Kasvata versoja viikossa parissa pikasadoksi ja taimia keittiöpuutarhaan istutettavaksi.
Teksti ja kuvausjärjestelyt Johanna Vireaho kuvat Hanna Marttinen
Taimikasvatukseen tarvitset multaa ja siemeniä. Vermikuliitti ja perliitti helpottavat taimikasvatusta kotioloissa ja tasaavat kosteutta mullassa.
1 Siemenestä kaikki lähtee
Siemen sisältää energiaa ja aiheet uuden kasvin verson, ensimmäisten sirkkalehtien ja juurten kasvua varten. Kun siemen saa sopivassa suhteessa kosteutta, happea ja lämpöä, se alkaa itää.
Siemen kasvattaa ensin sirkkajuuren ja vasta sitten varren. Osa siemenistä tarvitsee itääkseen valoa, kuten esimerkiksi basilika. Pääsääntöisesti siemenet peitetään kylvövaiheessa siemenen koon paksuisella multakerroksella.
Ruokakaupan hyllyltä löytyvät linssit, mungpavut ja maissit sopivat versotukseen. Myynnissä on myös varsinaisia versotukseen tarkoitettuja siemeniä. Kaapissa versomaan lähteneestä sipulista saa maukasta vihreää. Anna verson kasvaa ja leikkaa voileivälle tai salaattiin. Vihanneskrassi kasvaa helposti versotusastiassa ritilän päällä vesiviljelyssä. Idättämällä eli ituja kasvattamalla saa nopeasti vitamiinipitoista syötävää. Retikka on mainio idätettäväksi. Sen versotussiemeniä myy esimerkiksi Nelson Garden. Siemenet voi idättää idätysastiassa tai lasipurkissa harson avulla.
2 Sopivaa multaa kasvuun
Taimikasvatukseen tarvitset siementen lisäksi vähäravinteista ja hiekkapitoista kylvömultaa. Ravinteikkaassa mullassa siementen itäminen on epävarmaa. Voit sekoittaa kylvömullan joukkoon perliittiä, joka on kosteutta sitovaa ja kasvualustaa ilmavoittavaa vulkaanista ainesta.
Kylvöksen peittämiseen voi käyttää mullan sijaan myös vermikuliittia, joka on vaaleaa, valoa heijastavaa mineraaliainesta. Se sitoo kylvöksen pinnalle kosteutta, jolloin siemen pysyy kosteana ja itäminen helpottuu.
Kylvä yrttejä esikasvatukseen maalis–huhtikuussa. Basilikan siemenet itävät valossa, muut yrtit peitetään hyvin ohuelti esimerkiksi vermikuliitilla.
3 Ruukkuja moneen makuun
Taimikasvatuksessa voi periaatteessa käyttää mitä vain astioita, ruukkuja tai taimiruukkuja. Voit myös hyödyntää erilaisia elintarvikerasioita minikasvihuoneina, kylvöastioina ja alustoina. Visuaalisuudesta tarkka tarhuri voi käyttää kylvöastioina mitä tahansa ruukkuja.
Jos ruukku on rei’ätön, on kastelun suhteen oltava erityisen tarkka. Taimikasvatuksen alkuvaiheessa tarvitset myös tuorekelmua, jolla peität kylvöksen kosteuden sitomiseksi.
Paprikat ja chilit vaativat pitkän esikasvatuksen. Kylvä siemenet multaan helmi-maaliskuussa. Kouli tarpeen mukaan ja kasvata sisällä tukeviksi taimiksi, kunnes voit siirtää taimet ulos, parvekkeelle tai kasvihuoneeseen.
4 Aikatauluta kylvöjä
Eri lajit tarvitsevat esikasvatukseen erilaisen ajan. Siemenpussista näet viitteet kylvöajoille. Pitkän esikasvatuksen lajit, kuten esimerkiksi tomaatit, chilit ja paprikat, kylvetään helmikuun puolivälistä alkaen maaliskuun loppuun mennessä. Jos haluat aloittaa kylvöt aikaisin, käytä esikasvatuksessa apuna kasvivaloa. Monet yrtit puolestaan kylvetään maalis–huhtikuussa.
Lyhyen esikasvatuksen tarvitsevat lajit, kuten kurpitsat, kesäkurpitsat ja kurkut, kylvetään vasta toukokuussa. Osan lajeista voi kylvää suorakylvönä suoraan ulos, jolloin taimia ei tarvitse esikasvattaa sisällä.
Pronssifenkoli on kaunis lisä keittiöpuutarhassa ja ruukuissa. Sen pronssinväriset versot ja lehdet maistuvat fenkolin tapaan anikselta.
5 Startti kylvöön
Kun ryhdyt kylvöihin, täytä ruukku mullalla, kostuta multa ja kylvä siemenet mullalle. Suuret siemenet voi liottaa ennen kylvöä vesitilkassa, jolloin kovan kuoren alta itäminen helpottuu. Pienet siemenet voi kylvää sellaisinaan. Osa siemenistä tarvitsee itämiseen valoa, mutta pääsääntöisesti siemenet eivät kaipaa valoa itääkseen.
Peitä siemen ohuella multakerroksella tai vermikuliitilla ja sumuttele kylvöksen pinta kosteaksi. Laita kylvöastian päälle rei’itetty tuorekelmu tai sujauta kylvöruukku minikasvihuoneen suojiin, missä kosteus pysyy tasaisempana.
Kylvä siemenet multaan ja peitä suunnilleen siemenen paksuisella multakerroksella.
6 Lämpöä ja valoa
Lämpöä rakastavat lajit, kuten tomaatti, paprika, chili ja munakoiso, itävät nopeasti lämmön vaikutuksesta. Voit viedä kylvöksen itämään esimerkiksi kylpyhuoneen lattialämmityksen päälle tai käyttää apuna lämpömattoa.
Kun mullasta pilkistää pieni verso, kannattaa kylvös siirtää kasvamaan mahdollisimman valoisalle paikalle tai käyttää apuna kasvivaloa. Jos aloitat esikasvatuksen aikaisin, jolloin luonnonvaloa ei ole runsaasti, auttaa kasvivalo taimia kehittymään tasaisesti ja vahvoiksi.
Vähässä valossa taimet kasvavat honteloiksi kurottautuessaan kohti valoa. Varo toisaalta myös kevättalven voimakasta aurinkoa ja varjosta taimia suoralta auringolta, jotta kylvökset ja taimet eivät kuivu.
Kaupan ruukkubasilikasta voi kasvattaa uusia taimia pistokasmenetelmin eli leikkaamalla kasvista pistokkaita ja juurruttamalla vedessä.
7 Siirto suurempaan ruukkuun
Pienissä taimiruukuissa pitkään kasvavilta taimilta loppuvat ravinteet. Taimet kannattaakin siirtää tarpeen mukaan kasvamaan suurempaan ruukkuun ja ravinteikkaaseen multaan. Tätä kutsutaan koulimiseksi. Yleensä tomaatit, chilit ja paprikat kaipaavat koulintaa.
Sopiva hetki on, kun taimi on kasvattanut ensimmäisten sirkkalehtien lisäksi varsinaiset lehdet. Taimen voi siirtää esimerkiksi jäätelötikun tai lyijykynän avulla suurempaan ruukkuun. Tiivistä varovasti multaa taimen juuriston ympäriltä. Erityisesti tomaatintaimen voi istuttaa hieman entistä syvempään, jolloin taimesta kasvaa tukeva ja juuria kehittyy myös varteen.
Paprikat ja chilit vaativat pitkän esikasvatuksen. Kylvä siemenet multaan helmi–maaliskuussa. Kouli tarpeen mukaan ja kasvata sisällä tukeviksi taimiksi, kunnes voit siirtää taimet ulos, parvekkeelle tai kasvihuoneeseen.
8 Kastele varovasti
Kastele kylvöksiä ja pieniä taimia aluksi sumuttamalla. Vasta kun taimet kasvavat vähän kokoa, voit käyttää kastelukannua. Käytä taimille huoneenlämpöistä vettä, kylmä vesi on shokkihoitoa.
Jos taimien väri alkaa kasvun edetessä näyttää haalealta, taimia voi alkaa hyvin maltillisesti lannoittaa kasteluiden yhteydessä taimiravinteella. Annostele lannoitetta veden sekaan tuotteen ohjeen mukaisesti.
Tomaattien matalat lajikkeet kuten matalat pensastomaatit voi kylvää hyvissä ajoin talvella. Korkeaksi kasvavat runkotomaatit kannattaa kylvää esikasvatukseen vasta vähän myöhemmin, jolloin yhteiselo sisätiloissa sujuu helpommin.
9 Totuta ulkoilmaan
Kun taimien ulos istuttamisen aika lähestyy, on aika totuttaa taimet vähitellen ulkoilmaan ja runsaaseen valoon. Sopiva päivälämpötila on noin +15 astetta.
Vie taimia ulos ensin lyhyeksi ajaksi. Aloita 20–30 minuutista ja pidennä päivä päivältä ulkoiluaikaa. Älä vie taimia suoraan ulos, vaan suojaa taimet auringolta, tuulelta ja viileydeltä. Suojana voi käyttää myös esimerkiksi hallaharsoa.
Versotukseen tarkoitettu retiisi Sangria omaa voimakkaan makuiset lehdet, joiden lehtiruoti on vaaleanpunainen. Sato on valmis korjattavaksi, kun retiisi on kasvattanut ensimmäiset sirkkalehdet tai niiden lisäksi toisen lehtiparin.
10 Istuta ulos
Viikon parin jälkeen taimia voi lämpötilan salliessa jättää yöksi ulos. Suojaa taimet tarvittaessa kaksinkertaisella hallaharsolla. Tarkkaile säätä ja erityisesti yölämpötilaa. Istuta taimet paikoilleen, kun lämpötila pysyy öisin plussan puolella tai suojaa herkät taimet viileydeltä huolellisesti.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2