Pizzauunin saa kuumennettua superkuumaksi, jolloin pizzapohja paistuu pohjastaan automaattisesti täydellisen rapeaksi. Paras pizzataikina saa kylmäkohota jääkaapissa vähintään 8 tuntia, jolloin taikinaan muodostuu kuin itsestään sopiva sitko. Älä vaivaa tai kauli taikinaa kohotuksen jälkeen, vaan venyttele taikinapallo käsin pizzapohjaksi. Näin reunat paistuvat ihanan pullukoiksi.
Suvi Rüster kuvat Martti Järvi
Artisokka-perunapizza
20 min + taikinan tekeytyminen 8 t . helppo . 10 e
2 pizzaa / 4 annosta
2 dl vettä
10 g tuorehiivaa
½ tl hienoa merisuolaa
1 tl sokeria
noin 5 dl 00- tai pizzavehnäjauhoja
Täyte:
250 g mascarponea
200 g juustoraastetta
1 valkosipulinkynsi
noin 6 keitettyä perunaa
1 dl artisokkaa öljymarinadissa
2 rkl kapriksia
tuoretta rakuunaa
mustapippuria
1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva. Lisää suola ja sokeri. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut veden joukkoon. Lisää joukkoon jauhot, ja sekoita kunnes taikina on tasaista ja kiinteää. Pyörittele taikinasta kaksi palloa. Nosta pallot lautaselle ja peitä tuorekelmulla. Nosta jääkaappiin ja anna kohota hiljalleen 8–12 tuntia.
2. Sekoita mascarpone, juustoraaste ja hienonnettu valkosipulinkynsi keskenään kulhossa. Viipaloi keitetyt perunat. Valuta artisokat öljymarinadista.
3. Kuumenna pizzauuni 400-asteiseksi.
4. Valmista yksi pizza kerrallaan. Venyttele taikinapallo käsin pyöreäksi pohjaksi. Levitä päälle puolet juustotahnasta, perunaviipaleista, artisokista ja kapriksista.
5. Siirrä pizza pizzalapiolle ja työnnä kuumaan uuniin. Paista pizzaa uunissa välillä käännellen, kunnes reunat ovat kauniin ruskeat. Paista toinen pizza samalla tavalla. Viimeistele tuoreella rakuunalla ja mustapippurilla. Valuta päälle halutessasi hyvää oliiviöljyä.
Pizzauunin saa kuumennettua superkuumaksi, jolloin pizzapohja paistuu pohjastaan automaattisesti täydellisen rapeaksi. Paras pizzataikina saa kylmäkohota jääkaapissa vähintään 8 tuntia, jolloin taikinaan muodostuu kuin itsestään sopiva sitko. Älä vaivaa tai kauli taikinaa kohotuksen jälkeen, vaan venyttele taikinapallo käsin pizzapohjaksi. Näin reunat paistuvat ihanan pullukoiksi.
vinkki!
Valmista yksi pizza kerrallaan. Jos pizza lepää täytettynä pöydällä useita minuutteja, pohja kostuu ja pizzaa on vaikea saada pizzalapiolle.
Näin kypsennät pizzauunissa
Pizzauuni sopii parhaiten melko nopeasti kypsyvien ruokien valmistamiseen. Pidä lämpötila mahdollisimman tasaisena kypsennyksen ajan. Kaasulla toimivien pizzauunien lämpötilan säätäminen on helpompaa kuin puulla lämmitettävien uunien. Paistolämpötila on sama kuin tavallisessa uunissa kypsennettäessä. Pizzat paistuvat mahdollisimman kuumassa, 400–500-asteisessa uunissa.
Infrapunalämpömittari mittaa uunin lämpötilan turvallisesti ja varmasti. Edullisimmat löytyvät rakennustarvikemyymälöistä, ja ne toimivat yhtä tehokkaasti kuin pizzauunivalmistajien omat lämpömittarit.
Pizza paistuu suoraan uunin paistokivellä. Jos valmistat ruokia, joista irtoaa paljon rasvaa tai nestettä, käytä valurautaisia pannuja tai alumiinifoliovuokia.
Pyöräytä kypsyvää ruokaa tai pizzaa uunissa pari kertaa kypsentämisen aikana, jotta ruoka kypsyy tasaisesti.
Satsaa hyvään pizzalapioon ja pitkävartisiin, kuumuutta kestäviin nahkaisiin patakintaisiin. Silikonivälineet eivät kestä kuin 250 asteen lämpötiloja.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2