti­tyl­lal­la va­rus­tet­tuun pur­so­tus­pus­siin. Pur­so­ta mas­sas­ta ruu­suk­kei­ta an­nos­vuo­kiin tai pel­lil­le lei­vin­pa­pe­rin pääl­le.

3. Pais­ta ruu­suk­kei­ta uu­nin kes­ki­ta­sol­la 225 as­tees­sa noin 15 mi­nuut­tia, kun­nes ne ovat kau­niin rus­kei­ta.

Val­mis­tu­sai­ka: 40 min + kyp­sen­ny­sai­ka 15 min

Vai­keu­sas­te: hie­man työ­läs

Hin­ta: noin 5 e

Arto Vuohelainen

Pi­naat­ti­bul­gu­ri

4–6 an­nos­ta

500 g pi­naat­tia

1 si­pu­li

2 dl bul­gu­ria

½ dl olii­vi­öl­jyä

5–6 dl vet­tä

1 ½ rkl kas­vis­fon­dia

1 rkl sit­ruu­nan me­hua

½ dl til­liä hie­non­net­tu­na

ri­paus mus­kot­ti­päh­ki­nää

rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria

ri­paus suo­laa

1. Pois­ta pi­naa­teis­ta isot leh­ti­ruo­dit ja huuh­te­le pi­naa­tit. Kuo­ri ja hie­non­na si­pu­li.

2. Kuu­men­na tilk­ka öl­jyä pais­to­ka­sa­ris­sa. Li­sää si­pu­lit ja kuul­lo­ta het­ki. Li­sää pi­naa­tit eris­sä ja kään­te­le, kun­nes ne hie­man peh­me­ne­vät. Li­sää bul­gu­ri ja kään­te­le vä­hän ai­kaa.

3. Kuu­men­na vesi ja liu­o­ta sii­hen kas­vis­fon­di. Li­sää nes­tet­tä muu­ta­mas­sa eräs­sä bul­gu­ri­se­ok­seen sa­mal­la kään­nel­len. Hau­du­ta kyp­säk­si, noin 10 mi­nuut­tia.

4. Li­sää sit­ruu­na­me­hu ja til­li. Maus­ta mus­kot­ti­päh­ki­näl­lä ja mus­ta­pip­pu­ril­la sekä ri­pauk­sel­la suo­laa.

Val­mis­tu­sai­ka: 30 min

Vai­keu­sas­te: mel­ko help­po

Hin­ta: noin 9,50 e

Fabian Bjork / AOP

Ko­ko­nai­se­na pais­tet­tu kuk­ka­kaa­li

4 an­nos­ta

1 kuk­ka­kaa­li

3 rkl voi­ta

1 tl sor­mi­suo­laa

Vii­meis­te­lyyn:

1 rkl vas­ta­pu­ris­tet­tua sit­ruu­na­me­hua

1 rkl pie­niä kap­rik­sia

muu­ta­ma kier­ros rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

1 dl olii­vi­öl­jyä

1 tuu­hea ruuk­ku leh­ti- per­sil­jaa hie­non­net­tu­na

3 rkl paah­det­tu­ja pin­jan­sie­me­niä

1. Kuu­men­na uu­ni 200 as­tee­seen. Nos­ta kuk­ka- kaa­lil­le voi­no­ka­rei­ta. Maus­ta kuk­ka­kaa­li suo­lal­la.

2. Paah­da kuk­ka­kaa­lia uu­nis­sa 1,5 tun­tia. Lu­si­koi kuk­ka­kaa­lin pin­taan muu­ta­man ker­ran pais­ton ai­ka­na vuo­kaan va­lu­nut­ta voi­ta.

3. Se­koi­ta sit­ruu­na­me­hu, kap­rik­set, suo­la, pip­pu­ri ja öl­jy kes­ke­nään. Li­sää yrt­ti­silp­pu ja va­lu­ta seos kuk­ka­kaa­lil­le. Vii­meis­te­le pin­jan­sie­me­nil­lä.

Val­mis­tu­sai­ka: 10 min + kyp­sen­ny­sai­ka 1 h 30 min

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: noin 8 e